<
НОВИНИ ДНЯ: Тихий співагресор Росії: чотири основні сценарії загроз з боку Лукашенка та Білорусі  Куди зник Путін: майор ЗСУ здивував прогнозом  Печиво з шоколадною крихтою: дуже простий рецепт  В Україні 24 квітня дощі та сильний вітер, на півдні до + 24°  В Україні можна отримати водійські права ще до повноліття, але є нюанс  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло  Новий закон про мобілізацію: хто втратить відстрочку та які зміни для її отриманнявсі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
 Андрій Любка 06.07.2014 6402

Круглий стіл і установка «Град» завжди дають кращий результат на переговорах, ніж просто круглий стіл

Перемир’я закінчилося, антитерористична операція відновилася, активізувалися дипломатичні переговори, щоб знову відкласти зброю і спробувати домовитися. Але домовлятися можна лише з тими, хто приймає рішення. Немає сенсу вести переговори з донбаськими терористами, адже останнє слово все одно за Путіним. Тому хай собі триває АТО, а світ і Україна паралельно намагаються взаємовигідно домовитися з Росією. Формула з «або» Україну не влаштовує, ми зацікавлені тільки в «і-і»: і АТО, і переговори – одночасно.

Після знищення бойовиків можна вести переговори з так званими місцевими елітами, домовлятися про органи влади, повноваження керівників, права регіонів. Європейська Україна безумовно надасть права областям – цілком можливо, що включно з правом на проведення місцевих референдумів, правом самовизначення свого адміністративно-державного майбутнього. Проведення АТО і поява чуток про можливе введення військ РФ показує, що Росію таки дуже дражнять новини про українські успіхи зі звільнення населених пунктів. Зрештою, чим більше невдоволення Росії – тим зрозуміліше, що Україна рухається у правильному напрямку.

Але в жодному разі не можна проводити переговори з терористами, «ополченцями», найманцями – в першу чергу через те, що вони приїхали не будувати республіки, а заробляти гроші. Які вони отримують за один убивство/день, тобто це найзацікавленіші особи в продовженні бойових дій. Домовлятися про мир треба з людьми, що зацікавлені в мирі – бізнесменами, підприємства яких знищуються, політиками, які бачать своє майбутнє в Україні, а головне – з мирними жителями, що хочуть спокійно й нормально жити.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

Переговори завжди вигідніше вести з позиції сили, диктуючи свої умови й самотужки малюючи лінію кордону. У цьому контексті тепер нарешті Україна опинилася на виграшному коні – поки тривають переговори в Берліні чи Мінську, наші сили звільняють метр за метром, населений пункт за населеним пунктом. Якщо сторони конфлікту за посередництвом Заходу домовляться про нове перемир’я, то влада України вже залишиться на нових рубежах. Іншими словами кажучи, а нам своє робить: затягувати переговори, паралельно звільняючи від терористів міста. Коли справа дійде до підписання якогось кінцевого документу, то в ньому вже обговорюватимуться лише умови коридору для втечі терористів.

Фейкова новина про можливість введення миротворчих військ РФ оголює й іншу перспективу – короткої війни з Росією. Ясно, що якщо російські війська перетнуть український кордон, то ніхто не вважатиме їх миротворчими (для цього потрібні рішення міжнародних організацій) – весь світ вважатиме такий крок початком повномасштабної війни. Українські війська дадуть відсіч, але навіть в найгіршому випадку – якщо російські «миротворці» займуть всю територію, яку сьогодні контролює Стрєлков – Росію чекає третій рівень санкцій, міжнародна ізоляція, відповідальність за Донбас. Що зміниться для України? Конкретно – нічого: непідконтрольні території й надалі будуть непідконтрольними, а головний ворог – Росія – отримає нові видатки, проблеми, санкції й ізоляцію.

Тож цілком можливо, що Росія зараз теж ховатиметься за переговорами, імітуватиме турботу й занепокоєння долею ЛНР і ДНР, а насправді дасть можливість українській владі зачистити свою територію. Навіть якщо це не так, то в будь-якому разі кожен відвойований метр залишиться тільки нашим. І його треба відвойовувати, граючись у мирні наміри на міжнародній арені. Успішна дипломатія в цьому й полягає: робити вигляд, що одна рука не знає того, що робить друга.

Оценка материала:

4.20 / 10
Круглий стіл і установка «Град» завжди дають кращий результат на переговорах, ніж просто круглий стіл 4.20 5 10
Колонки / Андрiй Любка
 Андрій Любка 06.07.2014 6402
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.