НОВИНИ ДНЯ: Зеленський про народжуваність під час війни: головне питання у безпеці  Буданов про теракт під Москвою: Росія знала про підготовку щонайменше за місяць  В Україні 29 березня - дощі та сильний вітер, вдень до 16°  Чи мобілізують випускників перед вступом на магістратуру чи аспірантуру: відповідь Зеленського  Путін видав чергову хвору маячню: що сказав цього разу  Коли ховатимуть героїв на Військовому меморіальному кладовищі: у Мінветеранів назвали терміни  У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негодувсі новини дня
Політика
Україна
04.11.2013 8340

Владі потрібні корупціонери і фальсифікатори, а не досвідчені чиновники, - експерт

Кадрові ротації загрожують керівникам областей України, де сильні опозиційні настрої.

Таку думку висловив президент центру «Український барометр» Віктор Небоженко.

«Адміністративний ресурс продовжує еволюціонувати в Україні в повноцінну авторитарну державу. І для цього владі потрібні не чиновники, які би добре знали свою справу, а люди – глибоко корумповані, щоб їх можна було би тримати на гачку і в будь-який момент зняти з посади або відправити у в’язницю, а також здатних виконати поставлені з «центру» завдання під час виборчої кампанії. За цими критеріями зараз і відбиратимуть і голів держадміністрацій, міст і районів», – вважає Небоженко.

Як зауважує політолог, ключовими регіонами для найближчих кадрових ротацій за цими критеріями є ті, де «сильна опозиція». «Починаючи від Києва, закінчуючи Львовом. Влада ставить людей, здатних поламати демократичність виборів, організувати фальсифікацію в тих регіонах, де сильніша опозиція. Під таку ж логіку підпадає й Одеса, оскільки там сконцентрований інший вид опозиції – проросійська. Хоча це не торкнеться Донецька, Луганська чи інших спокійних для влади регіонів. Хіба хтось сильно провиниться перед владою чи неправильно себе поводить по відношенню до представників «Сім’ї», – зауважує політолог.

На думку Небоженка, таким чином влада показує, що «як би населення не готувалося до виборів, вона все рівно виграє». «Адміністративний ресурс показує, що політика і думки виборців не відіграють жодної ролі у порівнянні з репресивною машиною, що повинна забезпечити потрібний результат на президентських виборах… Якщо треба, влада змінить всіх 26 губернаторів на генералів», – додає експерт.

Як наслідок таких кадрових перестановок, прогнозує Небоженко, можуть стати виступи мешканців регіонів на місцевому рівні, а також зменшення явки виборів у 2015 році. «Це може викликати серйозні протести, але місцеві. В чому полягає хитрість влади – одна область не пов’язана з іншою. Ніколи не об’єднається народний протест Закарпаття і Волині чи Волині і Житомира тощо. В цьому влада завжди сильна», – вважає він.

«Разом з тим, зросте небажання людей брати участь в політичному житті, а перш за все виборчій кампанії. Лише частина мешканців повірить в демократичність виборів. До них здебільшого входять ті, що не вміють чи не хочуть протестувати. Звісно, низька явка дасть можливість проводити бездоганні фальсифікації», – додав політолог.

Нагадаємо, 31 жовтня президент Віктор Янукович звільнив з посади голови Львівської обласної державної адміністрації Віктора Шемчука  і призначив Олега Сала.

Тим часом колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко пов'язує призначення на посаду голови Львівської обласної державної адміністрації Сала з підготовкою влади до фальсифікацій на виборах президента в 2015 році.

Як відомо, Сало з грудня 2003 по січень 2005 року був начальником УМВС у Львівській області. У лютому 2005 року ГПУ порушила проти нього дві кримінальні справи за фактами порушення виборчого права та зловживання владою та службовим становищем. Після цього він був оголошений в міжнародний розшук.

На парламентських виборах 2006 року балотувався за списком блоку «Народна опозиція» Наталії Вітренко. У жовтні 2006 року ГПУ повернула згадані кримінальні справи у прокуратуру Львівської області для дорозслідування. 19 лютого 2007 Печерський райсуд Києва ухвалив рішення припинити ці кримінальні справи «у зв'язку з відсутністю в його діях складу злочину».

За матеріалами Тиждень.ua

Оценка материала:

5.00 / 2
Владі потрібні корупціонери і фальсифікатори, а не досвідчені чиновники, - експерт 5.00 5 2
Політика / Україна
04.11.2013 8340
Еще материалы раздела «Україна»