<
НОВИНИ ДНЯ: Суд заборонив діяльність в Україні проросійської партії СПАС: чим вона відома  Картопляна запіканка з сиром і часником: дуже простий рецепт  Дев'ята планета існує: вчені оприлюднили нові докази  Необхідність продовжувати "СВО", умови переговорів та стратегічна поразка РФ: головні тези з інтерв'ю Лаврова російським пропагандистам  Україна здатна досягати потрібних цілей в тилу РФ зброєю власного виробництва – ISW  Рецепт сирного печива з горіхами  Стало відомо, які інструменти вирішення житлового питання будуть в новому законодавствівсі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
11.09.2014 2866

АТО: "І пішов я тоді до Петлюри, бо у мене штанів не було..."

Держава повинна забезпечити вояків в зоні АТО всім необхідним: зброєю, їжею, медичною допомогою, соціальними гарантіями для сімей військовослужбовців. Волонтерська допомога була необхідною на початку АТО, але зараз державний апарат мусить оговтатися і почати самостійно забезпечувати армію.

Кілька днів тому у закарпатському Виноградові я зустрівся з прикордонником, який щойно повернувся з зони проведення АТО. На місці бойових дій він сумарно пробув 38 діб. І ось його відпустили на кілька днів додому - у ротаційну відпустку. Люди, що повертаються з місць бойових дій, перебувають у дещо іншій системі координат, їхня психіка ламка й натягнена, як линва. Зіткнувшись з небезпекою смерті, вони стають філософами, що з іронією ставляться до мирських благ, мудро вважаючи всі буденні клопоти марнотою марнот і ловленням вітру.

І ось прикордонник повернувся додому, де люди зайняті щоденними проблемами й мурашиною метушнею. Все б нічого, та в нього двійко дітей, яких треба було зібрати в школу. Купити все необхідне: від зошитів - до нового одягу, адже з минулорічного діти виросли. Дружина чекала повернення чоловіка, якому обіцяли в зоні АТО платити принаймні вдвічі більше, ніж на роботі в мирний час і в мирному регіоні.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів.  Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

Але виявилося, що чоловікові заплатили всього 1280 гривень. За 38 діб, протягом кожної з яких на нього чигала смерть. Обіцяли перерахувати на картку ще дві тисячі, але перед першим вереснем цього так і не сталося. Як відомо, до бідних і нужденних скрута не ходить поодинці. Чоловікові знову треба було збиратися в зону АТО, а значить - купити собі про всяк випадок ліки, шкарпетки, поповнення рахунку, консерви, цигарки і ще тисячу дрібниць, які разом коштують усіх грошей родини. Дітям наразі вирішили купити лише найголовніше, адже батькові все потрібніше.

Як не дивно, чоловік не нарікає й не скаржиться на державу. Після горнила бою ця війна для нього стала особистою справою - він рветься в бій, щоб відомстити за вбитих побратимів, щоб показати зайдам-окупантам, що їм слід якнайшвидше забратися з чужої землі. Натомість його дружина кляне все, на чому світ стоїть - останні тижні вона не має ні сну, ні спокою. А до цього ще й додалася матеріальна скрута. Порошенко обіцяв, що вояки зароблятимуть по кілька тисяч. Зрештою, як і те, що АТО триватиме кілька годин, а не днів.

Україна - не така вже й бідна держава: досить вивести на світло тіньову економіку, щоб з'явилися гроші на армію. Держава повинна гідно винагороджувати тих, хто за неї бореться. Платити вояку в зоні бойових дій менше тисячі гривень у день - це сором і знущання. В сумі з усіма поточними витратами вояк у такому разі зароблятиме приблизно тисячу доларів у місяць. Це менше, ніж отримують заробітчани на будівництвах у Москві чи Празі.

Сто років тому романтичний патріот Володимир Сосюра писав:

"І пішов я тоді до Петлюри,

бо у мене штанів не було.

Скільки нас, отаких, попід мури

од червоної кулі лягло..."

З тією лише поправкою, що тоді української держави не існувало. А тепер вона є - і це соромно, що наші вояки знову йдуть у бій за Батьківщину без нічого. Сумнівне перемир'я треба використати для того, щоб налагодити систему гідного забезпечення українських військовослужбовців. Вони на собі мають відчути, що держава, за яку вони доблесно воюють, існує насправді.

Оценка материала:

5.00 / 8
АТО: "І пішов я тоді до Петлюри, бо у мене штанів не було..." 5.00 5 8
Колонки / Андрiй Любка
11.09.2014 2866
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.