НОВИНИ ДНЯ: Зеленський про фронт: ситуацію стабілізували, але назріває новий наступ Росії  Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощі  Зеленський про народжуваність під час війни: головне питання у безпеці  Буданов про теракт під Москвою: Росія знала про підготовку щонайменше за місяць  В Україні 29 березня - дощі та сильний вітер, вдень до 16°  Чи мобілізують випускників перед вступом на магістратуру чи аспірантуру: відповідь Зеленськоговсі новини дня
Бізнес
Економіка
20.04.2014 2190

Американські сенатори пропонують «прив'язати» гривню до долара

Сенатори-республіканці Тед Круз і Марк Рубіо написали міністрові фінансів США Джеку Лью листа, в якому описали свій варіант допомоги українській економіці.

Як повідомляє The Wall Street Journal, сенатори пропонують підтримати гривню, ввівши в Україні режим валютного управління, відомий як currency board. Такий режим передбачає жорстку фіксацію курсу нацвалюти відносно «якірної» валюти, у даному випадку – гривні щодо долара. При цьому, обсяг грошової бази країни має бути на 100% забезпечений валютними резервами. Це означає, що грошова маса в країні збільшується лише тоді, коли зростають валютні резерви. Вважається, що так можна ефективно стримати інфляцію, не допустити монетарного фінансування уряду і захистити економіку від зовнішніх шоків.

Рубіо і Круз просять голову американського казначейства обговорити їхню пропозицію з представниками МВФ і українського уряду.

Автори листа вважають, що «обвал гривні при новому незалежному уряду в Києві робить її легким здобутком для Путіна у його прагненні здобути перевагу на полі пропаганди». Режим currency board допоможе Україні «застрахуватися від намірів Росії – як фізичних, так і психологічних», - йдеться у матеріалі.

Сенатори посилаються на успішний досвід балтійських країн, які використовували валютний режим currency board у перехідний період після розпаду СРСР.

Естонія ввела такий режим у 1992 році і зберігала його аж до прийняття євро у 2011 році. Естонська крона була прив’язана до німецької марки за курсом 8 крон за марку. З 1 січня 1999 року крона була прив’язана до євро. Політика currency board дозволила знизити інфляцію в країні з 90% у 1993 році до 3% у 2010 році і, на думку економістів, істотно пом’якшила вплив на естонську економіку фінансових криз у Південно-Східній Азії та Росії у 1997-1998 роках. Литва використовує подібний режим валютного регулювання з 1994 року і досі. До 2002 року литовський літ був прив’язаний до долара, потім «якірною» валютою стало євро.

Оценка материала:

5.00 / 1
Американські сенатори пропонують «прив'язати» гривню до долара 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
20.04.2014 2190
Еще материалы раздела «Економіка»