<
НОВИНИ ДНЯ: Необхідність продовжувати "СВО", умови переговорів та стратегічна поразка РФ: головні тези з інтерв'ю Лаврова російським пропагандистам  Україна здатна досягати потрібних цілей в тилу РФ зброєю власного виробництва – ISW  Рецепт сирного печива з горіхами  Стало відомо, які інструменти вирішення житлового питання будуть в новому законодавстві  На вихідних дощі та зливи в Україні триватимуть  Скільки українців підтримують введення військ НАТО до України: результати опитування  Традиційні великодні страви: що їли у світле свято наші предки і чому це не лише паска та яйцявсі новини дня
23.02.2015 3867

IDEX-2015: в Абу-Дабі висадився «десант» Міністерства оборони України

В неділю, 22 лютого, в Абу-Дабі (Об’єднані Арабські Емірати) відкрилась одна з найбільш знакових світових оборонних виставок - IDEX 2015. Україна вкотре бере участь в заході – цього року вже не тільки як традиційний експортер продукції оборонного призначення до країн регіону, але й як потенційний покупець експонатів цієї виставки, настільки необхідних для забезпечення оборони нашої країни в умовах навали зі Сходу.

Цьогорічний захід традиційно проходить в Національному виставковому центрі Абу-Дабі (ADNEC) протягом п’яти днів з 22 по 26 лютого. На заході свою продукцію представляють більше 1200 компаній з 58 країн світу, 42 з яких розгорнули свої національні стенди. Організатори сподіваються, що цьогорічну виставку зможуть побачити більше ніж 80 000 відвідувачів і для того є всі підстави – тому свідчення і підсумок першого дня заходу.

IDEX є міжнародно визнаним майданчиком, на якому презентують останні досягнення в царині безпеки та оборони, підписують мільярдні контракти та формують тренди в оборонних технологіях на перспективу. Фоторепортаж з виставки дивіться тут.

Забезпечуючи кількість і якість

Виставка організовується раз на два роки і охоплює майже всі напрямки розробок у військовій царині: озброєння, електронні засоби захисту, балістичні системи, радарні установки, засоби телекомунікації, оптична електроніка, боєприпаси, військове спорядження, протимінні системи,  системи захисту на землі, у воді та повітрі, інженерні установки, спецтехніка.

Цього року вперше в ОАЕ представлені виробники озброєнь і військового устаткування з Азербайджану, Боснії, Латвії, Нової Зеландії, Словенії і Японії. Цікаво, що Азербайджан є чи не єдиною з пострадянських країн, що практично з нуля створили потужний оборонно-промисловий комплекс, одразу з дебюту представляє на цьогорічному IDEX 178 найменувань продукції оборонного призначення: стрілецьку зброю, засоби ближнього бою, боєприпаси, бронетехніку та безпілотні літальні апарати.

Також цього року традиційно проходить виставка військово-морської техніки NAVDEX, яка є складовою IDEX и проводиться в якості її морської  складової. У виставці беруть участь 96 експонентів з усього світу, які представляють власну продукцію та послуг на площі у 5600 м. кв. на морській пристані виставкового комплексу ADNEC. Традиційно для участі у виставці зайшов ряд військово-морських кораблів іноземних держав.

 

В рамках IDEX-2015 вперше пройде спеціалізована виставка безпілотної техніки UMEX (Unmanned Systems Exhibition), в якій братимуть участь більше трьох десятків близькосхідних і міжнародних компаній. Відвідувачі також зможуть побачити беспилотники у польоті - демонструвати свої вироби в повітрі погодилися сім компаній з числа учасників виставки .

В рамках IDEX також традиційно проводяться демонстраційні стрільби з різних зразків зброї та показ натурних зразків зброї, зокрема, гусеничної та колісної техніки.

Стабільно по висхідній

Захід є визнаним у світі майданчиком для презентації найновітніх оборонних технологій. Цьому сприяє відповідальне ставлення керівництва ОАЕ до справи захисту та оборони держави та той факт, що ця країна протягом багатьох років стабільно витрачає на оборонні потреби 4,7% від свого ВВП, збільшивши разом з останнім оборонні витрати за минулі 10 років удвічі. Не пасуть задніх і інші країни регіону. Згідно з даними Арабського валютного фонду, за останні щонайменше 10 років більшість арабських країн витрачали на оборону і озброєння більше 7% ВВП на рік, різко збільшивши подібні витрати за останні п’ять років. Цікаво, що з 2002 р. по 2010 р. країни регіону витратили на потреби оборонного комплексу $680 млрд, в середньому це становило $75 млрд на рік. Проте вже в 2011 р. і 2012 р. середній річний показник складав $161 млрд.

В рамках IDEX-2015 вперше пройде спеціалізована виставка безпілотної техніки UMEX

Такі системні витрати на оборонні потреби сприяють тому, що регіон стає технологічним хабом, всмоктуючи в себе все найкраще, що розробляється у світі і намагаючись, акумулювавши передовий світовий досвід, розгорнути власне виробництво сучасних високотехнологічних оборонних систем. Експерти прогнозують, що, як наслідок цього, вже найближчим часом окремі країни регіону можуть перетворитись з найбільших імпортерів ОВТ в потужних експортерів, в тому числі і високотехнологічних товарів військового призначення. З найближчою перспективою суттєво посунути традиційних гравців оборонного ринку, в першу чергу – регіонального, а в подальшому зможуть поступово поширювати свій вплив за межі свого регіону.

Український контекст

Україна цього року, як і багато років поспіль, представлена національним стендом, який розгорнув Державний концерн «УКРОБОРОНПРОМ». На стенді свою продукцію та послуги презентують низка підприємств з числа тих, що входять до складу Концерну.

Традиційно у Абу-Дабі представлені основні спецекспортери, серед яких - ДК «Укрспецекспорт», ДГЗП «Спецтехноекспорт», ДП «Укроборонсервіс», ДП «Укрінмаш», ДЗІП «Промоборонекспорт» з властивим для них асортиментом продукції та послуг, які вже добре знані на світових ринках. Традиційно концерном зроблено акцент на продукції кластера бронетанкової та спеціальної техніки, честь якого захищають знані в Україні та за її межами підприємства як ДП «Завод імені В.О. Малишева», ДП «Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені О. Морозова», ДП «Київський бронетанковий завод», ДП «Львівський бронетанковий завод», ДП «Харківський завод спеціальних машин». Продукція бронетанкових підприємств представлена натурними зразками бронетранспортера БТР-3Е1 та нового серійного броньованого автомобіля «Дозор-Б». Нову машину нещодавно протестували українські військові та залишили позитивні відгуки по головних показниках: маневреності, швидкості та захищеності. На стенді України відвідувачі також можуть ознайомитись з макетами БТР-4 та танку «Оплот».

Потужно представлені і підприємства кластеру «ракети, боєприпаси та вибухові речовини». Серед них – ДП «Державне Київське конструкторське бюро «Луч», ДАХК «Артем», ДП НВК «Прогрес». Відвідувачі зможуть оцінити продукцію кластеру, ознайомившись з натурними макетами протитанкових ракет, їх пострілів, протитанкових комплексів та високоточного боєприпасу типу «КВІТНИК».

Зі сподіваннями на нові контракти та надійних партнерів до Абу-Дабі також прибули представники ДП «Ізюмський приладобудівний завод», який широко знаний своїми якісними оптичними приладами військового призначення; ДП «Дослідно-конструкторське бюро авіації загального призначення», яке займається розробкою та моделюванням надлегкої авіаційної техніки; ПАТ «Завод "Маяк»; ДП «Красилівський агрегатний завод», ДП «Дослідно-проектний центр кораблебудування».

Кластер суднобудування та морської техніки також представлено макетами корвету «Гайдук-К», артилерійського катеру «Гюрза» та унікальним композитним плавучим доком виробництва Херсонського державного заводу «Палада».

riabih

Валерий
Рябых

директор по развитию Defense Express

 

Информационно-консалтинговая компания Defense Express оперативно освещает события происходящие в украинском ОПК, военно-техническое сотрудничество и государственную политику Украины в сфере безопасности и обороны.

Також у межах єдиної експозиції України свою продукцію представляють підприємства-партнери «УКРОБОРОНПРОМУ», а саме: ДП «Антонов», ПАТ «Мотор Січ», ЗАО НВО «Практика» та корпорація «Богдан».

Окремим фронтом виступило ПАО «АвтоКрАЗ», яке представило власну продукцію на стенді партнера - канадсько-эмиратскої компанії «Streit Group». Крім того, на сьогодні, 23 лютого, під час живої демонстрації планується прем’єрний показ одразу двох армійських новинок, створених КрАЗом спільно з компанією Streit. Цього разу відвідувачі побачать бронеавтомобіль KrAZ-Feona, створений на базі шасі автомобіля-всюдиходу КРАЗ-6322 (6х6), а також чотиривісний броньовик KrAZ-Hurricane, базою якого послужило нове самохідне шасі КРАЗ-7634НЕ (8х8) з компоновкою «кабіна перед двигуном». Обидві новинки оснащено двигуном Cummins і автоматичною коробкою передач Allison, мають балістичний захист рівня Level 2 за стандартом Stanag 4569.

Окрім новинок, на стенді компаній-партнерів представлений броньований автомобіль KRAZ-MPV Shrek One в модифікації Route Clearance Vehicle (автомобіль для розмінування маршруту), який успішно експонувався минулого року на двох найбільших збройових форумах «Eurosatory 2014» в Парижі і «DVD» в Лондоні.

KRAZ-MPV Shrek One - багатоцільовий броньований автомобіль високої прохідності класу MPV (Mine Protected Vehicle) з днищем V-образной форми, базою для якого послужило шасі повноприводного автомобіля КРАЗ-5233 (4х4). Бронювання автомобілів KRAZ-MPV Shrek One відповідає рівню балістичного захисту B6+/STANAG 4569 level 2.

В заході взяла участь і офіційна українська делегація. Зокрема, в Абу-Дабі висадився «десант» Міністерства оборони України за участю  представників всіх родів військ ЗСУ, а також осіб, що відповідають за забезпечення наших воїнів озброєнням та технікою. В планах делегації - проведення зустрічей з еміратськими високопосадовцями, спільний огляд експозицій виставки, проведення переговорів з актуальних питань двосторонніх відносин між Україною та ОАЕ. Не виключається, що за результатами цих заходів може відбутись суттєвий прорив в двосторонніх відносинах, забезпечивши їх сталий розвиток в найближчій перспективі. А в умовах протистояння України з найпотужнішою у Європі військовою машиною вірні друзі зайвими бути не можуть.

Тож і надалі спостерігаємо за IDEX, заздримо еміратцям та переймаємо досвід передових країн та сподіваємось на власні сили. А як інакше.

 Автор: Валерій РЯБИХ, Абу-Дабі

Оценка материала:

3.00 / 2
IDEX-2015: в Абу-Дабі висадився «десант» Міністерства оборони України 3.00 5 2
Бізнес / Ринки та компанії
23.02.2015 3867
Еще материалы раздела « Ринки та компанії»