НОВИНИ ДНЯ: Путін видав чергову хвору маячню: що сказав цього разу  Коли ховатимуть героїв на Військовому меморіальному кладовищі: у Мінветеранів назвали терміни  У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негоду  У Міноборони роз'яснили оновлений процес мобілізації згідно з новим законопроєктом  Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експерт  Україну знову накриє дощ і сильний вітер: прогноз погоди на 29 березня  Експерт пояснив, чому ЗСУ важливо бити по аеродромах РФ на окупованих територіяхвсі новини дня
Фото і Відео
Фоторепортажі
05.08.2019   Донецька обл., Україна   Facebook/ Операція об'єднаних сил

Колись був курорт: Широкине ‒ селище-привид на лінії зіткнення

За 15 кілометрів на схід від Маріуполя знаходиться найбільш зруйнований населений пункт російсько-української війни – село Широкине. Це легендарне село не зрівняється ні з яким іншим на Донбасі. Колись це був курорт, куди до узбережжя Азовського моря приїжджали відпочивати туристи. У селищі був власний пивзавод і меблевий цех. Там налічувалося близько 700 будинків та понад 1800 місцевих жителів.
Тепер сюрреалістичний пейзаж селища більше нагадує яскраву локацію апокаліпсису з фільмів-катастроф або навіть чимось схоже на мертве місто Прип’ять, що в Чорнобильській зоні. Але на відміну від Чорнобиля, люди з Широкиного тікали не від техногенної катастрофи, а внаслідок обстрілів російських окупантів, рятуючи своє життя. Російські війська та їх найманці обстрілювали село з особливою ненавистю і люттю. Внаслідок «братньої любові» та численних обстрілів з важкої артилерії та мінометів знищено майже все у селі.
Краєвиди просто гнітючі: усі без виключення будинки лежать в руїнах і не придатні до життя, зруйновано численні санаторії, дитячі табори, сільську раду, школу, будинок культури та інші важливі об’єкти інфраструктури. Все повністю поросло травою і чагарниками, в гаражах і на вулицях стоять, згорівши вщент, автомобілі, поблизу будинків лежать дитячі іграшки і повсюди осколки від снарядів. Про місцеву церкву взагалі окрема розмова. Окупанти цинічно обстріляли її, наслідки від руйнувань чітко показують з якої сторони вели вогонь. Вона стоїть розгромленою, російські мародери вивезли звідти все церковне майно.
Про колишній розквіт селища нагадують і розгромлені бази відпочинку, що стоять на березі. Саме ж узбережжя суцільно заміновано на випадок атаки з моря. Завдяки героїзму і мужності українських військовослужбовців, зокрема морських піхотинців, Широкине було звільнено від противника у 2016 році. Зараз село знаходиться під повним контролем ЗС України.
Позиції російсько-окупаційних військ наразі проходять за кількасот метрів від крайніх будинків у селі.
‒ Село повністю заміноване російськими окупантами, подекуди ще досі на подвір’ях колишніх мешканців лежать нерозірвані снаряди і міни. Всередину житлових будинків заходити суворо заборонено, не виключено, що там ворогом залишені мінно-вибухові пастки. Можна спокійно переміщуватися лише по асфальтованій дорозі та окремих місцях, де точно ми знаємо, що немає ніякої небезпеки, ‒ розповідає морських піхотинець Данило, який обороняє підступи до околиць окупованого РФ села Саханка.
‒ Багатостраждальне Широкине – селище-привид, останні місцеві жителі покинули його ще на початку 2016-го. Відтоді воно повністю мертве. Зараз ним блукають лише українські військові. Можливо згодом, після нашої неодмінної перемоги над російськими окупантами, сюди повернуться люди і воно оживе в буквальному розумінні цього слова. Звісно, дуже хочеться, щоб дітки тут знову ходили в школу та росли на своїй рідній землі, ‒ продовжує морпіх.
Наразі українські морські піхотинці надійно тримають оборону на лінії зіткнення.
‒ Ворог останнім часом знову активізувався, не зважаючи на введення «режиму тиші». Переважно ввечері веде по нашим позиціям провокативний вогонь зі стрілецької зброї та кулеметів. Ми вогонь у відповідь не відкриваємо. Але як тільки буде загроза життю морських піхотинців противник дуже пожалкує, що це зробив. Відповідь буде миттєвою та жорсткою, ‒ додають морські піхотинці.

Фоторепортажі

всі Фоторепортажі
Популярные теги
животные, учения, оккупация, Сергей Смоленцев, карантин, Верховная Рада, показы, туризм, самолеты, Зеленский, дизайн, архитектура, юмор, фотопроект, марш, ВМС, акции, терроризм, Китай, выставки, протесты, Новый Год, природа, портрет, пляжи, медицина, Киевщина, визиты, солдат, коронавирус, Порошенко, Польша, фестивали, суд, столкновения, Киев, музыка, Львів, авиация, Динамо, фотоконкурсы, Александр Зубко, пейзажи, футбол, Бахмут, история, сборная Украины, полиция, живопись, праздники, традиции, США, мода, искусство, #Євромайдан, корабли, Нацгвардия, пандемия, парады, Крым, передовая, фотография, люди, путешествия, экология, Дмитрий Дятлов, Майдан, обстрелы, Донбасс, технологии, Шахтер, митинги, НАТО, общество, ЗСУ, Карпаты, стихийные бедствия, женщины, соревнования, фотоподборки, военная техника, спорт, ДСНС, мир, автомобили, Путин, Россия, выборы, ВСУ, война, Одесса, культура, уикенд, пожары, город, дети, Війна, зима, политика, церковь

Fatal error: Uncaught exception 'ErrorException' with message 'fopen(/var/docker/www/kontrakt/cache/tags): failed to open stream: Permission denied' in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php:36 Stack trace: #0 [internal function]: RLSException::error_handler(2, 'fopen(/var/dock...', '/var/docker/www...', 36, Array) #1 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(36): fopen('/var/docker/www...', 'a') #2 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(47): RLSCache_File->writeTags() #3 [internal function]: RLSCache_File->__destruct() #4 {main} thrown in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php on line 36