<
НОВИНИ ДНЯ: Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Жителі яких країн готові воювати за свою країну і які у рейтингу українці — опитування  Рецепт рибного супу з лососем  Синоптик назвала точну дату, коли до України повернеться 20-градусне тепло  Інфляція в Україні прискориться: експерти назвали дві причини зростання цін  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°всі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
13.12.2014 2812

Не ті часи: сьогодні у війську нам не вистачає постаті рівня Симона Петлюри

Читати сьогодні тексти сторічної давності печально й повчально водночас. З одного боку, нічого нового в нашому світі: Україну шарпає Росія, як майже сто років тому більшовики вбивали молоду Українську Народну Республіку. З іншого ж боку, історія корисна тим, що дає можливість зробити продуктивні висновки. Зокрема з української історії останнього століття висновок можна зробити такий: кадри вирішують все.

Уперше таку думку стосовно української справи я знайшов у щоденниках Дмитра Донцова (Дмитро Донцов. Рік 1918. Київ. ‒ Темпора, 2002). Публіцист і мислитель у своїх щоденникових записах описує Україну часів Гетьманату Скоропадського і постійних змін влади в Києві. Як відомо, Україна часів Скоропадського хоч і була протекторатом Німеччини, але гетьману таки вдалося чимало зробити для української справи, будови національної держави, зокрема йдеться про основоположні ініціативи в царині освіти й культури. Донцов кілька разів згадує, що гетьман Скоропадський весь час нарікав, що йому немає з ким працювати, що серед українців замало освічених і професійних кадрів, що будувати державу де факто нікому.

Подібні думки з’являлися в мене під час читання книжки «Симон Петлюра. Головний Отаман» (польською мовою, Kolegium Europy Wschodniej, 2012), в якій опубліковано передмову Адама Міхніка, наукову розвідку про життєвий шлях і еволюцію політичних поглядів С. Петлюри авторства Мирослава Поповича, та найголовніше – документи й листи самого Головного Отамана. Після прочитання усього цього в комплексі виникає стійке враження, що нині нам бракує постаті рівня Симона Васильовича. Як не вистачає людей, які до своєї державницької місії в житті йшли довгі десятиліття. Симон Петлюра як голова Директорії та Головнокомандувач у пам’яті українців залишився особою, що змагалася за існування українського війська, дбала про армію й готувала для неї українські кадри. Він чи не єдиний першим відкинув ідею розформування військових частин УНР, навпаки – агітував за мобілізацію та попереджав про небезпеки.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів. Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

Цікаво, що Петлюра вчився в семінарії, працював журналістом і редактором, але найвідповіднішою для нього стихією стало воєнне життя. Ще перед Першою світовою війною Симон Васильович – на той час редактор російськомовного журналу «Украинская жизнь» ‒ писав, що українці ніколи не виступлять проти Росії, був прихильником ідеї автономії України в рамках зреформованої Російської імперії. Пізніше гірка доля навчила його й усю Україну, що слова «автономія», «Україна», «реформи» несумісні з будь-якою фразою, де є слово «Росія». Так із русофіла він став затятим борцем за повну державну незалежність України, виріс як мудрий політик, став геополітиком – варто почитати його листи до послів УНР за кордоном чи до міністра з єврейських питань, щоб пересвідчитися в цьому.

Вчитаймося в актуальність слів, які пише Головний отаман Симон Петлюра у таємному листі до міністра військових справ УНР від 30 грудня 1921 року: «Запевнивши собі мир на кордонах, отримаємо кращі шанси відбити загрозливу для нас небезпеку з боку Москви, до сил якої не варто ставитися легковажно. Треба остерігатися не так її сили мілітарної, фізичної, як сили розкладу, що залишила свої сліди в політичних поглядах, у методах державної праці, в тактиці наших партій і політичних угрупувань, що є осадом у свідомості, вихованні і діяльності цих угрупувань. Цей вплив Москви, її хворої культури з великими контрастами (усе або нічого) і суперечностями, тримає в неволі навіть тих українців, які в певних аспектах своєї діяльності прислужилися нашому народу, але під час творення держави внаслідок недисциплінованості, неправильного розуміння шляхів і методів побудови держави, зробили слизьку, паскудну працю, наслідки якої навіть гірші за діяльність свідомих зрадників». Де такі державні діячі й мислителі нині?

Оценка материала:

5.00 / 9
Не ті часи: сьогодні у війську нам не вистачає постаті рівня Симона Петлюри 5.00 5 9
13.12.2014 2812
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.