<
НОВИНИ ДНЯ: США хочуть дати фінансову допомогу Україні в кредит, але його можуть списати  Приготування домашньої ковбаси зі свинини до Великодня: смакота на святковий стіл  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Генсек НАТО відреагував на потребу України в ППО  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Сильні заморозки накриють Україну: де буде "мінус"   Військовий облік українців за кордоном: як оновити свої дані для ТЦК та що загрожує у разі відмовивсі новини дня
Політика
Україна
21.12.2017 2088

Шпион в Кабмине: ежовые рукавицы премьера Гройсмана. Обзор мнений

СБУ задержало переводчика Владимира Гройсмана Станислава Ежова по обвиненю в шпионаже в пользу России. «Дякую працівникам СБУ за професійність та пильність», - прокомментировал задержание сам премьер. А как отреагировала на неординарное событие блогосфера? Обзор мнений.


Леонид Швец, журналист
А говорили ж тебе в детстве: выдалась минутка, сядь, Вовка, на ящик мандаринов, подтяни английский, в жизни пригодится! Развел тут шпионов, черт безъязыкий.
Юрий Романенко, блогер
Начинается «дело переводчиков». Давно пора их всех проверить. Граждане, будьте бдительны!
Может так случиться, что переводчик просто хотел сказать Гройсману, что дружба с Народным фронтом доводит до ФСБ.
Богдан Яременко, дипломат
По роботі в МЗС я добре знаю затриманого і звинуваченого Станіслава Єжова. Він дуже довго працював\очолював відділ/сектор офіційних перекладів (структурний підрозділ, який займається перекладами договорів). Не знаю коли і як, але очевидно на якомусь етапі потрапив у протокол (де для наших "володіючих зі словником" керівників держави перекладачі завжди були на вагу золота). Зараз працював на посаді заступника керівника служби протоколу прем"єр-міністра. Цей підтрозділ є частиною навіть не секретаріату кабміну, а служби прем"єр-міністра.
Я далекий від думки і можливості стверджувати будь що. Просто не знаю. Можу просто пояснити деякі факти. В період, коли я очолював службу протоколу прем"єр-міністра мої заступники не мали доступу до державної таємниці. Їм його навіть не оформлювали. Звичайно, і міжнародне листування, і графіки роботи прем"єр-міністра, і програми візитів - документи чутливі, але нетаємні. Перше управління в СКМУ в той час дуже ретельно слідкувало, щоб доступ до державної таємниці не надавався тим, кому він непотрібен. Визначити це нескладно. Якщо керівник посадової особи не дає або дуже-дуже рідко дає вказівку ознайомити підлеглого з документами, що містять державну таємницю, або якщо посадовець не готує документи, які пізніше отримують відповідний гриф, то природно доступ таким людям непотрібен. Слідкували за цим уважно, бо доступ до держтаємниці - це ще й надбавка до зарплати. А навіщо платити більше?
Фраза про те, що СБУ вже встановило, що росіяни завербували Єжова під час роботи в США трохи дивна. Встановити це до арешту могли хіба, якщо Єжов у своїх креативних шпигунських листах, які СБУ перехоплювало і читало, писав російським кураторам "с нежностью вспоминаю свою вербовку в Вашингтоне". Але навіть якщо і так, то навіщо натякати, що наша контррозвідка уміє читати шифровані листи російської агентури??? А те, що вони не могли бути інакшими - я якось і не сумніваюсь. Але життя складне, і усе може бути. Дивним виглядає і затримання на камери. Кабмін має двір і інші виїзди, звідки можна тихо і красиво вивезти затриманого без дефіле по вулиці Грушевського під софітами і камерами ніяк не пов"язаного ні з Росією, ні з українською владою каналу Прямий. Пояснити це можна хіба бажанням дати повідомлення, щоб куратори шпигуна не хвилювались.
Олег Покальчук, соціальний пихолог і письменник
Я колись працював в Кабміні.Самий секретний документ,до якого може мати доступ перекладач - це цінник страв у кабмінівській їдальні.Переговори прем'єра дійсно нудні і формальні,тривають коротко, бо він лише офіційно завершує процеси,над якими працюють десятки інших людей.
Судячи з пафосу, перекладача Гройсмана судитимуть щонайменше в Високому Лондонському суді.
Дмитро Сіманський, блогер
навіть смішно обговорювати російського агента на рівні помічника Гройсмана, коли медведчук - представник України на переговорах з росією
Алена Яхно, журналист
По поводу журналисткой удачи "Прямого".
Ото не надо завидовать))
Кирилл Сазонов, политолог
Разведка вербует интересных им людей. Контрразведка мешает или ловит завербованных. Обе стороны с переменным успехом действуют именно так несколько тысячелетий. В общем, ничего сенсационного...
Сергій Руденко, журналіст
Про агентів Росії.. А от Віктор Медведчук - "кріт" Путіна чи він тут легалізований офіцер ФСБ? Як думаєте?
Гройсман був у єжових рукавицях
Гройсман має піти у відставку. Бо він втратив довіру від 20 грудня 2017 року найперше у західних партнерів. Подумайте: про що можна домовлятися із людиною, яка три роки тримала біля себе "крота" ФСБ. Усі розмови тет-а-тет - як на долоні перед Путіним
Юрий Бутусов, журналист
Мне казалось, что контрразведка должна проводить задержания высокопоставленных шпионов с поличным, что при задержании обнаруживаются тайники, закладки, шпионское оборудование. Но при задержании переводчика Кабмина Ежова вместо шпионского оборудования на месте оказалась камера телеканала, который спецслужба оповестила о проведении специальной операции, и начальник контрразведки Алексей Петров, который лично прокомментировал задержание!
Я не знаю, каким образом будет доказываться вина Ежова - вполне вероятно, что у его жены, гражданки РФ, и у него самого, во время посещения США или другой страны могли быть контакты с российскими спецслужбами, и могла состояться вербовка, либо могли быть факты передачи служебной информации. Но громкий шум и отсутствие демонстрации улик вызывают вопросы, какой будет судьба телесюжета в суде. Шпионские дела говорят сами по себе, им пиар не нужен.
Когда оперативная работа заменяется пиаром, когда начальник контрразведки выступает в роли телевизионного спикера, чтобы засвидетельствовать начальству свое личное участие, это вызывает недоумения больше, чем радости. Контрразведка - это служба, которой публичность противопоказана. Странно, что приходится об этих азбучных истинах писать...
Екатерина Золотарева, журналист
Переводчик премьер-министра Гройсмана (он же замглавы протокольной службы Кабмина) задержан СБУ по обвинению в шпионаже в пользу РФ. Но вы конечно же продолжайте и дальше шутить про несуществующих «агентов Кремля», «а то Путин нападёт» и прочие ахуенные шутки, отрицающие войну с Россией, питекантропы отмороженные. А вот СБУ респект, топ-чиновник Кабмина – это серьёзно. В стране наверное было очень мало документов, до которых он не мог бы добраться.
Карл Волох, блогер
На день чекиста приняли товарища Ежова. Следующий - товарищ Берия?
Александр Верголяс, журналист
Я не буду удивлён, если этот Ежов не просто переводчик а военный переводчик и заканчивал ВУЗ при СССР или ранней Украине (как Наливайченко), был завербован на взлёте и стал консервой. Отсюда и жена россиянка
АПД. Я не буду удивлён, если он работал с Наливайченко)) Или завербован уже в районе командировки в США через жену.
В любом случае это и факап и переможенька СБУ. Первое - не вскрыли раньше, второе - таки вскрыли. Один вопрос ЧТО он мог знать как личный переводчик премьера а до этого спикера Гройсмана, второй вопрос - раскроет ли он в секретных тюрьмах СБУ своих связных и кураторов до того как они застрелятся или смоются из страны или сотрут все связи.
Антон Ходза, блогер
Перший перекладач Гройсмана Ягода був скромним євреєм, але виявився шпигуном.
Другий перекладач росіянин Єжов також шпигував.
Ну хоч може третій - грузин - з органами пов'язаний не буде.
Андрей Авторгов, адвокат
Представляю КАК он все это время переводил...)
Денис Казанский, журналист
Ничто не выдавало в переводчике Гройсмана российского шпиона. Ни супруга-россиянка. Ни ее счета в Сбербанке России, которые Ежов указал в своей декларации. Даже не представляю, как СБУ удалось вычислить этого крота...
Кстати, могу намекнуть, в каком направлении копать дальше. В Одессе есть такой мэр Труханов, у которого российский паспорт и ИНН бьется в российских базах. Я конечно не специалист, но мне кажется, что это неспроста.
Вахтанг Кіпіані, історик
Екстаз з приводу шпигуна у Кабміні не розділяю. Ще нещодавно російськими шпигунами були президент, глава уряду, МВС, СБУ, генпрокурор, секретар РНБОУ і ще кілька десятків (сотень?) найвищих керівників держави. Частина з них втекла, частина спокійно собі живе. Не покарано жодного з тих, які ухвалили "закони 16 січня", сотні суддів, які торували шлях до диктатури на своїх місцях, а дехто пішов на підвищення. А ви кажете якийсь перекладач.
Роман Шрайк, блогер
теперь в кремле знают все про баржу с арбузами, винницкие фонтаны и как надо управлять государством
Віталій Чепінога, нардеп
Володимир Борисович, сьогодні у вас по графіку:
-Американська делегація
- Оф коз
- Потім посольство Грузії
- Ламазад
- Потім інвестори з Китаю
- Ші да во чідао
- Французи
- Б’ян
- Німецькі промисловці
- Натюрліх
- Експерти з Польщі
- Бардзо добже
- І колеги з Казахстану
- Жакси
- Так, може покликать перекладача?
- Пашол нах#й!
Сергей Костеж, журналист
Что-то странное происходит с этим "шпионом". Пропрезидентский канал крупным планом показывает задержание какого-то чувака. И главное - лицо, обязательно лицо показать надо. И конечно, сразу же деанонимизировать его, имя и фамилию в студию всем! И текст ведущей - вот мы, мол, случайно возвращались со съемок и увидели, как СБУшники выводят из Кабмина чувака, а генерал контрразведки вот так на улице согласился нам дать большое интервью. Просто случайно, да. Цирк. И вообще - зачем было светить, что этот человек задержан? Зачем называть имя и фамилию? Нельзя было взять его по-тихому и поработать с ним, чтобы он слал в РФ дезу? Надо было выводить через Грушевского, а не через задний вход, специально, чтобы журналисты поснимали лицо его? Это точно российский шпион или просто кому-то дорогу перешел? Потому что шпионов обычно так не светят вроде..
Станислав Речинский, блогер
Станислав Ежов, кстати, считается одним из лучших переводчиков-синхронистов в Украине. До Кабмина работал в МИДе. Вполне успешная карьера. И человек вполне разумный. Компра, на которой его можно было бы заагентурить -- очень маловероятна. Мутно как-то это все. Как и нынешний руководитель ДКР СБУ -- господин Петров, которого считают креатурой Бойко из Оппоблока. Я уж не говорю о явной "постанове" со случайной встречей со съемочной группой. И опера в белых рубашках и чуть ли не фраках. И лично Петров как рояль в кустах. И тут же интервью. Муть какая-то.
Марина Данілюк-Ярмолаєва, журналіст
Конспірологіі на ніч. І усе ж. Чого саме камера наближеного «Прямого» зафіксувала момент затримання СБУ агента-перекладача Єжова?
Перше. Відвернення уваги від Саакашвілі і апеляції 22 грудня, де ГПУ з низьким рівнем попередньої підготовки знову світить двійка, а Міхо — воля. Це заплющування очей на неперебірливість Порошенка у підборі менеджерів і соратників, очільників ОДА і політичних союзників. Десь із тиждень інформаційне поле качатиме інша історія: про інфантильного Гройсмана, який три роки тримав біля себе «крота». Більше того агент РФ був ознайомлений із тонкощами усіх урядових переговорів із Заходом. Гройсману в недалекому майбутньому не раз згадають диплом МАУП і вимагатимуть відставки на стіл. За всіма законами жанру прем’єр має ходити на розмови СБУ, а під будівлею на Володимирській пояснювати, що саме чув Єжов останні три роки. Про летальну зброю? Санкції? Економічну ситуацію? Оборонку?
Друге. Сигнальчик персонально Гройсману про «я тебе породив, я тебе за бажання і приберу». Натяк не гратися в самостійного політика. Можливо, образа за надто компліментарні спічі Яценюку на з’їзді НФ. За зближення з чужим табором і дрейфування від Петра Олексійовича.
Третє. Історія про поглиблення загального пиз#еця в контексті того, що українські антикорупціонери і грузинські реформатори можуть чудово жити за гроші Курченка. Як НАБУ може захищати інтерес Януковича і шукати причини спецконфіскаціі грошей. Хоча гроші Арбузова он успішно конфіскували в бюджет Латвії — і всі задоволені. Крім нас.
Четверте. На фоні слабких досягнень СБУ, ловля такого шпигуна і то добре. Кейс про урядового Штірліца, якого можна обміняти на когось із довгого списку кремлівських в’язнів — хороша історія про політичного продажу в ЗМІ)
П’яте. Та йолки ж палки! Днями поважний журналіст написав у приват, що історія з візовим режимом лайт для росіян з 1 січня може накритись мідним тазом. Бо чотири місяці для налаштування ефективної роботи погранців мало. А президент тупо піарнувся на тій історії. Так от скандал із Гройсманом це просто пекло. Нафіг взагалі щось робити із візами, статусом агресора і законом про реінтеграцію, якщо все, що робить прем’єр — першими знають в Кремлі. Бо прем’єр не зміг опанувати вільну англійську) Історія про те, що знання не лише сила, а й державна безпека).

Оценка материала:

5.00 / 3
Шпион в Кабмине: ежовые рукавицы премьера Гройсмана. Обзор мнений 5.00 5 3
Політика / Україна
21.12.2017 2088
Еще материалы раздела «Україна»