<
НОВИНИ ДНЯ: Тихий співагресор Росії: чотири основні сценарії загроз з боку Лукашенка та Білорусі  Куди зник Путін: майор ЗСУ здивував прогнозом  Печиво з шоколадною крихтою: дуже простий рецепт  В Україні 24 квітня дощі та сильний вітер, на півдні до + 24°  В Україні можна отримати водійські права ще до повноліття, але є нюанс  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло  Новий закон про мобілізацію: хто втратить відстрочку та які зміни для її отриманнявсі новини дня
14.08.2014 2398

Експерти попереджають про засилля фальсифікату на вітчизняних АЗС

Через знецінення гривні та подорожчання нафтопродуктів, попит на пальне в Україні з початку року впав мінімум на 20%. Це спричинило суттєве збільшення фальсифікату та розквіт ринку бензинових сумішей, які становлять небезпеку як для автомобіля, так і здоров'я його власника.

За словами Президента Асоціації «Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України» Леоніда Косянчука, бензинові суміші – це, перш за все, не сплачені податки. «Продають, не сплачуючи податків, тому продають дешевше. Лідер у цьому – «БРСМ-Нафта», яку пов'язують з попереднім міністром енергетики Едуардом Ставицьким. Тобто, міністра вже немає, а його діло процвітає. Тотального контролю держави не відбувається. Департамент технічного регулювання Мінекономіки, на який покладені ці функції, по-перше, я так відчуваю, не має відповідного фінансування для перевірок, по-друге , мабуть і фахівців таких немає. Це повинно бути комусь потрібно», - сказав Косянчук.

За підрахунками експертів, через несплату акцизів від продажу такого пального бюджет країни недоотримав 7,3 млрд грн. На кожному літрі бензину сумнівної якості власник отримує до 3 грн прибутку. «Цього вистачає, аби підтримувати роботу, корумпувати силові структури, надати знижку клієнту, аби він продовжував заправлятися таким пальним. Як можна серйозно ставитись до цього так званого «альтернативного пального», якщо на багатьох виробництвах немає навіть лабораторій з перевірки якості таких сумішей?» - зазначає директор консалтингової компанії «А-95» Сергій Куюн.

Тож фахівці радять не купувати пальне на сумнівних АЗС. А заправляти свої автівки бензином лише на тих заправках, що дорожать своєю репутацією. Адже це не лише призводить до поломок автівок, а й завдає смертельної шкоди здоров’ю. Серед лідерів з продажу небезпечної суміші – заправки «БРСМ-Нафта», які належать екс-міністру енергетики та вугільної промисловості України Ставицькому. За часи президентства Януковича їх кількість зросла у 27 разів – з 20 до 140 АЗС по всій країні. Експерти стверджують, що до звичайного бензину там додають хімічні сполуки, щоб здешевити його. Проте ці сполуки є фактично отрутою, що вбиває людей. Наразі результати досліджень якості пального мережі «БРСМ-Нафта» були передані до МВС України. Сам Ставицький оголошений у міжнародний розшук Інтерполом.

Оценка материала:

5.00 / 1
Експерти попереджають про засилля фальсифікату на вітчизняних АЗС 5.00 5 1
Бізнес / Ринки та компанії
14.08.2014 2398
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»