<
НОВИНИ ДНЯ: Перемога Путіна – невигідна: Портников розповів про плани Китаю щодо війни в Україні  Мобілізація в Україні. З 18 липня повістки почнуть розсилати поштою  Годжес назвав можливі цілі військ НАТО в Україні  Як приготувати пухкі булочки на сковороді: найкращий рецепт за 5 хвилин без духовки  Саміт миру у Швейцарії: Зеленський назвав три важливі пункти, які мають узгодити країни  Перша спека і дощі: в Україну нарешті йде справжнє тепло  21 травня по всій Україні стане ще теплішевсі новини дня
Життя та Стиль
Афіша
25.05.2021 519

У «Головній темі» перевірили, де вигідніше купувати ліки – в Україні чи за кордоном

Все більше українців почали замовляти або привозити собі ліки з-за кордону. Мовляв, там дешевше. Та де насправді вигідніше купувати медикаменти? В суспільно-резонансному проєкті «Головна тема» з Оленою Кот на каналі «Україна» вирішили це перевірити і зібрали мінімальну аптечку українця одразу у 5-ти країнах.

17882_be2f93cc095ee5b6ca60e5449be670d0_9913_25.05.21

Журналісти проєкту закупили в Німеччині, Польщі, Чехії, Іспанії, Франції і, звичайно, в Україні так званий «мінімальний медичний кошик» - перелік лікарських засобів першої необхідності, які мають бути в кожній домашній аптечці. Сюди входять 20 препаратів – судинорозширювальні, заспокійливі, жарознижувальні, знеболювальні, від алергії, різні антисептики, лейкопластир, бинт, вата, джгут і термометр. Цей список своєю постановою затвердив Кабінет Міністрів України.

Що важливо, у всіх країнах купували ліки з тими самими активними речовинами, що й в українських препаратах, але обов’язково місцевого виробництва.

Так, за мінімальну аптечку в польській аптеці нарахували 123 злотих – це понад 900 гривень. За українськими мірками, сума доволі значна.

У Чехії все обійшлося у 1200 крон - 1589,10 грн. У Празі ліки ще дорожчі, ніж у польському Гданську. Але якщо 1600 гривень - це заробіток чеха за два дні, то для українця - це третина мінімальної зарплати!

У столиці Іспанії – Мадриді команді проєкту довелося витратити 50 євро - це майже 1700 гривень! Іспанські ліки виявилися дорожчими за чеські та польські!

Франція входить до п’ятірки світових фармацевтичних лідерів. На полицях французьких аптек 90 відсотків препаратів – місцевого виробництва. Тож в цій країні усі ці ліки обійшлися у 78 євро - це трішки більше 2600 гривень. І якщо для Франції це недорого, то для України сума захмарна.

І Німеччина – одна з лідерів якості медичних препаратів. Журналісти придбали найнеобхідніші ліки для домашньої аптечки і заплатили 95 євро! Це аж 3185 гривень! Закупити ліки в Німеччині виявилося дорожче, ніж в Іспанії, Франції, Чехії та Польщі!

А в Україні за 20 препаратів, які входять до списку найнеобхідніших для аптечки кожного українця, нарахували 624 грн.

Отже, українські ліки виявилися найдешевшими. Причому - в кілька разів. Навіть у сусідній Польщі медикаменти дорожчі. А німці взагалі платять за мінімальний набір найнеобхідніших препаратів – у 5 разів більше, ніж українці. Й цьому є просте пояснення, каже, фармацевтка Олена Прутнікова:

«В Європейському союзі лікарські засоби виробляються з Європейської сировини. В Україну сировина завозиться з інших країн, наприклад, Китаю. Ефективність буде трошки меншою, не такою сильною, як в Європі», - зазначила експертка.

Тобто в країнах Євросоюзу ліки для базової домашньої аптечки, як-от парацетамол, виготовляють із дорожчої сировини, ніж в Україні. А що стосується препаратів вузького спектру, приміром, тих, які лікують серцево-судинні захворювання, шлунок, печінку, то тут ситуація кардинально інша - пояснює фармацевтка. В Україні вони коштують дорожче. Тому що переважна більшість таких препаратів - закордонного виробництва, і українці платять не тільки за самі ліки, а й за їх транспортування та за шалену націнку від аптеки.

Тому якщо вам необхідно купити ліки вузького спектру і на цьому зекономити - то можна замовити за кордоном через інтернет або попросити привезти знайомих, які подорожують. А от ліки першої необхідності: знеболювальні, жарознижувальні, протизапальні - в Україні все ж вийдуть на порядок дешевшими, ніж в Європі.

Оценка материала:

5.00 / 1
У «Головній темі» перевірили, де вигідніше купувати ліки – в Україні чи за кордоном 5.00 5 1
Життя та Стиль / Афіша
25.05.2021 519
Еще материалы раздела «Афіша»