Життя та Стиль
Суспільство
У «Ранку з Україною» дієтологиня розповіла, чим загрожує надлишок вітаміну А та як його правильно вживати
На тлі пандемії українці почали фанатично купувати вітаміни. Налякані новим штамом коронавірусу, вони масово штурмують аптеки, щоб придбати якомога більше пігулок, у надії захистити свій імунітет. У той же час лікарі б'ють на сполох – вживати занадто багато вітамінів – небезпечно для життя. Ведучі програми «Ранок з Україною» на каналі «Україна» Лілія Ребрик і Анатолій Анатоліч з’ясували, які ж симптоми вітамінного передозування та яка добова норма вітаміну А.
Вітамін А – один із надважливих для нашого здоров’я. Через його дефіцит шкіра стає сухою, постійно лущиться і втрачає природний колір. До того ж погіршується стан нігтів, волосся та зубів, з’являються передчасні зморшки. Саме тому медики називають вітамін А запорукою краси та молодості.
У погоні за гарним виглядом, особливо перед початком пляжного сезону, українці масово скуповують цей вітамін в аптеках та починають неконтрольовано його вживати. За статистикою, за рік пандемії кількість людей, які його приймають, збільшилась на 10 відсотків. Сам вітамін А здатний накопичуватися в організмі, тому з ним легко перебрати норму. А через це може виникнути безліч побічних ефектів – біль у суглобах, нудота, головний біль. У зрілому віці його передозування провокує розвиток остеопорозу. І навіть збільшує ризик переломів у сім разів!
«Більше того, надлишок цього вітаміну може призвести до появи онкологічних захворювань, наприклад, раку легень, – застерігає дієтологиня Світлана Свічкар у програмі «Ранок з Україною». – Проте особливо небезпечне зловживання вітаміном А для дітей. Адже на фоні його надмірної кількості може бути затримка росту. Слід бути уважними, тому що цей вітамін може бути як в біологічно активних добавках, так і в комплексних вітамінах, які люди часто купують додатково».
Тому лікарі застерігають: будь-які вітаміни, як і інші лікарські препарати, не можна вживати без призначення фахівця.
«Дуже важливо консультуватися з лікарем щодо додаткового вживання у свій раціон вітамінів», – радить лікарка.
Проте наситити ним свій організм безпечно – можна. Для цього слід вживати продукти, у яких великий вміст вітаміну А. Проте у 2013 році вчені Ради здорового харчування при Інституті медицини США провели експеримент і зрозуміли, що протягом останніх двадцяти років кількість вітамінів у фруктах та овочах скоротилася вдвічі. Тобто зараз одна одиниця вітаміну А містить тільки шість молекул каротиноїду замість дванадцяти. Проте добова норма його міститься у: петрушці (200 г), абрикосах (4 шт.), яйцях (3 шт.), куразі (200 г) та вершковому маслі (250 г). А ще одна кулька морозива й 20 банок консервованого тунця містять однакову кількість вітаміну А – понад 20% від денної норми. Але перед тим, як з’їсти 5 кульок морозива, подумайте про те, що за цим ж показником вони прирівнюються до однієї запеченої картоплини.
Оценка материала:
У «Ранку з Україною» дієтологиня розповіла, чим загрожує надлишок вітаміну А та як його правильно вживати18.05.2021