НОВИНИ ДНЯ: Мобілізація в Україні: кого з жінок можуть призвати за новим законом  Мобілізація по-новому: чи зроблять тепер недійсними паспорти ухилянтів  Синоптик назвала точну дату, коли в Україні очікуються заморозки  "Пасха" чи "Великдень", "куліч" чи "паска": як говорити правильно  Українські інженери розробляють бойовий підводний човен, який стріляє торпедами  Головне із нового закону про мобілізацію: відповіді на питання, які хвилюють багатьох українців  Де в Україні похолодає. Синоптик дала прогноз на 18 квітнявсі новини дня
21.05.2015 14:48 3072

НБУ оштрафував акціонера "ФІНБАНК" Олександра Грановського

20 травня 2015 року Національний банк України оштрафував акціонера ПАТ "ФІНБАНК" (м. Одеса) Олександра Грановського за порушення порядку набуття істотної участі в банку, повідомляють Контракти з посиланням на прес-службу НБУ.

 

Олександр Грановський, який прямо володіє 9,2061% акцій банку, у жовтні 2014 року набув незалежну від формального володіння можливість вирішального впливу на управління та діяльність банку, не отримавши згоди Національного банку.

У період з жовтня 2014 року до квітня 2015 року пакет акцій банку неодноразово розподілявся між дрібними акціонерами з метою приховування реальних власників банку. Так у жовтні 2014 року банк повідомив Національному банку, що його акціонерами є особи, які не є власниками істотної участі, не уточнюючи інформацію про цих осіб. У січні 2015 року банк повідомив Національному банку, що серед його акціонерів є 30 юридичних і 67 фізичних осіб, а станом на квітень 2015 року загальна кількість акціонерів банку збільшилася до 117 осіб.

Національний банк неодноразово звертав увагу банку на те, що його структура власності не відповідає вимогам прозорості та вимагав розкриття реальних контролерів банку.

За наслідками проведеного Національним банком розслідування було встановлено, що у жовтні 2014 року між Борисом Кауфманом, колишнім контролером банку, і Олександром Грановським, міноритарним акціонером банку, була укладена непублічна угода, за якою Борис Кауфман передав Олександру Грановському контроль над належними йому акціями банку. В результаті угоди сукупна кількість акцій банку, підконтрольних Олександру Грановському, склала 80%. При цьому Олександр Грановський не повідомив про свій намір Національний банк та не подавав пакет документів для погодження йому набуття істотної участі.

Таким чином, Олександр Грановський порушив вимоги частин 1 та 2 статті 34 Закону України "Про банки і банківську діяльність", оскільки не повідомив Національному банку про свій намір набути істотну участь у банку та не подав регулятору необхідний пакет документів для погодження набуття істотної участі.

Крім накладення штрафу, Національний банк зобов’язав Олександра Грановського в тримісячний термін:

надати підконтрольним О. Грановському номінальним акціонерам банку обов’язкову до виконання вказівку щодо відчуження акцій банку, контроль над якими було придбано з порушенням закону, на користь третьої особи, яка відповідатиме вимогам Національного банку до власника істотної участі у банку, або

оформити на себе право власності на ці акції після отримання погодження Національного банку.

Якщо припис Національного банку не буде виконано в установлений строк, Національний банк залишає за собою право позбавити Олександра Грановського і номінальних акціонерів, які перебувають під його контролем, права голосу акцій банку, що були набуті з порушенням закону.

 

Оценка материала:

5.00 / 2
НБУ оштрафував акціонера "ФІНБАНК" Олександра Грановського 5.00 5 2
Бізнес / Фінанси та банки
21.05.2015 14:48 3072
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»