НОВОСТИ ДНЯ: Основатель Amazon Джефф Безос оставил акционерам последний совет  Экс-президент Эстонии предложил запретить гражданам России въезд в ЕС  Впервые создан эмбрион гибрида человека и обезьяны   Папа Римский призвал предотвратить эскалацию на востоке Украины  В МИД назвали фамилию российского дипломата, которого выдворят из Украины  В Украину идет новый циклон с похолоданием: прогноз погоды на 19-22 апреля  Прощание с Владимиром Яворивским состоится в Киеве 19 апрелявсе новости дня
Жизнь и Стиль
Общество
02.03.2021 228

У «Ранку з Україною» фахівці пояснили, що таке авітаміноз і як його уникнути

80% українців, які нині звертаються до лікарів, мають нестачу вітамінів. І хоча частіше скаржаться на сухість волосся чи почервоніння шкіри жінки, однак чоловікам навесні теж непереливки. Ведучі програми «Ранок з Україною» на каналі «Україна» Марія Мельник і Григорій Герман, з’ясували, чи існує такий діагноз як авітаміноз і в яких випадках треба вживати вітаміни в пігулках.

Чи не кожен українець у прохолодну пору думає, що страждає на авітаміноз. Однак ця хвороба виникає тоді, коли в організмі людини відсутній один чи кілька вітамінів повністю. Досягти такого стану – кажуть лікарі – у сучасному світі неможливо. А вітамінний голод, який людина відчуває навесні – справа неповноцінного харчування взимку, а також еволюції.

«Весною кількість поживної їжі зменшувалась, а деякі тварини навіть недоїдали, тому до весни вони доходили у стані виснаження. Такі еволюційні зміни відклались у нас на рівні підсвідомості», – пояснив сімейний лікар Михайло Соколовський у програмі «Ранок з Україною».

Навесні у більшості людей спостерігається дефіцит фолієвої кислоти, вітаміну D, а ще – заліза і йоду.

«Дефіцит вітамінів дуже різноманітний. Він може варіюватись від почуття хронічної втоми, сонливості, зниження рівня енергії людини та аж до появи різних висипів, полущених поверхонь шкіри», – зазначила дієтологиня Карина Дейнеко в ефірі каналу «Україна».

Якщо у вас схожі симптоми – не поспішайте купувати додаткові вітаміни в пігулках. Наприклад, якщо кальцій з молочних продуктів засвоюється майже повністю, то харчові добавки всього на 3-4%. І це стосується усіх полівітамінів. Відновити запаси допоможуть відповідні продукти. Так, для поповнення в організмі вітаміну С, слід вживати часник або ківі, а червоне м’ясо свинини чи яловичини має у кілька разів більше заліза, ніж курятина.

«Фолієвою кислотою багаті всі листові продукти – це може бути шпинат, усі види капусти. Також варто звернути увагу на пророщені зерна, наприклад, зерна пророщеної гречки чи пшениці», – коментує дієтологиня.

Додаткові ж вітаміни в пігулках потрібні людям, які не можуть повноцінно харчуватися. Наприклад, космонавтам чи підводникам. Також тим, хто переніс важку хворобу або ж має надмірні розумові чи фізичні навантаження. Та в будь-якому разі пігулки має призначати лікар.

Оценка материала:

5.00 / 1
У «Ранку з Україною» фахівці пояснили, що таке авітаміноз і як його уникнути 5.00 5 1
Жизнь и Стиль / Общество
02.03.2021 228
Еще материалы раздела «Общество»