<
НОВИНИ ДНЯ: Наталка Діденко назвала області, в яких 20 травня буде найспекотніше  Оновлення даних у ТЦК для студентів: що змінилося  Єдина людина в Росії, яка планує стратегію війни: у Зеленського розповіли, хто насправді "керує парадом"  В Україні потепліє, але не без "сюрпризів": прогноз погоди на тиждень  У Британії закликали Німеччину дати Україні ракети Taurus і дозволити бити ними по Криму  Фінансовий гороскоп на тиждень: на кого зі знаків зодіаку чекає прибуток 20-26 травня  Що зірки нам пророкують: гороскоп на 20-26 травня 2024 рокувсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
18.10.2020 666

Зйомки фільму про Кузьму Скрябіна на фінішній прямій. Ексклюзив.

Створення фільму за книгою Кузьми Скрябіна «Я, "Побєда" і Берлін» вже на фінішній прямій: кінокомпанія Star Media оголосила про завершення української частини зйомок та розкрила  ім’я виконавця головної ролі .

Пандемя коронавірусу та карантин внесли корективи в знімальний процес:  фільмування планували завершити одним блоком, але поїздку до Берліну довелось відкласти на початок травня 2021 року. Втім, прем’єра як і раніше, анонсована на наступний рік.

«Вже знято 90% фільму, - розповіла режисерка Ольга Ряшина, - залишилось відзняти лише декілька сцен, тож ми готові вже приступати до монтажу».  За її словами, це магічно-містичний проект: «Все, що йшло не так, само вирулювалось і ставало тільки кращим».

Екранного Кузьму гратиме Іван Бліндар - актор Івано-франківського академічного обласного музично-драматичного театру. В його фільмографії участь у таких проектах як «Сквот 32», «Кров’янка», «Шлях мерця».

«Я усвідомлював, що мені не  вдасться домогтися стовідсоткової зовнішньої схожості, швидше робив акцент на внутрішньому стані молодого Кузьми, його самовідчутті. Перед початком зйомок я зустрічався і розмовляв зі Світланою, дружиною Андрія, був в його школі у Новояворівську, будинку культури, знайшов той самий дім, під’їзд, де він жив, поговорив з сусідами», - розповів актор.

Майже рік тривав пошук локацій: їх задіяно понад 50. Вони мають перенести глядача у далекий 1993-й рік. У Львові відтворили і легендарний берлінський клуб, адже Берліну 90-х, змальованого у книзі, вже не існує. Але зйомок в Німеччині все ж не уникнути. «Німецький кордон у нас немає можливості відзняти – довелося б безглуздо витратити величезні кошти на його побудову. А в Німеччині залишився музей кордонів, вони законсервовані з 1989-го», - розповідає Ольга Ряшина.

Творці фільму підкреслюють, що це не біографічний науково-популярний фільм про відомого співака. Кузьма  - лише прототип образу: книгою надихались, але розкривали персонажів по-своєму.

«В книзі багато авторських роздумів і неповторної мови. А кіно – це дія, яка має  тримати увагу глядача. Тож ми виділили  ланцюжок подій від початку до кінця,  і співставили їх із драматургічною структурою. Ми надали герою переконливу мету та додатково розкрили його через низку випробувань, перешкод, додали пригод, виходячи з його характеру», - поділився сценарист Олексій Комаровський.

Хоч «Я, "Побєда" і Берлін» і не музичний фільм за жанром, пісень Скрябіна в ньому буде чимало. «Найвідоміші його пісні ми віддали сучасним артистам, щоб вони надали їм нове життя, щоб зі старих хітів зробити нові хіти. Процес йде і деякі треки вже написані», - розповів продюсер фільму Олексій Терентьєв, відкривши, що Монатік, наприклад, заспіває «Старі фотографії». Продюсер також повідомив, про партнерську співпрацю з Благодійним фондом Кузьми Скрябіна: якщо після кінотеатрального прокату з’явиться прибуток, він буде спрямований туди.

Нагадаємо, проект «Я, "Побєда" і Берлін» став переможцем 11-го конкурсу Держкіно. Його створення також підтримало Міністерство інформаційної політики. Одноіменну книгу про поїздку до Берліну, яка відбувалась на початку 90-х, написав Андрій Кузьменко, лідер гурту «Скрябін». Виробництвом проекту займається кінокомпанія Star Media.

Режисерка Ольга Ряшина про відповідність фільму книзі, кастинг акторів і свої спогади про Скрябіна.

Про відмінності фільму і книги

Різниця в книзі та фільмі – спосіб оповідання історії. Книга працює з  уявою, кіно – із сприйняттям. Ті самі сцени по-різному сприймаються в книзі і в кіно. Під час фільмування я бачила, що одні з моїх найулюленіших моментів у книзі не надто працюють вживу.  Натомість якісь спеціально додані сцени захоплювали набагато більше.

Ми посилили драматичну криву. Тому що в книзі немає великих змін ні в герої, ні в людях навколо. Кіно працює інакше, тож ми наситили сюжет подіями  та трохи додали мотивації діям героїв.

Не варто забувати, що книга – це спогади Кузьми, які він написав через 15 років після подій. Тож і наш фільм – це спогади про ті часи, а не документальне відтворення, як це насправді було саме тоді.

Про кастинг

YaPobedaIBerlin_Ivan_Blindar__Olga_Ryashina_09102020

Кузьму шукали протягом півроку, а потім розпочались одиночні проби, парні… Ми не ставили за мету знайти максимально схожого візуально актора, важливо було знайти харизму, темперамент, характер, енергію, подібну до тої, яки йшла від Андрія. Адже в нього був унікальнийи мікс безбашенності та внутрішньої глибини, доброти, любові до життя та людей…

Я бачила десятки кандидатів, а кастинг-директор Алла Самойлова ще більше. На кастингу були актори більш схожі на Кузьму, ніж Іван Бліндар, але з  таким внутрішнім наповненням як у нього серед них не було жодного.  До речі, на перших пробах Іван Бліндар виглядав зовсім інакше, ніж сьогодні, і я не дуже вірила, що в нього вийде. Але заради фільму він схуднув на 14 кг і зрештою переконав мене.

Дуже складно було знайти іноземних акторів, які б підходили до наших персонажів та були готові приїхати, незважаючи на карантин. Але зрештою, нам все вдалося:  турки у нас грають турків, німці - німців.

Про знайомство зі Скрябіним

Не можу згадати відправну точку, коли у моєму житті з’явився Скрябін.  З Андрієм я знайома із дитинства – наші батьки товаришували, я дружила з його донькою Барбарою. Ми разом відпочивали, подорожували. Я пам’ятаю Таврійські ігри та їхні легендарні джем-концерти, тож я фактично виросла в цій атмосфері і з цими людьми.

Звичайно, все це допомагало під час роботи над фільмом. Адже мені відомо трохи більше, ніж написано в книзі. Є внутрішні інтуїтивні відчуття, як могло б бути в тій чи іншій ситуації, як би Андрій поводився  і наскільки це відповідало б його характеру і стилю.

Автор: Ярослава Наумова

Оценка материала:

5.00 / 1
Зйомки фільму про Кузьму Скрябіна на фінішній прямій. Ексклюзив. 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
18.10.2020 666
Еще материалы раздела «Суспільство»