НОВИНИ ДНЯ: Саміт миру у Швейцарії: Портников попередив про "пастку" Китаю для України  Секретар РНБО України назвав умови для перевороту проти Путіна  Україна зможе бити за лінією фронту: Норвегія обіцяє значну кількість F-16 із найновішим озброєнням  Синоптик прогнозує заморозки в Україні: де та коли буде "мінус"  Секретар РНБО відповів на заклик США не бити по НПЗ в Росії  Весна дійшла до піку і повернула на зиму: які сюрпризи готує погода  Зливи з грозами, а у Карпатах до 0 градусів: прогноз погоди на тижденьвсі новини дня
12.08.2016 4455

Мінекономіки зібралось пролобіювати вищу ціну на газ від Газпрому

Цьому брудному схематозу вже декілька років і він не тільки не втрачає в силі, але й поширюється. Суть в наступному – Газпром разом з Дмитром Фірташем знайшли схему, як продавати Україні дорогий газ через переробку його в добрива.

Азотні добрива – це продукт переробки газу, так само, як бензин є продуктом переробки нафти. Собівартість газу в добривах перевищує 80%. І якщо Україна змогла зробити значні зусилля для зменшення купівлі дорогого газпромівського газу напряму, то надалі продовжує купувати дорогий газ через схему Фірташа-Газпрома, розповідається в статті економіста Мар’яна Заблоцького на “Українській правді».

Все це працює виключно завдяки бездарним і, фактично, відверто злочинним діям Мінекономіки України щодо введення антидемпінгових мит на російські добрива. Красота цієї схеми полягає в тому, що робиться це під виглядом антиросійських заходів, хоча насправді головним лобістом його є і був Газпром.

Наразі Мінекономіки зібралось ввести антидемпінгові мита на російські добрива нових видів, що, власне, і стало приводом для даного допису.

 

Як працює схема Фірташ-Газпром

Суть схематозу вже неодноразово публікувалась в пресі. Наприклад, все чудово описано в статті Дмитра Денькова "Навіщо "Газпром" давав Фірташу газ по 249 доларів".

1) Газпром продає природний газ дешево "своїм", що включає в себе як російські добривні заводи, так українські заводи Фірташа. Це для Газпрому спосіб продати більше газу дешевше не знижуючи ціну для інших покупців.

2) Фірташ купує газ дешево на свою компанію Ostchem та продає його суттєво дорожче власним заводам, на яких виробляє добрива.

3) Під приводом "дорогого" газу, ціну якого сам для себе Фірташ завищив, вводяться антидемпінгові мита на російські добрива, щоб не пускати дешевший такий самий перероблений газ українським аграріям.

4) Позбувшись конкуренції з іншими "друзями Газпрому" Фірташ впарює українським аграріям дорогі добрива. Причому продає значно дорожче, ніж будь-яким закордонним покупцям!

5) Решта конкуренції замикається на складній процедурі ввезення добрив з інших країн, яка тільки цього року була лібералізована, але ще поки не почала діяти в повну силу.

6) Профіт – виключно українські аграрії купують дорогі добрива у той час як всі закордонні покупці хімічних заводів, що переробляють газ Газпрому, отримують продукцію значно дешевше.

Не вірите? Ось, наприклад, офіційна статистика. В 2013 році фірташівські заводи імпортували газ від компанії Фірташа Ostchem стабільно по $430 за кубометр. В лютому 2014 року імпортна ціна газу раптом різко впала до $270. Згодом Reuters випустило дослідження, в якому показало, що Газпром весь час продавав Ostchem Фірташа газ по $230-267!! І це в той час як Нафтогаз купував в Газпрому по $400+! При цьому, ціна на добрива в Україні у півтора рази вища, ніж за кордоном!

Чому Газпром готовий продавати газ Фірташу дешево? Бо в Газпрому і так проблеми зі збутом газу, потужностей з видобутку багато, покупців – мало. Переробка газу в добрива не тільки дозволяє непомітно продати більше газу дешевше, але ще й тихо "нагнути" українських аграріїв на гроші.

Насправді, якщо вже обирати між закупівлею дешевих добрив з російських заводів та дорогих з "українських" (адже Фірташ на вітчизняного виробника, м'яко кажучи, не дуже тягне), то в інтересах України все ж таки вигідніший перший варіант – українські сільгоспвиробники хоча б гроші зекономлять. Та й для хімічних заводів внутрішній ринок не дуже принциповий, 75% добрив йде на експорт.

Є й третій варіант: провести ефективне дослідження антимонопольне розслідування і змусити Фірташа знизити внутрішні ціни принаймні до експортних.

 

Яка роль Мінекономіки

Мінекоеноміки досі не скасувало ряд так званих "антидемпінгових мит" на ряд добрив. Але мало того, зараз Мінекономіки хоче ввести нове мито на популярний вид добрива КАС.

При цьому, наразі внутрішня ціна на КАС в 2016 році в середньому в півтора рази більша за експортну:

 Tab_01_01

 

Шановні представники Мінекономіки, у Вас не виникає питання, чому це Фірташу вигідно експортувати добрива за низькими цінами, а для продажу на українському ринку за суттєво більшими цінами потрібен ще й захист від "недобросовісної" конкуренції?!

Ви реально вірите в заявлену собівартість добрив від людей, що довгий час розповідали про купівлю газу по $430, а насправді купували по $230-267?!

Щоб в поточній ситуації вірити в необхідність введення антидемпінгових мит на КАС потрібно або зовсім не розбиратись в ситуації, або бути проплаченим корупціонером!

Введення нових антидемпінгових мит на російські добрива є прямим відстоюванням інтересів Газпрому. Це просто хитрий спосіб розширити співпрацю Фірташ-Газпром з продажу дорогого газу у формі добрив для українських аграріїв та ще й під видом антиросійських заходів.

Автор: Мар’ян Заблоцький Економіст, голова ГО "Українське товариство економічних свобод", Голова ГО "Центр ефективного законодавства", заступник Голови "Української аграрної асоціації"

Оценка материала:

5.00 / 1
Мінекономіки зібралось пролобіювати вищу ціну на газ від Газпрому 5.00 5 1
Бізнес / Ринки та компанії
12.08.2016 4455
Еще материалы раздела « Ринки та компанії»