НОВИНИ ДНЯ: Чому ІД вибрала Росію за ціль і чи є можливість нових терактів у РФ – відповідь Невзорова  Тост з авокадо та яйцем: корисний рецепт  У Польщі готуються скасувати виплати за розміщення українців: коли це буде  Перед вихідними в Україні пройдуть дощі та грози: прогноз на 29 березня  Зеленський про фронт: ситуацію стабілізували, але назріває новий наступ Росії  Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощівсі новини дня
Політика
Україна
 Наталия Мелещук 22.10.2013 5436

Андрій Табалов: «Батьківщина» була приречена

Позафракційний народний депутат Андрій Табалов (якого через незгоду з політикою Арсенія Яценюка та відмову вступати до фракції «Батьківщина», нарекли «тушкою») у інтерв’ю Контрактам виклав своє бачення того, чому «Батьківщина» один за одним втрачає депутатів.

Чим обумовлений розбрат і хитання у фракції «Батьківщина», чому тільки з неї виходять депутати? Невже Яценюк такий демон і з ним неможливо працювати?

Андрій Табалов: Ні, Яценюк – не демон, я його особисто знаю (посміхається – ред.). Проблема в тому, що фракція «Батьківщина» – єдина фракція, яка складається з представників багатьох партій. Люди дуже різні, всі хочуть демократичного ставлення до себе. Наведу приклад: під час передвиборчої кампанії, коли ми почали працювати разом із партією «Батьківщина», у нас виникали серйозні конфлікти. Розумієте, у них один підхід, у «Фронту змін» – інший, більш авторитарний. Слово лідера, Арсенія Петровича, завжди вважалося законом. А уживатися великій кількості партій в одній фракції дуже складно.

Коли вас висували кандидатом у мажоритарному окрузі від ОО «Батьківщина», ви не говорили про ці проблеми. Чому?

Андрій Табалов: Коли «Фронт змін» зароджувався, це була зовсім інша партія. У нас в обласних організаціях було самофінансування, як писав колега Павелко у своєму листі до Яценюка, була демократія, колегіальне прийняття рішень. Потім, коли наблизились парламентські вибори, до нас зайшли люди – народні депутати від фракції «Наша Україна» почалась зовсім інша історія. Один з прикладів – непрозорий процес формування списків. Мені, за великим рахунком, було все одно, бо я був мажоритарником. Проте мене, як і більшість колег, дивувало, чому одна людина в списку на вищому місці, інша – на нижчому. Ніхто нічого нікому не пояснював. Я промовчав, бо зосередився на своїй роботі в окрузі.

Ви і ваш батько першими виступили проти «вождя», відмовились вступати до фракції «Батьківщина», отримавши за це тавро «тушки». Тоді вас ніхто з колег не підтримав. Але станом на сьогоднішній день від Яценюка пішло вже 11 депутатів. Ви здивовані?

Андрій Табалов: Ні, зовсім. Як я й казав, це було зрозуміло з самого початку, коли «Фронт змін» і «Батьківщина» об’єднувалися. Цей процес був дуже важким, про конфлікти з місцевими організаціями «Батьківщини» говорили в усіх областях. На жаль, керівництво на це не звертало уваги. Приміром, на Кіровоградщині майже ніхто з депутатів місцевих рад та жоден депутат обласної і кіровоградської міської рад з «Фронту змін» після його ліквідації не вступив до «Батьківщини». Вступали до інших фракцій, або залишалися позафракційними.

Що конкретно вас, колишнього «фронтовика», не влаштовувало у «Батьківщині»?

Андрій Табалов

Ішов на вибори 2012-го року як кандидат від ОО «Батьківщина» за 99-им мажоритарним округом. Утім, ставши народним депутатом, входити до фракції «Батьківщина» відмовився — так само зробив і його батько, народний депутат Олександр Табалов. Опозиціонери охрестили Табалових «тушками», тривалий час відмовлялися пускати до зали засідань та навіть хотіли позбавити мандатів. Та коли «Батьківщину» почали покидати нові й нові депутати — охололи. До обрання нардепом Андрій Табалов був депутатом Кіровоградської обласної та міської рад, входив до «Фронту змін».

Андрій Табалов: З «Батьківщиною» ми воювали за голоси і на виборах 2009-го року, і на виборах 2010-го. Скажімо, всі ці протиріччя за рік-два не зникли. Арсеній Петрович, на жаль, нічого не зробив, щоб звести їх до мінімуму.

Як вважаєте, якою була основна мета злиття «Фронту змін» і «Батьківщини»?

Андрій Табалов: Якщо ви дивитеся детективи, то знаєте: там завжди шукають бенефіціарів. У результаті цього злиття Арсеній Петрович став лідером великої фракції, а не групи депутатів, яка налічує, скажімо, 20 з гаком людей...

Ваш прогноз – скільки ще депутатів потенційно може покинути фракцію?

Андрій Табалов: Зараз я на зібрання фракції не ходжу – був лише на першому її засіданні, відразу після обрання. І вже тоді я побачив там багато конфліктів. Думаю, ці одинадцять депутатів – не останні люди, які залишили фракцію.

На перших засіданнях колеги відмовлялися пускати вас до зали засідань, обзивали «тушкою». Чи змінилося ставлення до вас за рік, чи вітаються з вами депутати з «Батьківщини»?

Андрій Табалов: До Яценюка просто складно підійти. Раніше Арсеній Петрович був у щільному колі охоронців, зараз  - у тісному оточенні своїх прибічників ходить. Але загалом я підтримую нормальні стосунки з колегами. Не можу сказати, що з усіма – я багатьох у «Батьківщині» просто не знаю, я ж виходець із «Фронту змін»...

Як ви ставитеся до ідеї ваших колег Павелка і Полочанінова відродити «Фронт змін»? Чи долучитесь ви до їхньої команди?

Андрій Табалов: Якщо буде така пропозиція – я її обміркую, хоча поки планів таких не мав. У «Фронті змін» дійсно було дуже багато серйозних талановитих людей. Цей проект абсолютно нормальний і має право на життя. Дотепер багато людей з «Фронту змін» дезорієнтовані.

Сам Арсеній Яценюк стверджує, що цю підривну діяльність у «Батьківщині» ведуть регіонали, які перекупають депутатів, аби ослабити найбільшу опозиційну силу...

Андрій Табалов: А що йому казати? Що він не зміг утримати людей?

Ну ви ж усвідомлюєте, що вихід депутатів дійсно послабляє «Батьківщину», і це грає на руку регіоналам?

Андрій Табалов: Керівництво повинно працювати над цим, іти на компроміс із депутатами, чути те, що вони говорять, щоб бути згуртованими, щоб не допускати цього. Очевидно, воно робить це недостатньо або не робить взагалі.

Яке майбутнє ви передрікаєте Яценюкові? У нього є шанс виграти президентські вибори?

Андрій Табалов: Він дуже цілеспрямований політик. Висуватися, безумовно, він зможе, питання – який рейтинг на той момент буде у такого кандидата. Вважаю, він безумовно заслуговує на те, щоб бути прем’єр-міністром. Яценюк - ерудована, європейська людина, словом, професіонал високого рівня. Стосовно керівництва фракцією – тут є проблеми. Мало кому вдається працювати бездоганно.

Оценка материала:

3.67 / 3
Андрій Табалов: «Батьківщина» була приречена 3.67 5 3
Політика / Україна
 Наталия Мелещук 22.10.2013 5436
Еще материалы раздела «Україна»