<
НОВИНИ ДНЯ: Україна може почати отримувати кредитні кошти від США вже у другій половині 2024 року  Коли до України знову повернеться тепло: відповідь метеорологині  Кримському мосту приготуватися? Експерт назвав мету удару ЗСУ по Джанкою  Крига скресла: у США знову згадали про допомогу Україні – коли буде результат  Естонський генерал впевнений, що його країна здобула б перемогу у війні з Росією  Найближча ніч буде найхолоднішою: синоптикиня дала прогноз погоди на вихідні   Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Українівсі новини дня
Політика
Україна
07.06.2021 474

Міністр назвав головний ризик закону про олігархів

Міністр юстиції Денис Малюська вважає закон про деолігархізацію українським винаходом, однак визнає, що в ньому є слабке місце - ймовірність того, що олігархи спробують переписати свої активи на інших осіб.

Про це він сказав в ефірі телеканалу 1+1.

Він зазначив, що в сучасній міжнародній практиці немає аналогів законів, які були спрямовані на усунення олігархів від політики.

"Існує практика початку ХХ століття, де за допомогою надзвичайно жорстких антитрастових законів і політичного тиску олігархів вдалося усунути від політики. В сучасних умовах реалії трохи інші, особливо в Україні. Відповідно, сучасний досвід відтягування олігархів від хватки навколо політики відбувався тільки за допомогою силовиків. Ми цього допустити не можемо. Відповідно, цей закон є досить оригінальним, вважайте це українським винаходом, подивимося, як він спрацює або не спрацює", - заявив Малюська.

При цьому глава Мін'юсту визнав, що існує ризик, що в олігархів все ж залишиться можливість піти від прямої дії закону.

"Ключовий ризик - це те, що олігархи на якомусь етапі спробують переписати якісь свої активи на підставних або дружніх осіб", - заявив Малюська.

Він також розповів, що в законопроекті прописані механізми, що запобігають можливе блокування імплементації закону про олігархів після його прийняття.

"Перше завдання, яке ми перед собою ставимо, - це не тільки прийняти цей законопроект у Раді, а й проконтролювати, щоб він ефективно працював. І, незважаючи на його імплементацію, вносити зміни в закон, якщо олігархи раптом знайдуть якісь дірки в законі", - додав міністр.

Малюська також нагадав, що законопроектом пропонується визначити ключові ознаки олігарха, а саме - вплив на політику, вплив на медіа і наявність великих статків, які складають понад 2 млрд грн.

"До того, як закон набуде чинності, а це трапиться взимку, за нашими розрахунками, до цього часу олігархи можуть добровільно позбутися тих чи інших ознак олігархів - наприклад, передати медіа незалежним власникам і після цього спокійно працювати далі, не втручаючись у політику. Це оптимальний шлях", - заявив міністр юстиції.

Малюська підкреслив, що в Україні не планували і не планують йти неправовим шляхом, як це робили в авторитарних державах.

Оценка материала:

5.00 / 1
Міністр назвав головний ризик закону про олігархів 5.00 5 1
Політика / Україна
07.06.2021 474
Еще материалы раздела «Україна»