НОВИНИ ДНЯ: Комітет розвідки США після секретної наради закликав негайно забезпечити допомогу Україні  Скільки Україні треба мобілізувати людей: американський генерал назвав цифру та умову  У Путіна зробили нову заяву про "олімпійське перемир'я", яке просуває Макрон  Дешевше купити Patriot, ніж відновлювати зруйновану Росією ТЕС — Боррель  Сі Цзіньпін – за мирну конференцію для врегулювання війни в Україні, але назвав умову  В Україні 17 квітня хмарно і дощитиме, вдень до +26°  В Україні значно похолодає: коли будуть сильні дощі та де чекати на "мінус"всі новини дня
 Ольга Галицкая 11.10.2013 12256

До дедоларизації будь готовий: головні тренди в фінансовій системі України

Попри песимістичні прогнози, що передрікали гривні ще минулої осені карколомний обвал, ані падіння золотовалютних резервів до рекордної позначки 2007 року, ані скорочення ВВП, ані дефіцит торгового балансу дотепер не можуть зрушити курс національної валюти до долара з мертвої точки. Коливаннями «плюс-мінус копійка» в даному випадку сміливо можна знехтувати, особливо з урахуванням декларації НБУ гнучкості валютного курсу.

«З курсом в найближчій перспективі нічого не станеться. Немає таких чинників, які можуть вплинути в той чи інший бік. Я би рекомендував громадянам розміщувати кошти в гривні на тривалий період», — категорично заявив виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Сергій Мамедов. Слід зазначити, що громадяни вже благополучно занесли в банки 234 млрд грн, що не заважає їм одночасно зберігати там же суму в доларах, що перевищує золотовалютні резерви Нацбанку.

Щоби літо не закінчувалося

А поки представники НБУ неохоче дають «валютні» прогнози та радять українцям відстежувати наявність передумов для коливання курсу в ЗМІ, а шамани і провісники від економіки, експлуатуючи економічні страхи і невігластво більшості населення, лякають його девальвацією, банкіри готуються на повну використати можливості осіннього сезону.

Однозначно позитивною тенденцією осені та 2013 року загалом експерти вважають зниження депозитних ставок і, як наслідок, зменшення вартості ресурсів та активізацію кредитного процесу. Терміни кредитування збільшуються, ставки знижуються, хоча банки поки що дуже стримані щодо інвестиційного кредитування, а 3–5-річні позики, найчастіше, передбачають щорічний перегляд ставки за погодженням сторін.

Банкіри готові активно пропонувати населенню «довгі» депозити, які вже зарекомендували себе досить добре: на 1 серпня поточного року частка коштів на депозитних рахунках строком один-два роки наближається до 195 млрд грн, а приріст за такими вкладами з початку року становив 35%. Водночас, за словами заступника голови правління УкрСиббанку Костянтина Лежніна, восени активно просуватимуться строкові депозити в національній валюті, у тому числі депозити з можливістю поповнення. Також чимдалі більшої популярності набувають і депозити, оформлені online, а також накопичувальні рахунки.

Директор центру роздрібного бізнесу банку «Фінанси та Кредит» Олексій Руднєв, у свою чергу, вважає основними осінніми прикметами збільшення обсягів споживчого кредитування населення, незначне сезонне зростання ставок за депозитними вкладами населення і велику кількість акційних програм банків.

Валюта не відтане

Частка депозитів у валюті знизиться ще на 5–10%

На думку більшості експертів, тенденції цієї осені триватимуть наступного року за умови стабільної гривні, причому одним із найактивніших сегментів у 2014 році буде споживче кредитування. У другому кварталі поточного року вперше за майже 5 років у кредитуванні окреслилася тенденція до зростання, переважно за рахунок продуктів споживчого кредитування — кредитних карток, готівкових кредитів та цільового кредитування на купівлю товарів. Понад те, за збереження існуючих тенденцій можливе відновлення довгострокове кредитування у гривні.

Експерти впевнені, що в 2014 році частка валютних вкладів у банківській системі плавно знижуватиметься, перш за все, завдяки політиці НБУ, спрямованій на дедоларизацію економіки. Дія заборони валютного кредитування фізосіб та збільшення норм резервування за валютними депозитами поступово знову збільшують розрив між ставками за вкладами в іноземній валюті та гривні. Як наслідок, частка валютних депозитів у структурі портфеля українських банків знижується і на сьогодні становить 42%. До того ж посилення норм резервування за довгостроковими валютними вкладами може спричинити зниження ставок за ними з 6% до 5% річних, що разом з іншими заходами НБУ в середньостроковій перспективі призведе до зниження частки депозитів у валюті ще на 5–10%.

Банкіри передбачили


Контракти запитували у банкірів про основні тенденції поточного року і цікавилися прогнозами на наступний: коли почнеться активне кредитування населення та бізнесу, що буде зі ставками за депозитами і наскільки активними будуть процеси злиття і поглинання на банківському ринку найближчим часом.

01

 

Сергій Загородній,
заступник голови правління «Банку Кіпру»

У банків знижується дохідність. Попри переліквідність банківської системи, низка чинників, як і раніше, перешкоджає активному кредитуванню. Позичальники переважно не готові брати кредити під існуючі відсоткові ставки. При цьому серед претендентів на отримання фінансування — багато ненадійних.

Додатковим бар'єром стає те, що нові нормативні акти (наприклад, правила оформлення та реєстрації нерухомого майна) не супроводжуються необхідними роз'ясненнями щодо їх практичного застосування для банкірів, нотаріусів та інших учасників правовідносин.

Банки йдуть на ринок високомаржинальних кеш-кредитів, які, однак, не дозволяють їм нарощувати обсяг кредитних портфелів. Фінустанови також активно працюють над збільшенням комісійних, неризикових доходів. Проте роблять це переважно не за рахунок підвищення своїх існуючих комісій, а за рахунок впровадження нових продуктових пропозицій.

02

 

Руслан Циплаков,
голова наглядової ради Південкомбанку

Однією з явних осінніх тенденцій 2013 року є зниження доларизації економіки і попиту на валюту, чому сприяло прийняття Нацбанком цілого пакету документів, що перешкоджають відпливу валюти з країни і покликаних збити попит на ВКВ.

Суттєвого осіннього зростання депозитних ставок не очікується. Можливо, до кінця року окремі банки незначно підвищать ставки на довгострокові вклади для фізосіб у зв'язку з сезонним дефіцитом ліквідності, але це явище не буде масовим.

У 2014 році серед підприємців залишатимуться популярними вклади до запитання, позаяк юрособи вкрай рідко вкладають кошти на тривалий період. Що стосується структури депозитів юридичних осіб у розрізі валют, то в 2014 році вклади в національній валюті складатимуть більше 70% депозитного портфеля. Ми прогнозуємо також зростання пасивів юридичних осіб від 7 до 10% і поступове зниження депозитних ставок у національній валюті.

03

 

Себастіан Рубай,
голова правління банку «Ренесанс Капітал»

Низка банків цього року розвивається агресивно. У цьому поїзді ми і наші конкуренти в споживчому кредитуванні. Окрім розширення власного бізнесу, на ринку зараз один із шляхів зростання для таких гравців – поглинання вже існуючих банків. Подальшу консолідацію ринку ми будемо спостерігати цього і в наступного року.

На початок осені в Україні нараховувалося 178 банків. Із них активно працює лише двадцятка. Решта 150 шукають свій шлях на ринку. Вони — гарна ціль для тих банківських гравців, які націлені на стрімкий розвиток.

Трендом цього року стали спільні проекти банків. Банки продають через свою мережу продукти інших банків, щоби завантажити власну мережу, отримати додаткове джерело прибутку і задовольнити попит клієнта.

04

 

Людмила Міщук,
заступник голови правління «Банку Національний кредит»

Ключовою тенденцією не лише осені, а й усього 2013 року залишається вихід іноземного капіталу з банківського ринку України. Низка гучних M&A угод з початку року є яскравим тому підтвердженням. У цих умовах продовжує збільшуватися дефіцит довгих дешевих ресурсів у банківській системі, що змушує фінустанови шукати нові джерела фондування. Так, у 2013 році банки продовжували нарощувати капітал, деякі заявляли про намір випустити облігації. Активно розвивається термінальний бізнес. Сьогодні лише два українські банки мають власну мережу терміналів самообслуговування, але я не виключаю, що до кінця року кількість фінустанов у цьому сегменті збільшиться. Термінали (ПТКС згідно з термінологією НБУ) активно розширюють перелік доступних клієнтам сервісів і в цьому сенсі автомати з прийому готівкових платежів уже можна сміливо називати дистанційною банківської касою. Це позначається на показниках роботи терміналів: з початку року середній оборот терміналу в нашій мережі зріс на 60%.

Оценка материала:

5.00 / 2
До дедоларизації будь готовий: головні тренди в фінансовій системі України 5.00 5 2
Бізнес / Фінанси та банки
 Ольга Галицкая 11.10.2013 12256
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»