<
НОВИНИ ДНЯ: Традиційні великодні страви: що їли у світле свято наші предки і чому це не лише паска та яйця  Українцям розповіли про погоду у вихідні. Чи можна їхати на природу?  В МВФ назвали суму бюджетної підтримки, яку потребує Україна цього року  Що означає знищення Ту-22М3 та чи поменшає атак на Україну: пояснення експерта  Синоптики розповіли про погоду на вихідні в Україні  Де дешевше жити: Держстат опублікував рейтинг українських регіонів  Освіта мрії. Як школярам з України вступити до Гарварду і що для цього потрібновсі новини дня
Фото і Відео
Фоторепортажі

Свята Софія у Стамбулі: історія у фото

10 липня Вищий адміністративний суд Туреччини дозволив перетворити собор Святої Софії у Стамбулі в мечеть. Того ж дня президент Реджеп Таїп Ердоган підписав відповідний указ.
Вселенський патріарх Варфоломій, духовний провідник православної християнської церкви раніше виступив проти такого рішення. Він заявляв, що «перетворення Святої Софії на мечеть розчарує мільйони християн у всьому світі». Він вказував, що Айя-Софія завдяки своїй сакральності є «життєво важливим центром, де Схід приймає Захід», і зміна статусу на мечеть «розірве ці два світи».
Предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) Епіфаній пізніше висловив підтримку позиції Вселенського патріарха в питанні собору Святої Софії у Стамбулі.
«Собор Святої Софії у Константинополі для українського народу є особливим місцем, адже згідно з літописом саме в ньому посли великого нашого князя Володимира під час богослужіння відчули божественну присутність», – зазначив Епіфаній.
За повідомленням видання Vatican News, папа Римський Франциск заявив, що ситуація із собором Святої Софії в Туреччині «завдає великої скорботи». «Море відносить далеко мою думку, до Стамбула. Маю на увазі Святу Софію. Це завдає мені великої скорботи», – сказав Франциск.
Собор був збудований у 532-537 роках за наказом візантійського імператора Юстиніана І. Айя-Софія був найбільшою церквою Християнського світу впродовж близько тисячоліття. У 1204–1261 роках собор грецької православної церкви перетворили на римокатолицький собор. Це сталося в часи Латинської імперії. Зараз собор перебуває в переліку світової спадщини ЮНЕСКО. Щороку пам'ятку відвідують мільйони туристів. За даними стамбульської влади, лише у 2019 році собор відвідали 3,7 мільйона туристів.

На фото: картина 19-го століття французького художника Жана-Жозефа Бенджаміна-Константа із зображенням султана Мехмета II, який завоював Константинополь. Після того, як армія 21-річного султана Мехмета II підкорила місто у 1453 році, Собор Святої Софії було перетворено на мечеть

Фоторепортажі

всі Фоторепортажі
Популярные теги
стихийные бедствия, Донбасс, выборы, футбол, акции, корабли, протесты, обстрелы, НАТО, передовая, зима, экология, Верховная Рада, война, уикенд, Майдан, ВМС, Китай, пандемия, митинги, медицина, Киевщина, портрет, марш, Шахтер, Бахмут, фотоконкурсы, Киев, терроризм, Путин, пожары, история, мода, фотоподборки, фестивали, сборная Украины, технологии, Сергей Смоленцев, юмор, парады, суд, Війна, автомобили, Львів, традиции, соревнования, путешествия, музыка, авиация, столкновения, Порошенко, Крым, Польша, учения, ЗСУ, военная техника, Дмитрий Дятлов, спорт, показы, туризм, политика, пейзажи, искусство, самолеты, Россия, церковь, оккупация, Карпаты, природа, люди, Нацгвардия, солдат, Новый Год, карантин, США, культура, живопись, фотопроект, Зеленский, визиты, Одесса, полиция, фотография, коронавирус, дети, пляжи, животные, ДСНС, ВСУ, Александр Зубко, #Євромайдан, мир, выставки, город, праздники, Динамо, женщины, архитектура, общество, дизайн

Fatal error: Uncaught exception 'ErrorException' with message 'fopen(/var/docker/www/kontrakt/cache/tags): failed to open stream: Permission denied' in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php:36 Stack trace: #0 [internal function]: RLSException::error_handler(2, 'fopen(/var/dock...', '/var/docker/www...', 36, Array) #1 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(36): fopen('/var/docker/www...', 'a') #2 /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php(47): RLSCache_File->writeTags() #3 [internal function]: RLSCache_File->__destruct() #4 {main} thrown in /var/docker/www/kontrakt/classes/RLSCache/File.php on line 36