<
НОВИНИ ДНЯ: Коли закінчується навчальний рік у школах 2024 року: Міносвіти назвало дату початку літніх канікул  В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, сигаретами та пальним  У російській армії рекордне дезертирство з початку війни, - британська розвідка  Бутерброди з оселедцем і буряком на чорному хлібі: рецепт ефектної закуски  Свята в травні: чи будуть в Україні додаткові вихідні  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Жителі яких країн готові воювати за свою країну і які у рейтингу українці — опитуваннявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
26.02.2021 686

У «Ранку з Україною» невролог дала поради, як боротись із метеозалежністю

В Україні різко змінюється погода. За підрахунками вчених, майже половина населення Землі страждає на різні захворювання, що загострюються під час зміни погоди. І з віком ризик стати метеозалежним зростає. У програмі «Ранок з Україною» на каналі «Україна» ведучі Марія Мельник і Анатолій Анатоліч з’ясували, як боротися із симптомами та що треба робити, аби покращити самопочуття.

Зміна температури та вологості, зниження або підняття атмосферного тиску. Все це призводить до коливань артеріального тиску. У цей період людина відчуває проблеми з суглобами та диханням — усе це симптоми метеозалежності.

Після сильних морозів в Україну прийшла відлига, а з нею і загострення хронічних захворювань. На жаль, універсальної пігулки немає, а ось знизити гостроту симптомів завжди можливо.

«Насамперед, слід висипатись. Сон – це той період життєдіяльності, коли ми можемо синтезувати всі необхідні речовини і пакети енергії. Лягати слід до 23:00, при цьому сон не повинен перевищувати 8-годинну норму, – радить невролог Тетяна Майкова в «Ранку з Україною». – Можна вживати заспокійливі настоянки з трав: м’яти, меліси, ромашки».

У цей період слід уникати зневоднення. Що густішою стає кров, то повільніше вона переносить кисень до клітин і то сильнішими є напади втоми та болю.

«Якщо у вас сидяча робота, робіть 10-хвилинні перерви, під час яких краще вийти в коридор, прогулятись, подивитись, що відбувається на вулиці», – поділилась невролог.

Якщо ви страждаєте від метеозалежності, слід звернути увагу на свій раціон. Дотримуйтесь дієти з виключенням гострої та важкої їжі, а також з обмеженням солі та цукру. Ще один ворог у цей період – кофеїн. Найчастіше при в’ялості людина починає пити каву або кофеїновмісні напої, щоб начебто збадьоритися. Але виявляється, цього взагалі не треба робити. Кофеїн має нетривалу дію. І після бадьорості завжди приходить ще сильніша втома. А організму знадобиться більше ресурсу для відновлення.

«Кофеїн має прямий вплив на мозок, судини та м'язи, – зазначає експерт. – Також я б не радила інтенсивні навантаження в спортзалі, бо це така ж стимуляція, як при споживанні кофеїну».

Будь-які стимуляції організму у цей період не дають ніякої змоги адаптуватися до існуючих умов. Що надалі лише погіршуватиме ситуацію.

Спеціалісти також радять не дивитися на прогнози погоди заздалегідь. Адже нічого, крім неврозу, це не принесе. Простіше знати свої особливості й приймати ліки лише в тому разі, коли вам справді недобре, і попередньо порадившись із лікарем.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
У «Ранку з Україною» невролог дала поради, як боротись із метеозалежністю 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
26.02.2021 686
Еще материалы раздела «Суспільство»