<
НОВИНИ ДНЯ: Рецепт рибного супу з лососем  Синоптик назвала точну дату, коли до України повернеться 20-градусне тепло  Інфляція в Україні прискориться: експерти назвали дві причини зростання цін  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°  Як зміниться чисельність населення в Україні після війни: демографка шокувала прогнозом  З якими хворобами не можуть мобілізувати під час війни: повний переліквсі новини дня
Колонки
Андрiй Любка
08.02.2015 18265

Позитиви мобілізації, або Чому Москва намагається зірвати її всіма способами

Нові хвилі мобілізації та призову до української армії щоденно стають головними темами суспільного обговорення. Намагання Російської Федерації всіляко зірвати поповнення та ротацію українських сил АТО насамперед свідчать про важливість та ефективність мобілізації.

Ще влітку минулого року  українські ЗМІ широко висвітлювали діяльність мережі священиків Московського патріархату, які закликали своїх прихожан саботувати мобілізацію, розповідали про важкий гріх убивства та закликали втікати з сіл, коли в них з’являються працівники військкоматів. У новому році, зі стартом чергової хвилі мобілізації, Москва для зриву цього процесу залучила всі наявні ресурси – як зовнішні, так і внутрішні (п’яту колону). По-перше, ні сіло ні впало «добросердий» Путін запропонував збільшити дозволений термін перебування на території РФ для українських чоловіків призовного віку. Потім Лавров заявив, що РФ дозволить українцям і надалі в’їжджати в Росію за внутрішнім паспортом. Крім того, по всій Західній Україні несамовито активізувалися рекрути будівельників: коли ми чуємо, що з карпатського села поїхав цілий автобус чоловіків, то слід розуміти, що поїхали вони не переховуватися, а просто їм запропонували роботу в Росії. Невідомо, щоправда, чи їм потім за неї заплатять, але спробу показати українських заробітчан ледь не політичними втікачами російська пропагандистська машина вчинила.

Чому ж у Кремлі так бояться мобілізації? Головною причиною є не воєнні дії, навпаки, як стверджує відома приказка, хочеш миру – готуйся до війни. Отож, мобілізація дає українській владі два додаткові козирі. Першим і головним є козир дипломатичний: коли українська армія багаточисельна та боєздатна, то й переговори можна вести зовсім по-іншому. Тоді годі уявити ситуацію, коли Лавров погрожує черговим вторгненням та окупацією ще однієї області, оскільки Україна може поставити такий опір, що «ціна питання» для Росії виявиться непідйомною. Без армії представників української влади навіть не пускали б за стіл переговорів, намагаючись домовитися лише з Заходом. Із боєздатними збройними силами – ми також сторона, від якої багато чого залежить.

Другим козирем є власне воєнний. У разі ескалації конфлікту Україна матиме підготовлені бойові сили для захисту. Мобілізовані сьогодні не обов’язково потраплять в зону АТО – насамперед йдеться про військовий вишкіл, про актуалізацію вмінь та навичок. В умовах зростаючої напруги такий комплекс знань не буде зайвим і дасть відчуття безпеки й впевненості у власних силах не лише державі, а й конкретному військовому. Повернувшись додому після мобілізаційного періоду, такий боєць буде готовим у кожен момент захистити свою родину чи стати до лав Збройних сил.

liubka

Андрій
Любка

український поет, перекладач і есеїст.

Автор збірок поезій «Вісім місяців шизофренії» (2007) та «ТЕРОРИЗМ» (2008).  Лауреат літературних премій «Дебют» (2007) та «Київські лаври» (2011). Учасник багатьох українських та європейських літературних акцій та фестивалів. Окремі твори перекладені угорською, чеською, португальською, німецькою, англійською, російською та польською мовами.

У цьому світлі яскраво проявляються всі приховані російські агенти, що намагаються зірвати мобілізацію: це і так звані «громадські рухи», і деякі народні депутати, фальшиві «комітети матерів» та проросійські ЗМІ. Дивує поведінка українського Міністерства оборони, яке замість показувати країні найкращих добровольців і сумлінних призовників, зайняло позицію ображеної дитини, що рюмсає й скаржиться на неявку за повістками.

У кожному разі саме мобілізація є логічним, мудрим і вчасним кроком української влади. Хоча й варто наголосити, що переважну частину вояків слід мобілізувати з силових структур – митниці, податкової, ДАІ, прокуратори, держохорони, а решті запропонувати привабливі фінансові умови служби.  Бо ж є загроза? Є. Потрібно навчити чоловіків користуватися зброєю? Так. Треба замінити вояків, що вже кілька місяців перебувають в зоні АТО? Безперечно. Сильні й чисельні Збройні сили забезпечать тверду переговорну позицію для України? Так. Тож чи потрібна така мобілізація? Відповідь проста й без жодних але: так.

Оценка материала:

4.13 / 15
Позитиви мобілізації, або Чому Москва намагається зірвати її всіма способами 4.13 5 15
08.02.2015 18265
comments powered by Disqus
Еще колонки: Андрiй Любка
  • Прощання з літом: Зима буде довгою Прощання з літом: Зима буде довгою

    Після того випадку в готелі ще довго панував переполох. Манекенного типу рецепціоністки хоч і намагалися створити хорошу міну при поганій грі, усміхалися й робили вигляд, буцімто нічого не сталося, але ВСІ про це вже знали. Знали старші пані, літні німкені, які у своїх величезних капелюхах походжали терасами – тепер вони не дивилися навколо, а лише собі під ноги.

  • Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві Політична премія Дарвіна: "гасконці" Коломойського і "Правий сектор" змагаються в електоральному самогубстві

      Колись їхня історія може увійти до підручників з політології, політичного піару і словника літературознвчих термінів (стаття про трагікомедію). Справді, треба мати неабиякий талант і здібності, щоб так швидко вбити себе і свої перспективи. Раніше здавалося, що найбездарнішим політичним проектом в історії України є "Наша Україна" Ющенка. Тепер місце на п'єдесталі політичної премії Дарвіна впевнено здобувають "Правий сектор" і липкорукі "гасконці" Коломойського.

  • Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла Двадцять років різанині в Сребрениці: Росія знову на боці зла

    20 років тому, посеред спекотного липня 1995-го, відбувся найбільший злочин після закінчення Другої світової війни – етнічна чистка в боснійському місті Сребрениця. За різними підрахунками, військові і парамілітарні підрозділи Республіки Сербської тоді вбили 8 000 боснійських чоловіків (мусульман), тобто все чоловіче населення міста у віці від 12 до 70 років.

  • Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження Ідеї Ганни Гопко пішли в народ, або Безалкогольний День народження

    Їй-Богу, за 27 років життя я встиг утнути чимало дурниць, взяти найактивнішу участь у багатьох ідіотських ініціативах, палко підтримувати абсурдні ідеї, але одного разу трапилася зі мною подія, від спогадів про яку стає моторошно. Безалкогольний День народження. Погодьтеся, навіть звучить так, ніби йдеться про якесь жахливе знущання над людиною. Зрештою, так і було.

  • "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом "Бей хохлов, спасай Россию": гол Шевченка збірній Росії, або Як я став русофобом

    Мої геополітичні погляди сформувалися протягом 13 хвилин. Сталося це жовтневого вечора 1999 року під час футбольного матчу Україна-Росія. Це був останній вечір дитинства й перший вечір юності; маркером порогу стало те, що тоді я востаннє в житті плакав перед телевізором. А все через те, що збірна Україна програвала Росії 1:0. Більшої катастрофи годі було й уявити.