<
НОВИНИ ДНЯ: Свята в травні: чи будуть в Україні додаткові вихідні  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Жителі яких країн готові воювати за свою країну і які у рейтингу українці — опитування  Рецепт рибного супу з лососем  Синоптик назвала точну дату, коли до України повернеться 20-градусне тепло  Інфляція в Україні прискориться: експерти назвали дві причини зростання цін  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країнувсі новини дня
Бізнес
Економіка
29.01.2021 519

В НБУ прогнозують поступове зниження безробіття

Рівень безробіття після зростання в IV кварталі 2020 року за підсумками 2021 року поступово знизиться до 9,1%.

Про це йдеться в щоквартальному інфляційному звіті Національного банку за січень 2021.

Прогнозується, що рівень безробіття після зростання в IV кварталі 2020 року на тлі збільшення захворюваності та введення нового карантину за підсумками 2021 року поступово знизиться до 9,1%. При цьому, стрімке зростання витрат бізнесу на оплату праці буде гальмувати цей процес.

Подальше пожвавлення економіки та зростання соціальних стандартів, буде підтримувати зростання доходів громадян. У звіті прогнозується, що номінальна зарплата у 2021 році зросте на 16,6% і на 9,3% в наступному; реальна - на 8,3% і на 3,6% відповідно.

Відзначається, що формат віддаленої роботи був популярним і в минулі роки, але під впливом пандемії частка співробітників, що працюють дистанційно, стрімко зросла. Втім, навіть в розвинених країнах більша частина робочих місць виявилися непридатними для віддаленого обслуговування. Оптимальною на сьогодні є так звана гібридна форма роботи, при якій працівник тільки певну частину часу працює віддалено.

Ситуація з можливістю віддаленої роботи в Україні була подібна іншим країнам. Зокрема, галузі сектора послуг, такі як ІТ або фінансові установи, досить швидко змогли перевести на дистанційну роботу частина співробітників. Однак транспорт або сільське господарство не могли цього зробити через особливості технологічних процесів. А кур'єрські служби доставлення за час карантину навіть наростили кількість працівників, які не можуть працювати віддалено.

Згідно з дослідженням Dingel and Neiman, які наводяться у звіті НБУ, теоретичний максимум тих, хто може працювати віддалено, для економік з високими доходами становить 38%, а для країн з низькими доходами - тільки 13%. У списку країн, які досліджувалися, України не було. Однак, якщо припустити лінійну залежність між часткою людей, які можуть працювати з дому, і ВВП країни, то ця частка для України становить близько 20%.

Оценка материала:

5.00 / 1
В НБУ прогнозують поступове зниження безробіття 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
29.01.2021 519
Еще материалы раздела «Економіка»