<
НОВИНИ ДНЯ: Якщо Трамп знову стане президентом: Кулеба відповів, чи хвилюється він з цього приводу  У НАТО звинуватили Росію в зловмисних діях проти країн Альянсу  Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну вирву з таємними тунелями  Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Чому у бабусі однаково смачніше: всі секрети та хитрощі приготування пасок  На Великдень погода в Україні зміниться, - синоптик Діденко  У Міноборони обіцяють запровадити електронну чергу до ТЦК: коли запрацюєвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
30.03.2021 522

В «Головній темі» порахували, скільки українці щомісяця переплачують за пакети та упакування в магазинах

За рік кожен українець викидає 300 кг сміття – обгорток, пакетів та коробок, за які сплачували гроші. В суспільно-резонансному проєкті «Головна тема» з Оленою Кот на каналі «Україна» порахували, скільки можна зекономити,  якщо цілий місяць ходити до супермаркету зі своєю торбинкою і не купувати пакетів.

6061c899bfcff_30.03.21

Команда проєкту провела експеримент за участі двох українських сімей - із великого міста та маленького селища, і перевірила, скільки українці щомісяця переплачують в магазинах за пакети та упаковку. Родини Колесників з Київщини і Балтрунасів зі Львова протягом місяця ходили до магазинів зі своїми торбинами та купували не фасовані продукти, а на вагу. А гроші, які вони раніше витратили би на пакет або пакування, збирали до скарбнички.

Так, за місяць закупів зі своєю торбинкою Колесникам вдалося заощадити 640 гривень, що за рік могло б обернутися в економію у понад 7500 гривень. Балтрунаси ж за час експерименту зберегли 214 гривень, і могли б за 12 місяців додати до сімейної скарбнички 2500 гривень. Обидві родини вражені і готові продовжувати експеримент «Головної теми» і надалі.

Також в програмі розказали, скільки українці переплачують за кульки та пакування щоразу, коли йдуть до магазинів.

Отже, одноразові пакетики, які лежать у супермаркетах біля овочів, фруктів,  молочних продуктів та на касі, насправді зовсім не безплатні. Їх вартість уже включена в ціну товарів. У великих супермаркетах додають 1,5% до вартості продукції, а в невеликих магазинах – 0,7%.

Майже стільки ж - 1% ви переплачуєте за кульок, якщо купуєте крупи, борошно чи цукор, фасовані на виробництві.

Ще більше - 5% ви переплачуєте, якщо купуєте товар, упакований в спеціальні контейнери зі стрейч-плівкою.

Яйця в контейнері обходяться вам на 10% дорожче, ніж ті, які продають поштучно.

Якщо купуєте розфасовані фрукти та овочі, ви платите 15-20% понад їхню реальну вартість.

За цукерки в подарунковій коробці ви віддаєте на 30% більше, ніж за такі самі на вагу.

На 30% більше ви сплачуєте і за шматочок сиру в герметичному пакетику або коробочці, ніж за відрізаний від сирної головки.

Запаяна в пакети риба може бути дорожчою на 40, а інколи й на 60%, за ту, що на вагу.

Якщо бачите на полицях алкоголь у коробці, будьте певні: коли його туди запакували, він став дорожчим одразу на 50%.

Але найбільше переплачуєте за крупи, розфасовані у спеціальні пакетики для варіння. Вони на 60-80% дорожчі, ніж ті, що в кілограмових пачках.

Оценка материала:

5.00 / 1
В «Головній темі» порахували, скільки українці щомісяця переплачують за пакети та упакування в магазинах 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
30.03.2021 522
Еще материалы раздела «Суспільство»