<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єрвсі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
18.05.2014 33684

Російська рулетка: Донбас не потрібен ні Україні, ні Російській федерації

Поставивши питання про свій особливий, винятковий статус, Донбаський регіон зробив фатальну помилку: примусив мільйони українців задуматися – чи й справді Донбас настільки важливий, прибутковий і конче необхідний, щоб диктувати умови цілій країні? На превеликий подив Донбасу, відповідь на це питання виявилася негативною. І простого виходу з патової ситуації вже немає.

За двадцять з гаком років Незалежності представники Донбаського регіону або контролювали владу у всій країні, або принаймні у себе вдома. Ніколи там не було умовної «київської» влади, навіть у «помаранчеві часи»: чого вартий хоча б той факт, що тамтешню «Нашу Україну» очолював Арбузов. У результаті з Донбасом сталося те, що стається зі спільнотами, де немає притоку нової крові – звиродніння. Історії відомі випадки, коли маленька спільнота жила тільки в своєму колі, одружуючись між собою, дуже швидко це призводило до генетичних проблем – і починали народжуватися відсталі й скалічені діти. Щось подібне у політичному, ментальному сенсі відбулося з Донбасом.

Для патріархального регіону, який у цілком кримінальний спосіб виплекав собі «Батю», страшною травмою стала ганебна втеча Януковича. Ті, що десятиліттями кричали про незламність Донбасу, про те, що «Донбас не поставиш на коліна», з жахом виявили, що їхні «вовки» дають драла в мокрих від страху штанях. Політична однорідність і замкненість створили в регіоні ситуацію «випаленої землі» коли звідти пішла одна влада, іншої просто не знайшлося. Тому найкращою метафорою сьогоднішнього Донбасу є безголів’я – і в сенсі політичному, і в сенсі відсутності банального розуму й мудрості.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

У цій ситуації треба було тихенько сховатися й мовчки чекати, поки народиться нова верхівка, нові лідери. Найгірше, що можна було зробити – дати право виступати від імені регіону кримінальним покидькам. Втрати Донбасу шалені – уявіть, наприклад, що у вас є актив, скажімо, завод вартістю сто мільйонів. Після виходу на вулиці сепаратистів і дестабілізації його вартість впала втричі, і тепер становить приблизно тридцять мільйонів. Та й то ніхто зовні його у вас не купить, бо остерігатиметься небезпечного й чужого місцевого середовища; купити його можуть тільки донецькі, яким теж зараз непереливки. Тож якщо вчора ви були на коні, то сьогодні – втративши ринки збуту, тверду валюту, робочу силу – ви залишаєтеся ні з чим у регіоні без майбутнього. І якщо у вас є можливість, ви звідти втечете.

Після псевдо-референдумів Росія поспішила заявити, що Донбас має залишитися в складі України. Це логічно: для чого Путіну відсталий дотаційний регіон? Якщо Донбас виходить зі складу України, то Путін втрачає важелі впливу на Київ, бо частка проросійських громадян України стане політично мізерною. Тільки з Донбасом в складі України кремлівські карлики можуть продовжувати дестабілізувати ситуацію в Україні, трясти її економікою, вимагати федералізації й – що найважливіше – блокувати євроінтеграцію. Найгірше у цій ситуації те, що руйнівну роль Донбасу зрозуміла й Україна, тож тепер усі крики сепаратистів про винятковий статус і важливість Донбаського регіону для країни зустрічає з сумішшю огиди й відрази на обличчі. У цьому й полягає сумнозвісна і вбивча «російська рулетка» ситуації: в складі кого б не опинився Донбас, усім він принесе тільки проблеми й біди. Якщо залишиться в складі України, то загальмує й знищить її шанс; якщо відійде Росії, то стане обтяжливим і депресивним дотаційним регіоном; якщо ж стане чимось на кшталт самостійною буферної республіки, то його очікують гуманітарна, економічна й криміногенна катастрофи. Словом, нормального виходу для Донбасу вже немає – це і є класика «донбаської політичної школи»...

Оценка материала:

4.32 / 50
Російська рулетка: Донбас не потрібен ні Україні, ні Російській федерації 4.32 5 50
18.05.2014 33684
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.