<
НОВИНИ ДНЯ: Україна може почати отримувати кредитні кошти від США вже у другій половині 2024 року  Коли до України знову повернеться тепло: відповідь метеорологині  Кримському мосту приготуватися? Експерт назвав мету удару ЗСУ по Джанкою  Крига скресла: у США знову згадали про допомогу Україні – коли буде результат  Естонський генерал впевнений, що його країна здобула б перемогу у війні з Росією  Найближча ніч буде найхолоднішою: синоптикиня дала прогноз погоди на вихідні   Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Українівсі новини дня
Політика
Україна
 Наталия Мелещук 02.12.2013 22026

Володимир Олійник: відставки Кабміну не буде

«Говорящим головам» Партії регіонів зараз не позаздриш – потрібно щосили виправдовуватися за дії президента, Кабміну, «Беркута», розкольників ПР.... Навіть у завжди іронічно усміхненого Володимира Олійника, якого допитували Контракти, сьогодні настрій був похмурий.

Пане Володимире, як ви прокоментуєте заяви про вихід низки народних депутатів із фракції ПР?

Володимир Олійник: Ми цю тему обговорювали без якихось рішень, по тій причині, що ще немає юридичних заяв. Будемо розглядати ситуацію по мірі надходження цих заяв офіційно. Заява усна і письмова – це різні речі. Чи мають на це право (депутати – ред.) – безперечно, ми ж не можемо говорити, що вони є кріпаками якоїсь політичної сили. Це у опозиції, коли хтось кудись виходить – відразу ярлики навішують. У нас такого нема. Час все розсудить. Я, наприклад, вважаю, що сьогодні треба бути у фракції, партії, бо складні часи настали. Але треба набратися мужності, визнати окремі (можливо) помилки. Адекватно, відповідно до Конституції, реагувати на події, які відбуваються, пропонувати шляхи виходу із ситуації. А тікати – не думаю, що це люди оцінять, як правильний крок.

Чи відбулися розмови на фракції із тими депутатами, які оголосили у ЗМІ про вихід із фракції? Як свій вихід мотивувала Інна Богословська?

Володимир Олійник: Богословську бачив сьогодні, привітався, вона сказала, що йде до голови Верховної Ради. І все, на цьому розмова була завершена.

Політологи кажуть, що у ПР намітився розкол, і слідом за Богословською, Жванією, Рудьковським, Мельниченком, фракцію покинуть ще кілька десятків депутатів. Чи правдиві ці чутки?

Володимир Олійник: Я не знаю, звідки вони черпають інформацію. Я був на засіданні фракції – правда, фракція була не в повному складі – навпаки, всі говорили про те, що треба єднатися і всім включитися у процес пошуку виходу із цієї ситуації. На фракції не було того, хто чесно встав би і сказав: я виходжу з фракції з таких-то мотивів. Взагалі, на мій погляд, кидати корабель, родину, фракцію, трудовий колектив у тяжкі хвилини не варто. Треба максимально допомогти вийти з ситуації, а тоді –зробити відповідну заяву. А кидати у тяжку хвилину не варто.

Як далі розвиватимуться події? Що робитиме президент?

Володимир Олійник: Президент буде діяти в рамках Конституції. Це, по-перше. А, по-друге, очевидно, що сама опозиція себе дискредитувала і буде далі дискредитувати. І ось чому. Ключовим словом, яке потім було наповнено тим, що нічого спільного не має з євроінтеграцією, це було слово «революція». Ви добре знаєте, що в Європі поважають інше слово – «еволюція». Бо революція – це кров. Революція не визнає законів. Вона сама пише закони: захопили приміщення Профспілки, і розказують, що вони законно там знаходяться. Хай покажуть мені такий закон. Не дарма європейські посли питають: що ви там робите? Бо коли говорять лідери опозиції, мовляв, ми дали телеграми на адресу Попова і, таким чином, нібито узаконили своє перебування у профсоюзах – це дурня. Вони дали телеграму, що зустрічаються з виборцями. Але почитайте ст.28 закону про статус народних депутатів, де написано: органи місцевого самоврядування надають приміщення для зустрічі з виборцями. Надають! Але не за рахунок інших власників, не шляхом захоплення! Це провокація! Але люди ж то думають, що депутати за законом діють, і йдуть слідом за ними. А по суті – це неконституційні дії.

Чи будуть виконані вимоги опозиції, зокрема, щодо відставки Кабміну?

Володимир Олійник: Відставки Кабміну не буде. Це принципове питання. Опозиції, зрозуміло, треба паралізувати органи влади, погіршити економічну ситуацію в Україні. Але я їх відразу попереджаю: за ситуацію у Києві і в Україні вони так само будуть нести відповідальність.

Тобто, ви хочете сказати, що президент на поступки не піде?

Володимир Олійник: Президент піде на діалог. А оці всі ультиматуми нехай вони самі і виконують. Він не піде на ці ультиматуми. Президент може дослухатися, коли йде розмова виважена, розумна. Але якщо комусь захотілося бути президентом до Нового року, то що, ми маємо виконувати забаганки цих людей?

Як ви прокоментуєте розгін мітингувальників «Беркутом»? Навіщо президент на це пішов?

Володимир Олійник: Ви вважаєте, ті події, які відбулися з суботи на неділю, були вигідні президенту України? Звісно, ні. Президенту вигідно, щоб все було стабільно. Але там ще багато буде, напевно, знайдено відповідей на питання, хто від цього вигоди отримав. Очевидно, опозиція отримала вигоди.

А хто «Беркут» скеровував? Не опозиція ж...

Володимир Олійник: Це питання окреме. Тут прокуратура має дати відповідь – що там відбулося. Кому-кому, а президенту це не вигідно. Очевидно, що події, як відбулися у суботу, доставили велику радість опозиції.

Хто ж президента тоді так підставляє?

Володимир Олійник: Тут варіантів багато, починаючи від елементарної дурості, якої вистачає у нас скрізь. Але вони хочуть все кинути на президента, зробити його винним. Ні, так не буде.

Оценка материала:

3.09 / 11
Володимир Олійник: відставки Кабміну не буде 3.09 5 11
Політика / Україна
 Наталия Мелещук 02.12.2013 22026
Еще материалы раздела «Україна»