<
НОВИНИ ДНЯ: Стало відомо, які інструменти вирішення житлового питання будуть в новому законодавстві  На вихідних дощі та зливи в Україні триватимуть  Скільки українців підтримують введення військ НАТО до України: результати опитування  Традиційні великодні страви: що їли у світле свято наші предки і чому це не лише паска та яйця  Українцям розповіли про погоду у вихідні. Чи можна їхати на природу?  В МВФ назвали суму бюджетної підтримки, яку потребує Україна цього року  Що означає знищення Ту-22М3 та чи поменшає атак на Україну: пояснення експертавсі новини дня
22.07.2016 3230

Ростислав Валіхновський: Україна може заробляти на медичному туризмі

Засновник та директор Мультипрофільної всеукраїнської хірургічної клініки Valikhnovski MD, заслужений лікар України, віце-президент Всеукраїнської асоціації пластичних реконструктивних та естетичних хірургів Ростислав Валіхновський розповів Контрактам, як Україна може заробити на медичних послугах для іноземців.  

К: Ростиславе Любомировичу, ви лобіюєте питання медичного туризму і вважаєте, що це може працювати в Україні. Розкажіть будь ласка, в якому стані зараз ця сфера в Україні. З чого можна почати, чим посилити і на скільки взагалі вона може бути розвинена у нас?

Ростислав Валіхновський: У нас в державі страшна біда – це війна. Нас може врятувати тільки сила, а вона народжується з новаторства, з інновацій, з технологій. Сильні компанії завжди  технологічні – візьміть, наприклад, Cisco, Apple, Microsoft - вони стали найбагатшими у світі тільки завдяки інтелекту. Україну врятують не політична воля, не менеджери, не міністри, а інновації та інтелект.

Ми, бачимо, що дуже велика кількість західних туристів їдуть сюди лікуватися. Не лише через гроші і технології, а й через те, що в Україні є генії, які роблять потужні речі, яких ніде в світі немає. Це Володимир Козявкін, який винайшов нові методи реабілітації хворих на ДЦП, це мій колега Олексій Шершньов, який вирощує кісткову тканину. Олександр Возняк з Феофанії зараз входить в десятку кращих нейрохірургів світу – оперує найскладніші пухлини головного мозку, і після його операцій люди живуть ще 10-15 років. Скромно вважаю, що і я багато досяг у сфері реконструкції. Якщо ви дивилися телепроекти на 1+1, телеканалі «Україна», СТБ та Інтері, - ті випадки реконструкції, які ми показали (а це більше 100 пацієнтів), це найскладніші випадки, і усунення цих вад вважається світовим рівнем пластичної хірургії.

У нас також хороша стоматологія і репродуктивні технології. В Україну заради штучного запліднення їдуть з Британії, Туреччини, Індії. Навіть шейхи приїжджають до нас заради медичних послуг. Не можна не згадати сферу стовбурових клітин, останнім часом дуже сильно розвивається клітинна терапія. Тож нам є чим похвалитися, і тому ми запрошуємо іноземців приїжджати до нас і отримувати медичні послуги. Зараз починаємо з Близького Сходу, цей ринок близький до нас. Найближчим часом у нас має відбутися зустріч із міністром охорони здоров’я Об’єднаних Арабських Еміратів, якому ми презентуємо нашу концепцію та продемонструємо 8 українських клінік. Ми покажемо, які ми є – сучасні українці, - і це дасть ефект. Завдяки цьому, у найближчі два роки ми залучимо значні суми в економіку України, від яких держава тільки виграє. Взагалі наша стратегія - зробити Київ столицею медичного туризму.

К: В якому стані це зараз? Це поки що «дикий» медичний туризм, чи вже систематизований?

Ростислав Валіхновський: Поки що система працює хаотично як сарафанне радіо: хтось десь щось зробив, йому сподобалось, він розповім іншим, і інформація про нашу роботу розходиться, неначе вірус.

К: Кого ще з іноземців будете запрошувати в Україну?

Ростислав Валіхновський: Поляків. Хочемо потім розвивати медичний туризм з країнами Євросоюзу. Загалом ми хочемо вибрати 6-7 напрямків медичних послуг, які дозволять Україні поповнювати бюджет.

К: Які?

Ростислав Валіхновський: Реконструктивна хірургія, репродуктивна медицина, неврореабілітація (за методами реабілітації ДЦП Козявкіна), клітинна терапія, естетична медицина, косметологія, імплантологія. У нас сильні хірурги-імплантологи, і ми плануємо розвивати вузьку рубрику в стоматології по імплантології. Це вже користується великим попитом, утворюючи черги на півроку вперед.

Напевно, ще ключовий напрямок – це санаторії. В арабських країнах немає мінеральних джерел, тож вони їздять до нас пити «Моршинську» й «Нафтусю». Вже є три санаторії, які прийматимуть перших друзів з Близького Сходу.

К: А їх задовольнить наш рівень сервісу?

Ростислав Валіхновський: Ми зробимо все, щоб задовольнив. Лідери в сфері надання медичних послуг іноземцям – Ізраїль, Америка, Німеччина, Сінгапур, до якого їздить лікуватися близько 40% жителів Близького Сходу. З іншого боку, 50% пацієнтів із Сінгапуру літає на лікування до Європи, а решта  – до Америки.

К: Які напрямки медичних послуг будуть затребувані в Україні?

Ростислав Валіхновський: Наші лікарі лікують всі лейкози, лейкемії і дитячі гематологічні пухлини, лімфоми, нейропухлини, кишковик, підшлункові залози. Ми говоримо  про це зі сльозами на очах, але наші хірурги мали колосальне поле для тренування.

К: Чи є в нас закон щодо трансплантології?

Ростислав Валіхновський: Він прийнятий у першому читанні, з нетерпінням чекаємо другого читання та прийняття закону.

К: Якщо я не помиляюсь, то трансплантація органів дозволена в Ізраїлі?

Ростислав Валіхновський: Так. Але клітинна терапія не дозволена. Вона дозволена лише в Бельгії, в Україні, і в Голландії. У цій сфері є великий ризик викликати рак, треба проводити дуже потужні скринінги. В нас це робиться, але не повністю. Я сподіваюся, що на мер почує цей меседж, і ми зможемо зробити під ключ скринінгову медицину в Києві.

К: Що медичний туризм дасть Україні?

Ростислав Валіхновський: Ріст економіки та підняття іміджу України на міжнародній арені.

К: Як швидко це можна реалізувати?

Ростислав Валіхновський: Протягом кількох місяців, але нам потрібна державна підтримка у комунікації з арабськими країнами. Ми б зробили шикарну презентацію за допомогою нашого посла в Еміратах, а за допомогою міністра охорони здоров’я ОАЕ прорекламували б українські клініки. Не потрібно нічого нового вигадувати, все просто.

К: Багаті футбольні клуби купують футболістів-зірок. Чи є сенс українським клінікам купувати зірок-лікарів? І чи приїдуть вони в Україну?

Ростислав Валіхновський: Ні в якому разі! Вони все одно будуть вважати нас кимось другорядного рівня, і ми «поховаємо» навіть надію на розвиток медичного туризму. У нас вистачає своїх професіоналів у медицині, нам треба розвивати свою школу. Україна має найгеніальніший народ у світі, найдобріший, найвідданіший, найжертовніший. Нас чекає колосальний розквіт і велике майбутнє. Я вірю, що Господь винагородить Україну так, що це буде найсильніша держава в Європі.

Не треба боятись за тих, хто хотів би емігрувати. Я прожив рік у Канаді, рік в Америці, був у Коста-Ріці. Я відвідав майже 70% держав світу і зрозумів, що ми ніколи не будемо на чужині рідними, ми завжди будемо там емігрантами. Я приїхав звідти, і привіз в Україну їхні медичні інновації і технології. Тож необхідно просто шукати нішу і робити перші кроки у своїй країні.

Спілкувалась Ольга Ярхо

Оценка материала:

5.00 / 1
Ростислав Валіхновський: Україна може заробляти на медичному туризмі 5.00 5 1
Бізнес / Ринки та компанії
22.07.2016 3230
Еще материалы раздела « Ринки та компанії»