НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
10.12.2014 6832

Що у Женеві думають про спільну історію України і Росії

Українсько-російське питання завжди було спірним і викликало інтерес, як у мешканців цих країн, так і у тих, хто живе за їх межами. Сьогодні, коли йдуть бойові дії на Сході і ми не можемо точно сказати, хто винен, проблема співіснування двох країн, їх спільна історія та причини, які призвели до взаємної ненависті хвилюють багатьох дослідників.

«Україна та Росія: спільна історія, різні спогади» - так звучала тема конференції, що пройшла нещодавно у Женевському університеті. Варто зазначити, що місця в одному залі для зацікавлених даною тематикою не вистачило і тому для решти було встановлено екран, на який транслювали промову професора Корін Амашер, дослідниці історії Росії та СРСР, познайомила швейцарську публіку з російсько-українською історією, розпочавши від заснування Київської Русі і закінчуючи сьогоденням. Швейцарський нейтралізм, що у даному випадку є позитивним явищем, відчувався протягом усього виступу, адже мадам Амашер не ставала ні на чий бік, а лише показала історію з обох боків, те, як бачать її два народи. Тож кожен з присутніх міг самостійно визначити, що їм більше до вподоби.

На самому початку Корін Амашер зазначила, що вона в жодному разі не розглядає Україну та Росію як дві абсолютно окремі країни. На її думку, це держави-сусіди, які мають різні погляди на спільні моменти в історії, що є цілком нормальним. На жаль, історія завжди була і є зброєю політики і тому кожна сторона обирає для себе зручні позиції для доведення власної правоти.

«Хоча Росія зараз знову намагається грати свою історичну роль захисника українського народу, її сусід розцінює це як перешкоду для своїх національних устремлінь, - заявляє Корін Амашер. - Від найдавнішого періоду до двадцятого століття минуле тепер постійно використовують з різних сторін для того, щоб виправдати різні інтерпретації історії».

Сподобався підхід до питання про колабораціоністів на Західній Україні. Росія завжди спекулює щодо того, що ОУН співпрацювали з німцями, тому всі, хто в Україні ставиться до ОУН і Степана Бандеру, як до людей, які боролися за незалежність власної країни – фашисти. Мадам Амашер підійшла до цього питання більш лояльно, адже велика кількість європейських країн співпрацювали з ІІІ Райхом (і той самий СРСР до останнього постачав нацистам боєприпаси), та чомусь ніхто не називає угорців або фінів фашистами. Тому швейцарська професорка висловила думку про те, що не можна так категорично відносити людей до того чи іншого табору, адже народ, який довгий час не мав права на свободу, та все одно не втратив віру у вільне життя, вже заслуговує на повагу.

Тож будемо сподіватися, що й надалі у різних країнах будуть проходити подібні конференції, що допоможуть світу дізнатися більше про історію нашої країни, зрозуміти першопричини її проблем та створити позитивний імідж.

Валерія Пампуха, студентка Києво-Могилянської академії

Оценка материала:

4.00 / 5
Що у Женеві думають про спільну історію України і Росії 4.00 5 5
Колонки / Колонки / Блоги
10.12.2014 6832
Еще колонки: Колонки / Блоги