НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  Українські облизні: старовинні смаколики, якими ласували наші бабусі та дідусі  Засоби для цього є. В Повітряних силах розповіли, як збивають "Циркони"  Кому потрібно хвилюватися в Кабміні: політолог — про кадрові перестановки найближчим часом  Військові аналітики про російську ракету "Циркон": бойову задачу не виконуєвсі новини дня
Фото і Відео
Фоторепортажі
28.09.2022   Черкаська обл., Україна   Укрінформ, Суспільне,

«Найкраща атмосфера за всі часи»: 23 тисячі хасидів-паломників святкували Новий рік в Умані

Кожної осені тисячі брацлавських хасидів з різних країн світу з'їжджаються в Умань на могилу свого духовного лідера Рабі Нахмана, щоб зустріти новий юдейський рік – Рош га-Шана. Попри прохання української влади не приїжджати в Україну цього року, у паломницькому кварталі — понад двадцять тисяч євреїв. Гості переважно не реагують на повітряні тривоги, проте майже усі дотримуються комендантської години.
Прочан могло бути більше 23 тисяч, якби не заборона на приїзд із Росії. Представник хасидської громади Умані Хаїм Хазін каже, що звідти дуже хотіли приїхати.
- Хасидів із Росії цього року в Умані немає. Звісно, вони дуже хотіли приїхати, щоби здійснити паломництво, але розуміють, що цього року краще не їхати. Ми їм розповідали, що в українських правоохоронців до них може виникнути багато питань. Фактично, їх не пустять в Україну. Тоді для чого їхати, щоби вивезти гроші й не потрапити до Умані? Вони це зрозуміли. Щороку з Росії до Умані приїздило кілька десятків родин хасидів. Цього року в Умані є гості з Казахстану, Туреччини і навіть Аргентини. А от росіян не буде.
Олександр Хмара - чоловік у військовому однострої, на рукаві надпис українською «Маген-Україна»:
- Я єврей. Моє єврейське ім'я — Веніамін.  Річ у тім, що ізраїльських поліцейських цього року немає в Умані. Тому ми — комунікатори між хасидами, які прибувають на святкування, та українською владою й поліцією. Нас тут вісім осіб. Кожен комунікатор — підготовлений. Ми знаємо англійську, а деякі навіть іврит.  Цього року вперше за всі часи в Умані — незабутня атмосфера. Хасиди обіймають, цілують і носять нас на руках після понад 20-годинної подорожі. Може, бачили вчора відео, де хасиди носять на руках військового? Це був я! Ми провели роботу з місцевою теробороною, яка, як і  раніше, тут працює й допомагає. Загалом ми є містком між прибулою єврейською громадою та органами місцевого самоврядування.
Олександр каже, що нинішня подорож для багатьох прочан — незабутня:
- Війна наклала відбиток на спілкування хасидів і українців. Майже всі приїжджі відмічають, що такої гостинності,  такої щирості й розуміння ніколи не бачили від українців. Своєю чергою євреї намагаються відповідати тим же. Від хасидів не було жодного порушення комендантської години. Маємо вдесятеро менше різноманітних протоколів, постанов про порушення громадського порядку. Ми людей готували два місяці. Можна сказати, що 99% із них задоволені. Й слава Богу!
Наразі в Умані завершились культові заходи з нагоди святкування Рош га-Шана, вони тривали з 25 по 27 вересня. Паломники вже почали виїжджати з України.
За словами заступника керівника Офісу Президента Кирила Тимошенка, в цьому році під час святкування Рош га-Шана заходи безпеки були безпрецедентними у зв’язку з російською агресією та можливими провокаціями. В Умані безпеку і порядок забезпечували понад 600 правоохоронців. В місті було розгорнуто роботу міжвідомчого Оперативного штабу, до складу якого увійшли представники Національної поліції, Національної гвардії, Служби безпеки України, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Територіальної оборони Збройних сил України та місцевої військової адміністрації.
В Умані запровадили заборону на продаж алкогольних (слабоалкогольних) напоїв і піротехнічних виробів, та обмежили рух транспортних засобів і доступ до районів паломництва. Також на час святкування Рош га-Шана в Умані посилили пропускний режим і контроль за переміщенням громадян. Правоохоронні органи проводили контрдиверсійні та антитерористичні заходи.
До війни на Рош га-Шана в Умань приїздили від 20 до 40 тисяч хасидів.

Фоторепортажі

всі Фоторепортажі
Популярные теги
митинги, корабли, Новый Год, Зеленский, Польша, церковь, фотография, Донбасс, оккупация, фестивали, акции, Війна, Дмитрий Дятлов, выборы, музыка, спорт, ДСНС, Порошенко, фотоподборки, Нацгвардия, традиции, экология, мода, терроризм, футбол, солдат, НАТО, искусство, животные, путешествия, Киев, авиация, передовая, фотоконкурсы, коронавирус, Карпаты, ЗСУ, история, выставки, #Євромайдан, город, стихийные бедствия, протесты, марш, женщины, Одесса, живопись, ВМС, общество, природа, Сергей Смоленцев, портрет, праздники, Китай, дети, тест-драйв, пандемия, парады, юмор, культура, зима, политика, автомобили, учения, война, самолеты, обстрелы, пейзажи, Бахмут, медицина, ВСУ, суд, визиты, уикенд, Киевщина, Путин, Майдан, мир, технологии, Львів, столкновения, дизайн, Верховная Рада, люди, карантин, соревнования, туризм, США, сборная Украины, Крым, Россия, Шахтер, военная техника, пожары, Динамо, фотопроект, архитектура, полиция, Александр Зубко, пляжи

Fatal error: Uncaught exception 'ErrorException' with message 'fopen(/var/docker/www/kontrakt/cache/tags): failed to open stream: Permission denied' in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php:36 Stack trace: #0 [internal function]: RLSException::error_handler(2, 'fopen(/var/dock...', '/var/docker/www...', 36, Array) #1 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(36): fopen('/var/docker/www...', 'a') #2 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(47): RLSCache_File->writeTags() #3 [internal function]: RLSCache_File->__destruct() #4 {main} thrown in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php on line 36