НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  Українські облизні: старовинні смаколики, якими ласували наші бабусі та дідусі  Засоби для цього є. В Повітряних силах розповіли, як збивають "Циркони"  Кому потрібно хвилюватися в Кабміні: політолог — про кадрові перестановки найближчим часом  Військові аналітики про російську ракету "Циркон": бойову задачу не виконуєвсі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
13.04.2014 4039

Чим гірше, тим краще: криза дає шанс на докорінні реформи в Україні

Зміна влади, конфлікт з Росією і економічна криза, що поглиблюється в Україні, це наш шанс докорінно змінити Україну. Влада опинилася в ситуації, коли в неї немає вибору – або вона проводить реформи і змінює абсолютно все, або буде змушена піти. Саме в такий спосіб і здобувається реальна незалежність.

Дві головні тези: 1) будь-яка влада виступає проти докорінних реформ, адже вони унеможливлюють гру за старими правилами; 2) тільки глибока криза змушує владу йти на непопулярні, але так потрібні країні кроки.

Коли ми чуємо, що Росія устами Лаврова говорить про необхідність федералізації України, із західними партнерами домовляється про конституційні зміни в нашій країні, у той же час ігноруючи право України самій вибирати свою долю, то розуміємо, що за роки правління Путіна наша держава не була незалежною. Саме тому Янукович і не міг підписати угоду про Асоціацію – бо йому банально не дозволяла цього зробити Росія. Захід за всі посткомуністичні роки теж повільно звикся з думкою, що всі постсовєтські країни належать до сфери впливі РФ, тож про справжню суверенність країн СНД було говорити важко. Однак, ситуацію докорінно змінив Майдан.

Ми не тільки змінили владу, а й опинилися в іншій країні, з якою ще, чесно кажучи, не дуже знаємо що робити. Україна потребує глобальної ревізії, аудиту, який дасть відповідь на питання – наскільки конкурентоздатна наша економіка? У ситуації конфлікту з Росією зрозуміло, що рано чи пізно нам доведеться повністю попрощатися з російським ринком. Кому тоді буде потрібна наша продукція, зокрема з так званого відсталого «поясу іржі» Донбасу й решти Сходу країни? Усе досить просто: є різниця в стандартах – і вилка побутового приладу не влізе в розетку, потяг не поїде західними коліями, які мають іншу ширину.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

У той же час у нас досить багата країна. Закордонні друзі, які приїздили в Україну, завжди дивувалися – існує реноме бідної відсталої держави, а Київ не виглядає на бідне місто і навпаки навіть є дорожчим за багато західноєвропейських столиць. Вартість оренди, дорогі машини та й навіть телефони у руках українців різних міст свідчать, що в цій країні є гроші. Щоправда, вони курсують поза державою, в тіні, а відповідно – немає лікарень, бібліотек, шкіл, доріг тощо.

Закриття російською ринку означатиме переорієнтацію на внутрішній і західний ринки, жорстка криза спровокує пошук інвестора. Саме тоді виявиться, що – попри західні кредити – найбільшим інвестором в Україні може бути сам український народ і тіньова економіка. Та сама тіньова економіка, яка значною мірою й належить теперішній владі. Тобто потрібно буде знищити ті правила, за якими теперішня влада й отримала свої статки й позиції.

У будь-якій іншій ситуації реформи проходили б повільніше й влада намагалася б саботувати їх. Але зараз вибору не залишилося – або прірва і втрата не тільки влади, а й усього нажитого, заробленого й незалежності загалом, або реформи, без яких ніяк. Міліція саботує виконання наказів? Немає куди подітися, влада змушена змінювати правоохоронну систему. Українські спецслужби просякнуті російськими агентами? Немає куди подітися, влада змушена провести люстрацію й замінити людей, інакше банально втратить владу. Немає грошей, щоб заплатити пенсії, не довести країну до дефолту? Немає куди подітися – влада змушена виводити бізнес із тіні, робити прозорою сферу держзакупівель, платити податки, бо в іншому разі народ повстане й скине таку владу. Тому ця криза на користь Україні – інстинкт самозбереження змусить владу провести справді докорінні реформи. Навіть якщо робити цього вона не збиралася. І в підсумку від цієї кризи Україна тільки виграє, бо вийде з неї новою.

Оценка материала:

4.00 / 8
Чим гірше, тим краще: криза дає шанс на докорінні реформи в Україні 4.00 5 8
 Андрій Любка 13.04.2014 4039
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.