<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні розбудовують одну із АЕС: її потужності перевищать окуповану Запорізьку атомну станцію  У Путіна підтвердили, що виводять "миротворців" із Нагірного Карабаху  Теплий картопляний салат: оригінальний рецепт на чотири порції  Коли Страсний тиждень 2024 року: що можна і не можна робити перед Великоднем, традиції кожного дня  "Погрілися, пора померзнути": синоптик прогнозує потужну негоду в Україні  Як F-16 вплинуть на перебіг війни в Україні: Євлаш пояснив  Салат із сиром, яблуками та горіхами: швидкий рецептвсі новини дня
Політика
Європа
25.04.2021 553

Вибух у Чехії: NYT дізналася про зброю для України

Компанія Emco болгарського бізнесмена Омеляна Гебрева постачала боєприпаси в Україну після 2014 року.

Про це він сам сказав газеті New York Times.

У листуванні з виданням Гебрев визнав, що зберігав боєприпаси на складі в чеському місті Врбетіце, де у 2014 році стався вибух.

Гебрев раніше заперечував поставки зброї в Україну після початку конфлікту на сході країни, зазначає New York Times. У листі від 23 квітня він сказав, що Emco в кінці 2014 року підписала контракт з "авторизованими українськими компаніями". Перед цим він зазначив, що боєприпаси, що зберігалися на складі у Врбетіці, не були виділені для поставок в Україну.

NYT, посилаючись на колишнього і нинішнього українського чиновників, зазначає, що Emco у 2014 році підписала контракт на постачання артилерійських боєприпасів для Збройних сил України.

Колишній чиновник заявив, що ящики з боєприпасами, призначеними для України, були промарковані як такі, що вирушають у Таїланд. Це було зроблено, щоб ті, хто симпатизує Росії, не змогли перешкодити поставкам.

Гебрев повідомив газеті, що Emco не займалася помилковим маркуванням будь-яких товарів на експорт.

Гебрев, його син і директор його фірми були отруєні у 2015 році нервово-паралітичною речовиною з групи Новачок. Болгарія звинувачує у замаху трьох росіян. У вересні 2020 року прокуратура країни додала їхні другі імена, які до цього згадувалися в розслідуваннях ЗМІ, в ордери на арешт.

17 квітня влада Чехії оголосила про рішення вислати 18 російських дипломатів. За інформацією європейських ЗМІ, вони були співробітниками російської розвідки і працювали під прикриттям.

Стверджувалося, що російські спецслужби причетні до вибуху на складі боєприпасів, унаслідок якого загинули дві людини. Москва відкинула ці звинувачення, як відповідь МЗС РФ оголосив персонами нон грата 20 чеських дипломатів.

Також повідомлялося, що Москва може вдатися до економічних санкцій у відповідь на видворення російських дипломатів з Праги після того, як влада країни звинуватила спецслужби РФ у причетності до вибухів боєприпасів у 2014 році.

Словаччина, Латвія, Литва й Естонія на знак солідарності також вислали російських дипломатів. Глава МЗС Словаччини Іван Корчок повідомив, що вислані співробітники російської дипмісії "діяли не так, як належить діяти дипломатам".

Раніше президент Чехії Мілош Земан заявив, що виступить з надзвичайних зверненням з приводу інциденту під Врбетіце.

Оценка материала:

5.00 / 1
Вибух у Чехії: NYT дізналася про зброю для України 5.00 5 1
Політика / Європа
25.04.2021 553
Еще материалы раздела «Європа»