<
НОВИНИ ДНЯ: На Великдень погода в Україні зміниться, - синоптик Діденко  У Міноборони обіцяють запровадити електронну чергу до ТЦК: коли запрацює  Рецепт легендарної паски від Дарії Цвєк: це щось неперевершене  В Україні утримається суха погода, вдень до +23°  РФ не запрошена на саміт миру, але процес без неї немислимий – заява Швейцарії  США попередили, що Грузія ризикує зв'язками з НАТО та ЄС через закон про іноагентів  В частині України втримається справжнє травневе тепло: прогноз погоди на 3 травнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
18.02.2021 620

Чи відновиться нюх і смак після COVID-19?

Коронавірус може вразити не лише органи дихання, а й нервову систему. З якими неврологічними порушеннями найчастіше стикаються пацієнти? Чи можна спрогнозувати повернення нюху та смаку? Та чи варто звертатися до психотерапевта у разі тривожності та безсоння після COVID-19?

loss_of_sense_of_smell_kiev_ukraine_4_18.02.21

Олена Геренко із Сумщини перехворіла на COVID-19 і тепер понад усе боїться повторного зараження. Жінка каже: хвороба починалася як звичайний бронхіт, та за лічені дні перетворилася на справжнє випробування. Її кидало в жар і холод, а після жінку госпіталізували.

До пігулок та уколів лікарі додали заспокійливе. Бо тривога пацієнтки щодо самопочуття погрожувала перерости у паніку – кілька днів не було полегшення, тож їй здавалося, що цей стан ніколи не мине. Та Олена впоралася.

Утім, після виписки з лікарні залишилося кілька неприємних симптомів – підвищена тривожність та розлади сну. З подібними запитаннями від пацієнтів, які перехворіли на COVID-19, неврологи стикаються нерідко.

На запитання щодо неврологічних ускладнень від COVID-19 під час прямої трансляції відповідав експерт МОЗ, невролог Юрій Фломін в новинах «Сьогодні» на каналі «Україна»:

"Якщо це виходить за допустимі межі, тоді лікар обговорює питання лікарських засобів, які можуть допомогти, або психотерапії. Тож можна допомогти заняттям із психотерапевтом. У частини пацієнтів є так звані неврологічні порушення. Є прояви ураження головного мозку, людина може мати сплутану свідомість, є така особливий прояв при тяжкій коронавірусній інфекції – збільшується ризик виникнення інсульту".

За словами медика, за рік пандемії лікарі вже навчилися допомагати пацієнтам у більшості подібних станів. А от на що медицина вплинути не здатна – це на повернення нюху та смаку.

"В абсолютної більшості людей, більш як 80-90%, це відновлюється. Але на якому етапі це буде – через два тижні чи через два місяці, – наперед визначити, на жаль, не можна", – каже Юрій Фломін.

Оценка материала:

5.00 / 1
Чи відновиться нюх і смак після COVID-19? 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
18.02.2021 620
Еще материалы раздела «Суспільство»