<
НОВИНИ ДНЯ: Бутерброди з оселедцем і буряком на чорному хлібі: рецепт ефектної закуски  Свята в травні: чи будуть в Україні додаткові вихідні  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Жителі яких країн готові воювати за свою країну і які у рейтингу українці — опитування  Рецепт рибного супу з лососем  Синоптик назвала точну дату, коли до України повернеться 20-градусне тепло  Інфляція в Україні прискориться: експерти назвали дві причини зростання цінвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
16.03.2021 643

В «Головній темі» з’ясували, який імунітет з'являється після щеплення індійською вакциною Covishield

Доки увага всієї країни прикута до першої хвилі щеплень від ковіду, команда суспільно-резонансного проєкту «Головна тема» з Оленою Кот на каналі «Україна» знайшла тих, хто зробив щеплення саме індійською вакциною Covishield ще задовго до того, як вона потрапила до України. Аби дізнатися, як організм реагує на цю вакцину і який імунітет з’являється після щеплення, в програмі провели унікальний міжнародний експеримент.

5db2f37026ed1_golovna_tema_16.03.21

Хіра, Річа та Сваті – лікарки з Індії, що першими у світі щепилися індійською вакциною від коронавірусу Covishield. Терапевтка Хіра та гінекологиня Сваті – ковідом не хворіли. А ось пульмонологиня Річа, яка напряму працює з ковідними пацієнтами, від коронавірусу не вбереглася. Перехворіла у червні 20-го. Усі троє вже двічі пройшли вакцинацію. Але жодна з них поки не знає, чи спрацювало щеплення.

«Головна тема» за участі жінок провела унікальне міжнародне дослідження, завданням якого було перевірити, чи виробляється імунітет до ковіду після вакцини Covishield, та наскільки він міцний. Спеціально для проєкту лікарки з Індії здали кров на антитіла до ковіду, а також розказали про побічні дії вакцинації.

«Після першої дози, сильно боліло місце уколу, була підвищена температура, до 38. Але все це минуло через 24 години», - розповіла Сваті.

У лікарки Річі після першої дози трохи боліла рука, а після другої – все було добре. У Хіри ж не було побічних симптомів. Жінка чудово почувалася після вакцинації. Та чи спрацювала індійська вакцина?

Дослідження проєкту показало, що у Сваті антитіл після щеплення в 40 разів більше, ніж очікували. У Хіри після вакцини антитіл у п’ять разів більше норми! А у третьої індійської лікарки Річі, яка до щеплення встигла перехворіти на коронавірус, антитіл більше в 20 разів.

Отже, як і обіцяв виробник індійської вакцини –  антитіл у людей, щеплених двома дозами, дійсно більше в кілька разів!

«Ефективність Covishield - це 70-80% що ти не захворієш. Це набагато вище, ніж ефективність вакцинації від грипу», - зазначив Андрій Олександрін, керівник експертної групи з інфекційного контролю.

Тому без щеплення антитіла до коронавірусу можуть і не виробитися. Навіть якщо двічі перехворіти. Більше того, імунітет до ковіду після хвороби щомісяця слабшає. Це якраз і має виправити вакцинація.

«Те, що кількість антитіл зменшується, після хвороби, ми спостерігаємо і в Індії. Антитіла після вакцинації – це сильніша імунна відповідь організму», - прокоментувала індійська лікарка Річа. 

Оценка материала:

5.00 / 1
В «Головній темі» з’ясували, який імунітет з'являється після щеплення індійською вакциною Covishield 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
16.03.2021 643
Еще материалы раздела «Суспільство»