<
НОВИНИ ДНЯ: Картопля в соєвому соусі, запечена в духовці: рецепт смачного гарніру  Екстремальна погода: в Україні очікується тиждень рекордної спеки вище +40  "Путін висунув жорстку вимогу щодо захоплення нових територій": генерал Маломуж розкрив деталі  Мобілізація по-новому: з якими хворобами не забирають до ЗСУ  В Україні 7 липня без опадів, вдень подекуди до +37°  У Львові школи почнуть навчальний рік раніше: в чому причина  Лише 3% українців вважають "єОселю" інструментом вирішення житлового питання: дослідженнявсі новини дня
Політика
Україна
30.10.2019 673

Правка Геруса про імпорт електроенергії дозволить Росії захопити більшу частини українського енергоринку, - Плачков

Росія захопить більшу частину нашого енергоринку через імпорт електроенергії та використовуватиме це для політичного тиску на українську владу.

Про це заявив Голова Всеукраїнської енергетичної асамблеї, колишній міністр палива та енергетики Іван Плачков в ефірі телеканалу «Еспресо».

«Можливість імпорту по перетину з Росією по мережах десь 2200 мегават, а якщо ми додамо ще Білорусь, це 3000 мегават. Якщо ці 1,5-2-3 тисяч мегават ми візьмемо, а воно йде до цього. Чому воно може йти? Тому що Росія, якщо потрібно для політичних цілей, вона буде давати електроенергію безоплатно. А тут договори прямі. Російська Федерація, якась компанія і напряму з споживачем, з підприємством, з заводом, не через енергоринок, напряму», - пояснив Плачков.

На його думку, якщо імпорт електроенергії з РФ сягне 3000  мегават, Україна потрапить в енергетичну залежність від Кремля, більшу, ніж колись була газова.

«Вони будуть демпінгувати до того рівня, поки вони не візьмуть всі 3000 мегават. А всі 3000 мегават – ми сідаємо на таку голку, що буде гірше, ніж по газу», - вважає Плачков.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі.

З 1 жовтня почалася поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. За даними джерела на ринку, імпорт здійснюється компанією «Юнайтед Енерджі», яку пов'язують з Ігорем Коломойським. За першу половину жовтня імпорт електроенергії з Росії виріс майже в два рази - з 2,4 млн кВт-год до 4,5 млн кВт-год на добу.

Більшість енергроекспертів розцінили початок імпорту електроенергії з РФ як загрозу енергонезалежності України та переконані, що Росія використовуватиме його для політичного тиску на Київ.

Оценка материала:

5.00 / 1
Правка Геруса про імпорт електроенергії дозволить Росії захопити більшу частини українського енергоринку, - Плачков 5.00 5 1
Політика / Україна
30.10.2019 673
Еще материалы раздела «Україна»