НОВИНИ ДНЯ: Комітет розвідки США після секретної наради закликав негайно забезпечити допомогу Україні  Скільки Україні треба мобілізувати людей: американський генерал назвав цифру та умову  У Путіна зробили нову заяву про "олімпійське перемир'я", яке просуває Макрон  Дешевше купити Patriot, ніж відновлювати зруйновану Росією ТЕС — Боррель  Сі Цзіньпін – за мирну конференцію для врегулювання війни в Україні, але назвав умову  В Україні 17 квітня хмарно і дощитиме, вдень до +26°  В Україні значно похолодає: коли будуть сильні дощі та де чекати на "мінус"всі новини дня
03.09.2014 2139

Аграрії України переживають найскрутніші часи - експерт

За словами президента асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) Алекса Ліссітси, криза в аграрному секторі країни пов’язана не тільки з політичною ситуацією, але і з незрозумілою поведінкою уряду щодо подальшого розвитку як країни, так і АПК.

Одним із показників, який найбільш чітко відображає поточну ситуацію з інвестиційним, політичним та економічним кліматом,є капіталізація публічних компаній. За даними УКАБ, наразі на світових біржах представлені 15 українських публічних аграрних компаній. За останні 6 місяців цей показник зменшився більше, ніж на 1,1 млрд. доларів США (-22,2%), а з жовтня 2013 р. – на 2,5 млрд. доларів США (-39,1%) та станом на кінець серпня складав 3,9 млрд. доларів.

Фактично кожна аграрна компанія показує зменшення вартості своїх цінних паперів.Так, за останні півроку найбільшого зменшення ринкової капіталізації у відсотковому значенні зазнали: Агрохолдинг «Мрія», який напередодні оголосив технічний дефолт, зі зменшенням на 472,5 млн. доларів США (-66,9%), KSG Agro, до якого нещодавно були застосовані санкції у вигляді виключення з лістингу на Варшавській фондовій біржі через невчасну подачу звітності, зі зменшенням на 19,5 млн. доларів США (-57,9%) та Мілкіленд – на 45,5 млн. доларів США (-49,3%). Збільшення капіталізації показала лише одна компанія – Ovostar – на 7,7 млн. доларів (+6,3%).

За словами президента УКАБ Алекса Ліссітси, на сьогодні аграрний сектор України переживає мабуть найскрутніші часи, починаючи з 2004 року.

«Це пов’язано не тільки з політичною ситуацією, але і з незрозумілою поведінкою уряду щодо подальшого розвитку як країни, так і АПК. Наприклад, за останній рік уряд уже втретє пробує змінити оподаткування в агросекторі, повний хаос панує в земельних відносинах та процвітаюча корупція в органах державного управління аграрного сектору, включаючи Мінагрополітики. Це, звісно, відлякує інвесторів як іноземних, так і вітчизняних, тому зниження капіталізації публічних компаній аграрного сектору є цілком зрозумілим – інвестори просто не вірять в Україну. На нещодавній зустрічі найбільших компаній АПК з Прем’єр-міністром обговорювались питання подальшого розвитку аграрного сектору, при цьому зазначалося, що АПК України не потребує державних дотацій, а лише просить залишити систему оподаткування на 5-7 років. Представники аграрного бізнесу просять також почати продаж земель сільськогосподарського призначення, що знаходяться в державній власності та викорінити корупційну складову, - наголосив Алекс Ліссітса, - на все це у нас вже немає часу, тому рішення треба приймати якнайшвидше, щоб врятувати не лише публічні аграрні компанії, але і аграрний сектор в цілому».

Оценка материала:

5.00 / 1
Аграрії України переживають найскрутніші часи - експерт 5.00 5 1
Бізнес / Ринки та компанії
03.09.2014 2139
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»