<
НОВИНИ ДНЯ: Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Сильні заморозки накриють Україну: де буде "мінус"   Військовий облік українців за кордоном: як оновити свої дані для ТЦК та що загрожує у разі відмови  Скільки українців можуть отримати право на новий статус у Чехії  Коли пілоти, які вирушили на навчання до Британії, сядуть за штурвал F-16: відповідь Євлаша  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  МВФ оцінив кількість населення України та дав прогноз на найближчі рокивсі новини дня
Політика
Україна
19.04.2021 453

КВУ підрахував виконані Зеленським "стадіонні обіцянки"

Президент Володимир Зеленський не виконав більшість обіцянок, які дав під час дебатів з Петром Порошенком на НСК “Олімпійський” у 2019 році,

Про це повідомили в Комітеті виборців України.

За даними експертів КВУ, залишилися нереалізованими обіцянки про деолігархізацію, зростання добробуту населення, реалізації медичної та інших реформ. Крім того, не виконано заяву Зеленського про припинення війни.

Водночас певного прогресу вдалося досягти у сфері будівництва доріг. Також у КВУ вказали на те, що в Україні все ж ухвалили закон про імпічмент президента та скасування депутатської недоторканості.

“Станом на сьогодні В. Зеленському не вдалося виконати ключові обіцянки щодо закінчення в Україні війни та зростання добробуту громадян. Натомість косметичні рішення щодо проведення реформ не дали необхідного результату. В. Зеленський не реалізував ті революційні кроки по зміні політичної системи, які він обіцяв як кандидат в президенти України, зберігши існуючий статус-кво в основних сферах”, – заявив очільник КВУ Олексій Кошель.

Так, у “Комітеті виборців України” проаналізували вісім заяв Зеленського під час дебатів:

1. “Добровольці й патріоти опинились в тюрмах, бо для вас вони загроза?”

За час президентства Зеленського конфлікти з представниками добровольчих батальйонів та учасниками війни виникали неодноразово. Зокрема, це стосується справ Сергія Стерненка, Павла Шеремета, протестів під Офісом президента, проведенням акцій протестів “Ні капітуляції” та ін.

2. “Як так вийшло, що Україна майже найбідніша країна за найбагатшого президента за всю історію?”

У КВУ вказали на те, що за той час, поки президентом є Зеленський, в Україні зафіксовано економічний спад. Зокрема, за даними Мінекономіки у 2020 році реальний ВВП України скоротився на 4,2%. Крім того, зафіксовано падіння обсягів промислового виробництва та сільського господарства, а також ріст інфляції. Економічний спад також фіксувався у період до початку пандемії, що стало однією із причин відставки уряду Олексія Гончарука.

3. “Медицина.  Що стосується реформи, скажіть мені, будь ласка, якщо ліків якісних немає, якщо доступних цін на ліки немає, якщо нормальних умов в лікарнях немає, якщо нормальних зарплат у лікарів немає, яка це нафіг реформа?”

Проблеми, визначені Зеленським, не зникли і сьогодні. Так, за даними опитування Соціологічної групи “Рейтинг”, проведеного влітку минулого року, 64% громадян скоріше не задоволені медичною реформою в Україні. Водночас за даними Центру Разумкова, для 41% українців найбільшою проблемою залишається зростання цін на ліки, якими вони найчастіше лікуються. У КВУ додали, що ситуація загострилася на фоні пандемії коронавірусу, яка продемонструвала слабкість медичної системи України.

4. “З приводу доріг – мені нема що сказати, бо немає доріг”.

Будівництво доріг Зеленський зробив одним зі своїх пріоритетів у роботі. В рамках програми “Велике будівництво” минулого року в Україні побудували та відремонтували понад 4 тисячі км доріг державного значення.

5. “Наші принципи: зняття недоторканності з депутатів. Закон про імпічмент. Закон про відкликання депутата”.

У вересні 2019 року Верховна Рада ухвалила закон про зняття депутатської недоторканності. Через тиждень після цього парламент проголосував за закон про імпічмент президента. Закон про відкликання депутата прийнято не було.

6. “Чому всі ваші люди мають обидві руки?”

У ЗМІ неодноразово підіймали тему корупції, в тому числі й в оточенні президента Зеленського. Зокрема, мова йде про справу Дениса Єрмака, який є братом очільника Офісу президента. Також це стосується доплат у конвертах для народних депутатів, лобіювання депутатами “Слуги народу” інтересів фінансово-промислових груп (т. зв. справа депутата Юрченка). За цими порушеннями відкрито кримінальні провадження, тривають розслідування.

7. “З приводу пана Коломойського, я вам одразу скажу, всі люди, які порушують закон, всі Свинарчуки, Гладковські, і якщо серед них буде потім Коломойський, всі сядуть за ґрати”.

Попри низку заяв з боку Зеленського про деолігархізацію, принципово важливих дій у даному напрямку влада не зробила. За даними ЗМІ, олігархи продовжують суттєво впливати на українську політику. У КВУ також зазначили, що за президентства Зеленського не відбулося обіцяних ним гучних корупційних посадок, які б стосувалися попередньої влади..

8. “З приводу війни: ми зробимо все, щоб її закінчити… І що стосується головнокомандувача, пане Порошенку, зараз війна. І ви мені ставите такі запитання, на які самі повинні відповідати – чому війна досі не закінчилась. Ось такий ви головнокомандувач, дуже дякую вам за все, що ви зробили”.

Зеленський не зміг домогтися припинення війни дипломатичним шляхом. Протягом минулого року бойові втрати української армії, за даними Генштабу, склали 49 вбитих і понад 330 поранених. Ситуація загострилася у 2021 році в результаті активізації російської агресії. В інтерв’ю виданню італійській газеті La Repubblica від 16 квітня 2021 року Володимир Зеленський наголосив, що влада робить все можливе для пошуку мирного рішення, однак зараз першочергове питання – це не допустити розширення російської агресії. Також Зеленський погодився із твердженням про те, що з часом він став більш жорстким президентом.

Оценка материала:

5.00 / 1
КВУ підрахував виконані Зеленським "стадіонні обіцянки" 5.00 5 1
Політика / Україна
19.04.2021 453
Еще материалы раздела «Україна»