НОВИНИ ДНЯ: Гуцульська росівниця: як приготувати давно забуту страву української кухні  Які свята у квітні 2024 року: як працюватимуть і відпочиватимуть українці  На тлі потепління. Синоптики попередили, де до кінця робочого тижня пройдуть дощі  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Смачні батуринські коржики за 110-літнім рецептом: такими ласували гетьмани  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Франція найближчим часом зможе передати Україні майже 80 установок Caesarвсі новини дня
Фото і Відео
Фоторепортажі
21.06.2019   Тбілісі, Грузія   reuters, bbc.com, radiosvoboda.org

Що відбувається у Грузії: спроба штурму парламенту, гумові кулі й постраждалі

Грузинська поліція застосувала сльозогінний газ, водомети і гумові кулі для розгону демонстрації біля будівлі парламенту у Тбілісі. Учасники мітингу, які вимагають відставки членів уряду, перед цим спробували прорватися на подвір'я будівлі парламенту.
Протести спалахнули після того, як депутат російської Держдуми від Компартії РФ Сергій Гаврилов звернувся до учасників Міжпарламентської асамблеї Православ'я, що проходить у Тбілісі, сидячи у кріслі спікера грузинського парламенту. Він говорив російською мовою, що викликало гнів грузинських політиків та пересічних жителів Грузії, які різко негативно ставляться до російської присутності в країні після війни 2008 року.
Близько 10 тис. протестувальників, які зібралися перед будівлею парламенту у четвер ввечері, прорвали поліцейське оточення, вимагаючи відставки спікера парламенту Іраклія Кобахідзе та інших офіційних осіб. Частина з мітингарів прийшла з прапорами Євросоюзу й плакатами "Росія - окупант". Поліцейські зупинили спробу штурму, до ранку п'ятниці розсіявши основну частину присутніх на центральному проспекті Руставелі. Частина мітингувальників все ще залишаються неподалік парламенту, кілька учасників протестів намагаються спорудити барикади біля будівлі тбіліської філармонії. Мітингувальники перегородили вулицю автобусом і сміттєвими баками.
Міністерство охорони здоров'я Грузії повідомляє про 14 постраждалих учасників акції та 38 поліцейських. Грузинський Перший канал повідомив про поранення свого співробітника на мітингу - їхній оператор дістав поранення в обличчя. А один з лідерів колишньої партії влади "Єдиний національний рух" (яку очолює Міхеіл Саакашвілі), депутат парламенту Роман Гоцирідзе заявив журналістам у ніч на п'ятницю, що насправді поранено більше сотні громадян. За численними повідомленням і фото, багато хто отримав травми від гумових куль, які були застосовані в ході розгону акції протесту. Радник грузинського прем'єр-міністра Мамуки Бахтадзе повідомив, що до лікарень з різними травмами були доправлені 39 співробітників поліції і 30 учасників протестів. Для розгону протестувальників були також застосовані водомети. Постраждали ще кілька журналістів.
"Стріляли гумовими кулями прямо в людей, я бачив, як поліцейський вистрілив у демонстранта, який його вилаяв, відстань між ними була метри два. У [грузинського фотографа] Гурама Мурадова влучило, напевно, куль десять, його відвезли нещодавно на швидкій", - розповів BBC News журналіст Георгій Гогуа.
У МВС Грузії заявили, що поліцією були застосовані спецзасоби пропорційної сили, передбачені законом для запобігання проникненню до будівлю парламенту, травм поліцейських і громадян та фізичному протистояння. Згідно з відомством, протест біля будівлі парламенту перейшов до насильства і, попри заклики МВС, протестувальники продовжували спроби увірватися у парламент. Бійці спецназу і спецтехніка з'явилися у дворі парламенту у четвер ввечері. Глава МВС Грузії Георгій Гахарія закликав учасників мітингу припинити незаконні дії й насильство.
"В першу чергу, я закликаю кожного громадянина, який стоїть на площі і, можливо, висловлює справедливий протест, однозначно підкоритися вимогам поліції. Те, що тут відбувається, називається штурмом державних інститутів", - заявив він журналістам.
Прем'єр-міністр Грузії Мамука Бахтадзе, який прибув до будівлі парламенту, звинуватив опозиційну партію "Єдиний національний рух" у спробі вивести країну з правових рамок.
"У Грузії будь-яка група людей має право висловити свій протест. У цьому випадку я хочу повторити, що це був справедливий протест. Але протягом останніх двох годин, за якими ми спостерігаємо - це насильство, це спроба того, щоб агресивна група, "Національний рух", вивела Грузію з тих правових рамок, які були створені раз і назавжди в цій країні", - сказав Бахтадзе.
У ніч на п'ятницю лідери опозиційних партій Грузії провели збори щодо ситуації після закінчення яких повідомили журналістам, що акція протесту біля будівлі парламенту буде продовжена.
"Акція буде виключно мирною і розпочнеться о 19 годині. Після того, що сталося, вже неможливо буде зупинити процес", - заявив один з лідерів опозиційної партії "Європейська Грузія" Гіга Бокерія.
Раніше Михайло Саакашвілі, який перебуває в Україні, звернувся до народу Грузії із закликом взяти ситуацію в свої руки і не боятися репресій.
"Ми повинні до кінця довести справу визволення Грузії своєю мирною боротьбою", - заявив він. "Антиросійське та антиолігархічне повстання в Тбілісі", - так охарактеризував експрезидент Грузії події у Тбілісі.

Фоторепортажі

всі Фоторепортажі
Популярные теги
оккупация, дизайн, Китай, политика, пожары, путешествия, акции, традиции, зима, Путин, портрет, карантин, праздники, футбол, полиция, учения, Одесса, экология, выборы, общество, США, обстрелы, корабли, город, Сергей Смоленцев, столкновения, природа, Нацгвардия, терроризм, ЗСУ, фотопроект, женщины, Бахмут, юмор, церковь, Майдан, Війна, показы, Польша, Зеленский, медицина, визиты, выставки, Александр Зубко, марш, Верховная Рада, история, Дмитрий Дятлов, пандемия, живопись, фотоподборки, Шахтер, уикенд, пляжи, культура, музыка, люди, автомобили, #Євромайдан, спорт, технологии, Новый Год, Киевщина, искусство, Карпаты, дети, военная техника, туризм, Динамо, мода, Россия, Крым, суд, соревнования, ДСНС, коронавирус, мир, Донбасс, животные, фестивали, протесты, парады, митинги, стихийные бедствия, фотоконкурсы, НАТО, ВМС, Львів, фотография, авиация, солдат, архитектура, самолеты, война, Киев, передовая, Порошенко, сборная Украины, пейзажи, ВСУ

Fatal error: Uncaught exception 'ErrorException' with message 'fopen(/var/docker/www/kontrakt/cache/tags): failed to open stream: Permission denied' in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php:36 Stack trace: #0 [internal function]: RLSException::error_handler(2, 'fopen(/var/dock...', '/var/docker/www...', 36, Array) #1 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(36): fopen('/var/docker/www...', 'a') #2 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(47): RLSCache_File->writeTags() #3 [internal function]: RLSCache_File->__destruct() #4 {main} thrown in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php on line 36