<
НОВИНИ ДНЯ: Де дешевше жити: Держстат опублікував рейтинг українських регіонів  Освіта мрії. Як школярам з України вступити до Гарварду і що для цього потрібно  Чи довіряють українці офіційним повідомленням про війну: дані опитування  На вихідних в Україні дощитиме, на сході вдень до +22°  Коли у школах Києва продзвенить останній дзвоник: названа дата  Україна може почати отримувати кредитні кошти від США вже у другій половині 2024 року  Коли до України знову повернеться тепло: відповідь метеорологинівсі новини дня
Життя та Стиль
Особисті фінанси
24.02.2021 823

Фальшиві 200 і 500 гривень: де можуть підсунути і як виявити підробку

Україною гуляють підроблені гроші. Найчастіше – номіналом 500 і 200 гривень. Банкноти настільки якісно зроблені, що навіть під ультрафіолетом їх не завжди можна розпізнати. Де можуть підсунути та як виявити фальшивку?

Соцмережі рясніють оголошеннями про фальшиві гроші – з водяним знаком, захисною стрічкою та удвічі дешевша за номінал. Обіцяють якісну підробку: мовляв, і у супермаркеті не розпізнають, і термінали приймуть.

Та на відео, найімовірніше – гроші справжні. Якщо наважитесь на замовлення – отримаєте звичайнісінькі сувеніри, які жоден термінал не пропустить. Минулого місяця кіберполіція викрила подружжя, яке друкувало фальшивки. І самі користувались, і в інтернеті торгували.

Старший інспектор департаменту кіберполіції Анна Селезньова розповідає, що замовниками були підприємці малого бізнесу – маленьких крамничок. Це ті магазини, де найчастіше розраховуються лише готівкою.

Алла працювала касиром. Фальшивку підсунули їй. Довелося віддавати 500 гривень із власного гаманця. Фальшиві купюри важко виявити навіть під ультрафіолетом. Адже і справжні банкноти, і підробки – світяться.

Однак старший фахівець відділу дослідження і захисту грошей Нацбанку Віталій Ковтонюк розповідає в новинах «Сьогодні» на каналі «Україна»: щоб розпізнати, фальшивка чи ні – достатньо знати три правила, банальні, але дієві.

По-перше, на дотик справжня банкнота цупка. З лиця гладка, зі зворотного боку шершава.

По-друге, треба глянути на купюру проти світла. У справжньої є графічний елемент знака гривні, а у підробки він відсутній.

По-третє, відбувається оптична зміна елемента. Справжній – бузковий, при зміні кута зору він зелений. А у підробки цього ефекту нема.

Засумнівалися у справжності купюри – попросіть касира її замінити іншою.

Якщо знайшли таку банкноту у себе в гаманці – йдіть до банку. Там її віддадуть на дослідження. Воно безкоштовне. Якщо банкнота справжня – вам її повернуть. Якщо фальшивка – вартості не відшкодують. Зате ви з себе знімете відповідальність, бо за виготовлення та поширення несправжніх грошей – реальний строк: від 5 до 10 років в’язниці з конфіскацією майна.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Фальшиві 200 і 500 гривень: де можуть підсунути і як виявити підробку 5.00 5 1
Життя та Стиль / Особисті фінанси
24.02.2021 823
Еще материалы раздела «Особисті фінанси»