<
НОВИНИ ДНЯ: Картопляна запіканка з сиром і часником: дуже простий рецепт  Дев'ята планета існує: вчені оприлюднили нові докази  Необхідність продовжувати "СВО", умови переговорів та стратегічна поразка РФ: головні тези з інтерв'ю Лаврова російським пропагандистам  Україна здатна досягати потрібних цілей в тилу РФ зброєю власного виробництва – ISW  Рецепт сирного печива з горіхами  Стало відомо, які інструменти вирішення житлового питання будуть в новому законодавстві  На вихідних дощі та зливи в Україні триватимутьвсі новини дня
Бізнес
Економіка
17.04.2014 35050

В Криму повернулися до цін у гривнях

Постійний перерахунок рублевих цін у магазинах та інших закладах Криму змушують «нових громадян Росії» стати математиками, а для продавців робить більш прийнятною торгівлю в гривнях, а не в рублях. При цьому на півострові стрімко ростуть ціни.

Причиною для відмови кримських продавців торгувати в еквіваленті до російських рублів є два основні фактори. По-перше, це проблеми з коефіцієнтами перерахунку рубль – гривня. Як інформує видання, три тижні тому кримчани могли розраховуватися за товари та послуги за курсом 3,8 рубля за 1 гривню, тиждень тому - за курсом 3,1, то тепер коефіцієнт знижений до 2,8 рубля за гривню.

По-друге, в Криму стрімко закінчуються запаси палива. Поставок залізницею наразі не відновлено, а завозити пальне цистернами з материка надто дорого. Як результат – ціни на паливо ростуть.

Це означає, що магазинам просто стає невигідно продавати в рублях, адже свою продукцію вони явно закуповували не в них, а коефіцієнт перерахунку поступово знижується. Продавці також скаржаться, що їм щотижня доводиться перераховувати тисячі позицій товару і міняти цінники просто нереально. Як результат - у багатьох супермаркетах Сімферополя прибрали цінники в рублях і залишили тільки в гривні.

Так, 15 квітня журналісти видання не виявили подвійних цінників у «Сільпо», а сьогодні – у торговому центрі «ФМ». Отож усі арифметичні операції лягають на плечі кримських покупців – доводиться перераховувати гривневі ціни на коефіцієнт, щоб бути впевненим, що вам вистачить рублів щоби розрахуватися.

За рішенням кримської «влади» не встигають й комунальні підприємства. Наприклад від ідеї друкувати на квитках ціну в рублях відмовилися у славнозвісному «Кримтролейбусі». У прес-центрі підприємства повідомили, що замовили в друкарні понад  1 млн штук квитків за ціною, яка через кілька днів вже змінилася, тому надалі планують замовляти квитки і проїзні, де вказано ціну лише в гривнях.

«Ми не ризикуємо і замовляємо у гривневому еквіваленті, а водій буде перераховувати. Ми йому будемо говорити коефіцієнт, що діє на даний момент», - прокоментувала заступник гендиректора «Кримтролейбусу» Лариса Лісовська.

Для багатьох підприємців коефіцієнт 3,8 не зручний і тому вони часто заокруглюють його до більшого – 4 рублі за 1 гривню, а деякі не просто закруглюють ціни в рублях, а збільшують ціни у гривнях. Це також суттєво впливає на подорожчання.

Як повідомляють журналісти видання - останнім часом, на півострові різко подорожчало м'ясо. Кілька тижнів тому свина вирізка коштувала 65-70 грн, 15 квітня вона уже була 85-90 грн, а з наступного тижня, після свят, постачальники обіцяють продавати її вже за 100 грн/кг.

Не останню роль у такому підвищенні цін зіграло і рішення російської Федеральної служби з ветеринарного і фітосанітарного нагляду заборонити ввезення до Криму свинини в живій вазі без теплової обробки з території України. Отже, постачання з України заблоковане, а з Росії завозити невигідно.

Загалом, кримчани стверджують, що з моменту референдуму ціни в середньому піднялися від 15% до 30%.

За матеріалами Zaxid.net

Оценка материала:

4.22 / 9
В Криму повернулися до цін у гривнях 4.22 5 9
Бізнес / Економіка
17.04.2014 35050
Еще материалы раздела «Економіка»