<
НОВИНИ ДНЯ: Коли фронт відчує американську допомогу? Оптимістичний і песимістичний сценарії  Боррель пояснив, чому США не збиватимуть російські ракети над Україною  Місія Juno NASA відобразила вулканічний світ супутника Юпітера  "Погрілися, пора померзнути": синоптик прогнозує потужну негоду в Україні  Як F-16 вплинуть на перебіг війни в Україні: Євлаш пояснив  "Погрілися, пора померзнути": синоптикиня уточнила прогноз погоди в Україні на четвер  Синоптик назвала точну дату, коли в Україні очікуються заморозкивсі новини дня
Політика
Україна
08.04.2014 3010

Рада проголосувала за «люстрацію» судової системи

Депутати проголосували законопроект, який передбачає проведення спеціальної перевірки українських суддів для притягнення порушників до дисциплінарної відповідальності і звільнення з посад.

За законопроект №4378-1 «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» 8 квітня проголосували 234 парламентарі.

Над документом працювало декілька народних депутатів, зокрема, Юрій Дерев'янко (позафракційний), Наталія Агафонова («УДАР»), Анжеліка Лабунська (позафракційна), Леонід Ємець («Батьківщина»), Олег Бондарчук («Свобода»), Роман Стаднійчук («Батьківщина»).

Законопроектом передбачається, що перевірка суддів проводиться протягом одного року з моменту формування складу Тимчасової спеціальної комісії — органу, який буде виконувати одну із головних функцій в цьому процесі.

Згідно із документом, Тимчасова спеціальна комісія діятиме при Вищій раді юстиції. Входитимуть до складу ТСК 15 членів.

Так, Верховний Суд України призначатиме до Тимчасової спеціальної комісії 5 членів, які повинні бути суддями у відставці, Урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики — 5 та Верховна Рада України — 5.

Проект визначає основні засади діяльності Тимчасової спеціальної комісії — порядок проведення її засідань, механізм отримання матеріалів, необхідних для проведення перевірки суддів тощо. Передбачається, що засідання ТСК проводитимуться з допуском ЗМІ.

Також документом визначаються засади проведення спеціальної перевірки суддів. В ньому прописано 10 випадків, коли суддя підлягає перевірці. Зокрема  суддя підлягатиме перевірці у будь-якому разі, якщо прийняті ним рішення стосуються обмеження прав громадян на проведення зборів, мітингів, походів, демонстрацій в Україні у період з 21 листопада 2013 року до дня набрання чинності цим законом.

Законопроектом серед іншого пропонується внести зміни до законів України «Про судоустрій і статус суддів», «Про Вищу раду юстиції».

Так, відповідно до ініціативи, пропонується припинити повноваження нинішніх членів Вищої ради юстиції України та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Голів місцевих судів та їх заступників, голову апеляційного суду та заступників, голову вищого спеціалізованого суду та його заступників пропонується обирати раз на рік.

Оценка материала:

5.00 / 2
Рада проголосувала за «люстрацію» судової системи 5.00 5 2
Політика / Україна
08.04.2014 3010
Еще материалы раздела «Україна»