<
НОВИНИ ДНЯ: Коли фронт відчує американську допомогу? Оптимістичний і песимістичний сценарії  Боррель пояснив, чому США не збиватимуть російські ракети над Україною  Місія Juno NASA відобразила вулканічний світ супутника Юпітера  "Погрілися, пора померзнути": синоптик прогнозує потужну негоду в Україні  Як F-16 вплинуть на перебіг війни в Україні: Євлаш пояснив  "Погрілися, пора померзнути": синоптикиня уточнила прогноз погоди в Україні на четвер  Синоптик назвала точну дату, коли в Україні очікуються заморозкивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
22.02.2021 498

Українських батьків душать поборами в школах. Коли це законно?

Батьки по всій Україні діляться історіями про те, як здають у фонд школи чи дитячого садка сотні гривень, а потім не розуміють, куди йдуть ці гроші. Дехто зрештою просто відмовляється платити і намагається повстати проти системи, через що стикається із цькуванням.

Як з'ясували, здавати гроші державним установам згідно з законом можна тільки на офіційні рахунки – як благодійність. А інші батьки взагалі нічого не можуть від вас вимагати.

Киянка Тетяна, як і інші батьки, здавала чималі гроші в фонд дитсадка-школи – по 700 гривень. Половину цієї суми нібито витрачали на групу, а половину – на загальний розвиток навчального закладу. На що саме йшли ці гроші, Тетяна не могла зрозуміти протягом двох років.

Тоді жінка відмовилася платити "по-чорному" і запросила у керівництва садка-школи номер офіційного рахунку. А у відповідь отримала погрози від батьків інших вихованців.

Правозахисники – на боці Тетяни:

"Вся благодійність має йти на офіційні рахунки. Не комусь у руки, не на чиюсь приватну картку, а саме на офіційні рахунки – або навчального закладу, або управління освіти", – пояснює співголова громадської організації "Батьки SOS" Олена Бондаренко.

У цьому закладі рахунку немає, запевняють в управлінні освіти. Та кажуть, що вперше чують про побори. Адже садок-школу всім необхідним забезпечує держава. І витрачає на це майже мільйон гривень на рік!

Кореспондентка разом з Тетяною вирішила дізнатися у керівництва садка-школи, на що ж не вистачає фінансування. Але директорка навчального закладу просто ігнорує всі спроби зв'язатися – повідомлення читає, але не відповідає, слухавку не бере.

Щоб довести, що гроші вимагають неправомірно, потрібно зібрати якомога більше доказів, радить Олена Бондаренко в новинах «Сьогодні» на каналі «Україна»:

"Це можуть бути свідки – інші батьки. Можуть бути аудіозаписи розмов, які доводять, що посадова особа вимагає з вас гроші. А інші батьки взагалі не мають ніяких повноважень, щоб вимагати від вас будь-що".

Тим часом Тетяна навіть написала скаргу в прокуратуру. У пресслужбі прокуратури уточнюють, що їм доведеться викликати заявницю на допит. А після цього, можливо, виклик отримають вже представники садка-школи або члени батьківського комітету.

На всі перевірки знадобиться мінімум місяць, і результатів поки що немає. Весь цей час Тетяна не пускає дітей на заняття – переживає, що грошові питання можуть стати причиною булінгу.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Українських батьків душать поборами в школах. Коли це законно? 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
22.02.2021 498
Еще материалы раздела «Суспільство»