<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єрвсі новини дня
Життя та Стиль
Дозвілля
 Оксана Гуцол 10.08.2014 15560

Кам’янець-Подільський: маленьке місто варте великої любові

Є в Україні міста, які дозволяють зануритись в історію, відчути її, дихати нею. Невеличке місто в Хмельницькій області, яке відоме не лише на просторах нашої країни, а й далеко за її межами, Кам’янець-Подільський збудоване історією, зачароване нею і, здається, недоторкане часом.

Квітка на камені - так називають це містечко його жителі та дослідники, адже місто збудоване на підвищенні, що створене величним Смотрицьким каньйоном. А стара фортеця, що підіймається величаво над каньйоном і є тією самою квіткою над вічними скелями.

Збираючись до Кам’янця-Подільського, головне, що потрібно з собою мати, це кілька вільних днів і зручне взуття, адже для того, щоб пізнати цю колиску історії повністю, потрібно буде пройти не один кілометр старовиною бруківкою. Для більш вибагливих туристів пропонуються екскурсії на переобладнаній бойовій розвідувально-дозорній машині БРДМ-2 - звичайно, задоволення не з дешевих (ціни коливаються від 500 до 1200 гривень), але прогулянка по каньйону на військовому транспорті, що рухається спочатку по суші, а потім стає катером, нікого не залишить байдужим.

Яскраве життя Кам’янця

Маленьке місто готує розваги і для любителів екстриму. Тут можна позайматись роуп-джампінгом, тобто стрибнути з мосту Стрімка лань, який, до речі, є найвищим мостом України (70 м), вартість такого задоволення в середньому становить 200 гривень. На жаль, цей атракціон не функціонує тут постійно, тому потрібно підлаштовуватись під групи, які час від часу організовують його. Для тих, хто прагне екстремальних розваг, але поки не може наважитись на стрибок з мосту, є можливість проїхатись на канаті над Смотрицьким каньйоном поруч з Новопланівським мостом (50 грн.).

Вже кілька років поспіль у вересні проводиться фестиваль RE$PUBLICA AntiMONEYfest, зібрані кошти з якого йдуть на те, щоб перетворити сірі й однотипні будинки на полотна для художників. Щороку у рамках фестивалю створюється по декілька вуличних картин, які нікого не залишають байдужими, чи то олень, що тримає на рогах Кам’янець-Подільський, чи око, з якого тече сльоза, що є своєрідним закликом берегти природу. Тож якщо ви завітаєте до Кам’янця, то обов’язково прогуляйтесь його вулицями, насолодіться новим життям старих будинків, завдяки яким місто схоже на картинну галерею.

Кам’янець-Подільський є найпопулярнішим місцем для любителів повітроплавання. Щороку з ранньої весни до пізньої осені тут можна насолодитись виглядом яскравих повітряних куль на фоні блакитного неба. Для тих, хто не боїться висоти, надається можливість піднятись у небо на такому незвичайному для наших часів виді транспорту. Звичайно, задоволення не з дешевих (1000-1500 грн), але те, щоб побачити це величне місто з висоти пташиного польоту варте кожної копієчки витраченої на цей атракціон.

k02

 

Символи міста

Але головне, заради чого варто приїжджати до Кам’янця-Подільського, це історико-архітектурний заповідник, що створений у минулому столітті на базі старої частини міста. Заповідник налічує багато цікавих об’єктів, але серед них, в першу чергу, варто звернути увагу на міську ратушу, яка розташована в центрі Старого міста. Вона виконувала функцію адміністративної будівлі. Протягом XV-XVIII століть тут засідав українсько-польський і польський магістрат. Зараз у приміщені ратуші пропонуються до перегляду такі експозиції: «Історія Магдебурзького права на Поділлі» (відтворено інтер'єр зали засідань уряду міста), «Історія грошового обігу на Поділлі», де представлені нумізматичні колекції від епохи бронзи до наших днів, «Середньовічний Суд» (відображення «темних» розправ над в'язнями). Підземелля Ратуші використовувались як тюремні камери, мали підземне сполучення з іншими будівлями міста.

Перед Ратушею, безпосередньо на площі Польський ринок, розташована Вірменська криниця, збудована в 1638 році за наказом короля Владислава IV. Важкою працею було збудовано цю криницю, оскільки Старе місто розташоване на суцільному камені, але, на жаль, старання працівників виявились марними – вода була не придатною для споживання. Нещодавно на цій площі поселився пам’ятник туристу.

На цій же площі знайшов свій кінець син великого гетьмана Богдана Хмельницького Юрій. Достеменно не відомо, як і за яких обставин він загинув, але легенда говорить, що до смерті його засудила турецька влада і вирок виконали скинувши його із Замкового мосту.

Другим, але не менш важливим, об’єктом, що символізує Кам’янець-Подільський, є Кафедральний костел святих Апостолів Петра і Павла, збудований на межі трьох стилів - бароко, ренесансу та неоготики. Саме тут можна побачити перехрещення двох релігій, адже на території храму скульптура Богородиці возвеличується над містом на 40 метровому… турецькому мінареті. У середині храм зачаровує простотою і витонченістю дизайну і звуками органної музики, що лунає з унікального найстарішого органу в Україні.

Тріумфальна арка, через яку пролягає вхід до костелу, збудована на честь візиту короля Станіслава Августа до міста. Кажуть, що якщо проходити під аркою, думаючи про сокровенне, то воно неодмінно збудеться. Правду кажуть чи ні, але другий Президент України Леонід Кучма, виграв вибори за два дні після проходження під Тріумфальною аркою. До речі, Віктор Ющенко теж загадував тут бажання…

k04

 

Стара фортеця

Перлиною Кам’янець-Подільського, його серцем є Стара фортеця. Коли дивишся на високі і неприступні стіни фортеці, мимоволі згадується історія про турецького султана Османа, який здолавши Хотинську фортецю, мав у планах володіння всією Європою, але вражений величчю і потужністю Кам’янецької твердині вигукнув: «Хто створив це кам’яне диво?». «Сам Бог» – відповіли йому. «Якщо Бог створив її – то нехай він її і завойовує», – мовив Осман і віддав наказ відступати.

Старе місто та фортецю об’єднує найстаріший в Україні міст – Замковий або Турецький. Перша згадка про нього в історичній хроніці датується 1494 р. Існує припущення, що міст зображено на колоні Траяна в Римі. Та сучасників міст приваблює легендами, в яких йдеться про скарби, що заховані чи то під мостом чи в мості. Час від часу знаходяться сміливці, які вирушають до мосту в пошуках скарбів, та поки що так нічого і не було знайдено. Останнє з відомих полювання за скарбами відбулося у 1990 році: тоді троє відчайдушних кам’янчан в пошуках скарбів навіть русло Сморича змінили, але їх зусилля були марними. Воно й не дивно, оскільки в легендах йде мова про те, що скарби ці турецькі, отже і знайти їх повинні турки.

Фортеця в Кам’янці-Подільському нараховує одинадцять башт, в кожної з яких є своя назва та історія. Найвищою з башт є Папська, збудована на кошти Папи Римського Юлія ІІ, відома тим, що саме тут був ув’язнений народний герой, повстанець Устим Кармелюк.

Чорна, або ж кутова, башта є місцем розташування замкової криниці, глибина якої 40 м, а діаметр – 5 м. Воду з криниці підіймали кілька кремезних чоловіків за допомогою великого дерев’яного колеса. Зараз же з дна криниці можна підіймати не лише воду, а й монетки туристів, що вкинуті з метою повернення до цього казкового міста. Підземелля Старого замку вміщують в себе експозиції, що розкривають його історію. До наших днів в гарному стані збереглась система підземних ходів та казематів.

Щоб краще пізнати Стару фортецю, заглибитись у її життя, вдихнути краплину її історії, гостям міста пропонується нічна екскурсія замком, яку проводить кам’янецький «староста» та його «свита». В рамках екскурсії туристам надається можливість постріляти з лука чи арбалету, послухати історичні думи у супроводі бандури, потанцювати запальні подільські танці, або ж взяти участь у середньовічних розвагах. Наприкінці екскурсії на гостей чекає смачне українське частування.

До речі, варто подивитись на фортецю вночі: обриси фортеці, підсвіченої прожекторами червоного кольору, нагадують замок з дитинства всім відомої емблеми кіностудії «Дісней».

k03

 

Де зупинитись і поїсти

Збираючись у будь-яку подорож, варто завчасно знайти місце, де ви зупинитесь і де будете харчуватись. Для бюджетних подорожуючих оптимальним є варіант подобових квартир (50-100 грн з людини), які дуже легко знайти.

Також можливий варіант проживання в пансіонаті «Поділля», або ж як його називають місцеві на «Турбазі», тут надаються двох-, трьох- та чотирьохкімнатні номери за оптимальними цінами (від 50 грн.). Звичайно зручності в номерах мінімальні, але для туристів, яким потрібно тільки переночувати – варіант чудовий. Знаходиться пансіонат за адресою: м. Кам'янець-Подільський, вул. Лесі Українки, 122.

Звичайно, більш комфортно можна розміститись у готелях:

- «Клеопатра» знаходиться в центрі міста (ціни від 400 грн за двомісний стандарт до 700 за двокімнатний люкс). У кожному номері є спеціально підготовлене місце для роботи, міні-бар, сейф, супутникове телебачення, WI-FI. Адреса: вул. Огієнка,39/2.

- «Reikartz Кам'янець-Подільський» зручно розташований в старовинному особняку, в самому центрі історичної частини міста, навпроти Ратуші і всього лише в п’ятьох хвилинах ходьби від Старої фортеці. До послуг гостей лаунж-бар, розташований у підвалах 17-го століття, а також номери з безкоштовним Wi-Fi, сауна, гідромасажна ванна та масажний кабінет. Адреса: вул. Старобульварна, 2

- «7 днів» розташований в адміністративному центрі міста. Ціни від 260 грн за економ до 1260 грн за апартаменти. Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Соборна, 4.

Варто відвідати «Кав’ярню на Зарванській», що знаходиться за адресою: вул. Зарванська, 11. Зала кав’ярні обставлена плетеними меблями, а її стіни прикрашені старими фотографіями. Щодня з 19.00 до 23.00 тут грає жива музика в ритмі джазу. До речі, існує легенда, що поруч з місцем, де зараз розташована кав’ярня, жила кохана величного гетьмана Богдана Хмельницького.

Також любителям не лише смачно поїсти, а й насолодитись неповторною атмосферою варто заглянути до кафе-музею «Кава від Поліцмейстра». У меню кав'ярні 16 різних видів кави, чай, тортики, страви традиційної української та європейської кухні, квас, пиво, спиртні напої. Приємна богемна атмосфера. Адреса кафе: вул. Старобульварна, 8.

Для тих, хто стомиться від фонтану емоцій, породжених Кам’янцем, і захоче просто перекусити перед тим, як продовжити пізнавати його, в місті є ціла низка закладів харчування з місцевим колоритом, де можна смачно, швидко і недорого попоїсти. Серед таких закладів «Гунська криниця» (вул. Соборна, 12/1), «Під Брамою» (пров. Кам'янецький, 1-А), «Старий банк» (вул. Уральська, 4).

Тому, хто твердо вирішив відвідати це маленьке місто з великим серцем, хочеться побажати удачі, і щоб приємні враження, які залишаться у вас після цієї поїзди, були такими ж світлими і вічними, як Кам’янець-Подільський, адже це місто для всіх: для любителів екстриму, романтики, історії, зброї,скарбів та кави. Головне – обрати, чого ви хочете. і місто обов’язково відкриває необхідні саме вам двері.

Оценка материала:

5.00 / 4
Кам’янець-Подільський: маленьке місто варте великої любові 5.00 5 4
Життя та Стиль / Дозвілля
 Оксана Гуцол 10.08.2014 15560
Еще материалы раздела «Дозвілля»