<
НОВИНИ ДНЯ: США готують санкції проти китайських банків за допомогу Росії у війні, - WSJ  Кремль посилив атаки на Харків: аналітики назвали мету Росії  Печиво з шоколадною крихтою: дуже простий рецепт  Виплати у Польщі: що треба знати про допомогу на дітей 2024 року  У Пентагоні заявили, що постійно контактують з Україною щодо потреб в озброєнні  Які обмеження для чоловіків за кордоном в новому законі про мобілізацію: перелік  Ці супи не дадуть стати стрункими: які обрати натомістьвсі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
01.06.2014 12693

Уявити і жахнутися: що станеться, якщо Донбас повністю повернеться в склад України?

Президентські вибори 2014 року стали наочним підтвердженням тези про те, що без Криму й Донбасу Україна мала б зовсім інше обличчя. Саме на виборах 2014 ми пересвідчилися, що без електорального впливу цих регіонів держава давно і впевнено б рухалася в європейському напрямку. Коли контроль над Донбасом буде відновлено – такої ідеально сприятливої для європейської інтеграції ситуації вже не буде.

Прискіпливий аналіз результатів президентських виборів показує, що проросійські (і це в умовах війни з РФ!) кандидати – Тігіпко, Добкін, Симоненко – набрали зовсім не мало. Додайте до цього низьку активність проросійських виборців, які переживають етап розгублення і дезорієнтації. Якщо б до цього результату приплюсувати ще 5 мільйонів донбаських виборців зі стабільно найвищою явкою, то результат вийшов би невтішним – ми мали б другий тур, у який точно вийшов би і проросійський кандидат. Так, у 2014 він програв би, але не факт, що за 5 років не взяв би реванш – і Україна за своєю старою традицією після європейської п’ятирічки знову б пішла в бік Казахстану. Зрештою, головною проблемою України є не проросійський чи проєвропейський вектор, а їхня змінність – немов лебідь, рак і щука наша країна йде то в один, то у протилежний бік, ніде не встигаючи досягнути успішних результатів.

У цій ситуації принципово важливим є бодай якесь тверде рішення української влади щодо Донбасу. Потрібно дати цьому регіону або автономію (навіть федеральну), російську мову і можливість обирати своїх головорізів у владу з подальшою перспективою прозорого референдуму і відділення частини регіону від України, або провести стрімку й рішучу антитерористичну операцію, яка б на десятиліття вичистила цей регіон від сепаратистських бажань. Розглянемо ці дві опції.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

У нещодавньому інтерв’ю «Українській правді» Каха Бендукідзе не говорить прямо (зрештою, як іноземець не має права), що відділення Донбасу було б на руку Україні, але завуальовано натякає, що «здавати» Донбас треба з боєм. На думку автора цих рядків, тільки тривалий і потужний (іншими словами – дорогий) конфлікт між Україною й Росією на цих теренах зможе розохотити останню від бажання розповсюджувати сепаратизм в інших областях. Зрештою, РФ уже підрахувала, що навіть «донбаська операція» їй не вигідна, а сам Донбас не надто й потрібен. Після теперішніх подій на Донбасі неминуче катастрофічне падіння місцевої промисловості, що потягне за собою соціальну, демографічну й криміногенну катастрофи. Заспокоїти регіон можна буде лише мільярдними субсидіями, які Україна могла б використати на свою модернізацію. Іншими словами кажучи, після мілітаристського шабашу Донбас і для України, і для РФ стане чорною дірою, яка всмоктуватиме гроші, а натомість створюватиме лише проблеми й напругу. Додаймо до цього абсолютну зраду місцевих політичних і бізнесових еліт (особливо найменших), міліції й війська – і стане зрозумілим, чому в Донецькій області у боях помирають івано-франківці, а місцеві тим часом не поспішають ставати в ряди Нацгвардії. Чи потрібен нам такий регіон, що в майбутньому створюватиме лише проблеми й весь час ставитиме свої гопницькі ультиматуми? Цікавим варіантом, вартим розгляду, є пропозиція залишити в складі України ті райони Донецької й Луганської областей, які зараз контролює українське військо (і яким – відповідно – сприяють місцеве населення й адміністрація) і де вдалося провести вибори. Це ті регіони, які в зрозумілий спосіб продемонстрували свою проукраїнську позицію. Там і треба прокласти кордон, дозволивши донецьким «республікам» відокремитися. За десять років вони самі проситимуться назад, але тоді вже ніхто не зможе їм гарантувати ствердної відповіді України.

Іншою опцією є силове підпорядкування Донбасу Києву шляхом проведення антитерористичної операції. Цей варіант теж має свою логіку – і є досить правдоподібним з огляду на низьку якість української політичної еліти, яка не має проекту країни, несмілива й не новаторська, звикла діяти лише в рамках усталених схем. Хай там як, а мав рацію Петро Порошенко, кажучи, що антитерористична операція має тривати години, а не місяці. Після переконливої перемоги на чесних виборах, які розвінчали міф про високу підтримку націоналістів в українському суспільстві, після фактів звірства й мародерства самих сепаратистів і, врешті-решт, після сигналу РФ у незацікавленості донбаським регіоном, Україна отримала право й міжнародний мандат на проведення жорсткої АТО. Прецедент нам дала Хорватія, яка після розпаду Югославії звільняла свої території, проводячи операції «Блискавка» й «Буря»: повномасштабне військове вторгнення (в тому числі за підтримки авіації й артилерії), яке за лічені години витіснило ворогів хорватської держави. Також поставши перед проблемою мирного населення, що підтримувало сепаратистів (серби підтримували сербську адміністрацію), хорвати поставили умову: увага, проводимо антитерористичну операцію, просимо всіх мирних громадян залишатися вдома, хто буде на вулиці або на барикадах – буде вважатися терористом, що підлягає знищенню. Така стратегія дала успішний результат.

Обидва розглянуті варіанти є прийнятими й можливими для реалізації. Найгіршим для України залишається теперішній варіант непевності – найпатріотичніші солдати помирають, підприємства стоять і не сплачують податків, майно руйнується і розкрадається, наближається гуманітарна катастрофа. Треба нарешті вибрати – і почати рішуче діяти.

Оценка материала:

4.22 / 18
Уявити і жахнутися: що станеться, якщо Донбас повністю повернеться в склад України? 4.22 5 18
01.06.2014 12693
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.