<
НОВИНИ ДНЯ: Парад в Москві 9 травня: політолог розібрав поведінку Путіна  Росіяни посилюють відлов інформаторів ЗСУ в Криму, але це не дасть результату, - ЦНС  Перед вихідними в Україні стане трохи тепліше: прогноз на 10 травня  Де будуть заморозки і чи чекати швидкого повернення тепла в Україну: синоптикиня дала прогноз  Відмова від повістки та неявка до ТЦК. Рада підняла штрафи для ухилянтів: головне  Особливого тепла не варто чекати: синоптик розповіла, що буде з погодою в Україні  В Україні 10 травня переважно без опадів, уночі ймовірні заморозкивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
10.06.2021 567

Втрата пам'яті та порушення мозкової діяльності – розповсюджений постковідний синдром

Не можете пригадати якесь слово чи тяжко зібрати думки до купи – ті, хто переніс ковід, чудово це розуміють. Після хвороби страждає не тільки нервова система, а й мозок. Терапевтка в проєкті "Запитай у лікаря" розповіла, як відновитись після хвороби.

Depositphotos_367710296_l-2015-pic4_zoom-1500x1500-21309_10.06.21

Коли людина скаржиться на незвичний стан, то про всяк випадок знімок МРТ варто зробити, зазначає лікарка. Бо нестача кисню в організми може датися взнаки.

"Головний мозок найбільш сприятливий до недостатності кисню, йому більше всього треба енергії. Втрата когнітивної концентрації. Пацієнт страждає від того, що його мова стає більш скудною", – розповідає про наслідки ковіду лікар-терапевт, фахівчиня із клітинної терапії Катерина Комісаренко.

Під час гіперстресу людина втрачає власний ресурс. Відновити його можуть за допомоги стовбурових клітин. Після ковіду це також можливо.

"Якби не було стовбурових клітин, будь-яке пошкодження, навіть просто поріз пальця, він би закінчувався досить погано. Ми застосуємо їх. Ми відновлюємо цей пул природній", – каже медик.

Катерна Комісаренко стала однією з фахівчинь проєкту Фонду Ріната Ахметова "Запитай у лікаря". Однією з головних тем, яка хвилювала українців, стала вакцинація – коли ж ліпше її робити.

"Якщо пацієнт був з позитивним ПЛР-тестом, залишаються антитіла пам'яті імуноглобуліну G, то шість місяців. І через шість місяців пацієнт може вакцинуватися", – зазначає лікар.

Протипоказання все ж таки є. Для тих, хто страждає на хвороби крові та судин.

"Якимись тромбозами. Потрібно в комплексі дивитися. І є протипоказання до вакцинації загальні – людина під час вакцинації повинна бути абсолютно здоровою. Зараз його імунна система не повинна боротися з чимось ще іншим", – наголошує Катерина Комісаренко у новинах «Сьогодні» на каналі «Україна».

Понад дев’ять мільйонів разів уже подивилися ролики проєкту глядачі в мережі. Катерина Комісаренко вважає таку ініціативу необхідною.

Якщо ви почуваєтеся після ковіду вже добре, не поспішайте себе навантажувати – як фізично, так і морально. Бо будь-який стрес може вплинути на організм. 

Оценка материала:

5.00 / 1
Втрата пам'яті та порушення мозкової діяльності – розповсюджений постковідний синдром 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
10.06.2021 567
Еще материалы раздела «Суспільство»