НОВИНИ ДНЯ: На тлі потепління. Синоптики попередили, де до кінця робочого тижня пройдуть дощі  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Смачні батуринські коржики за 110-літнім рецептом: такими ласували гетьмани  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Франція найближчим часом зможе передати Україні майже 80 установок Caesar  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Життя та Стиль
Особисті фінанси
17.06.2021 633

Сірі заощадження українців легалізують. Чи потрібно подавати декларації всім без винятку

Вийти з тіні та легально витрачати гроші – це головний принцип податкової амністії. Закон про неї прийняли депутати Верховної Ради. Якщо у вас є заощадження або майно, яке придбали за "сірі" гроші, можна буде сплатити податок і таким чином уникнути покарання. Чи означає це, що декларації тепер потрібно подавати всім без винятку? Ні. Всі, хто отримує легальний дохід, не повинні платити ніяких додаткових податків.

60c9debc53c6e_17.06.21

Щоб потрапити під амністію, потрібно буде заповнити декларацію і сплатити збір. Скільки саме, залежить від того, де розташований будинок або квартира, в якому банку зберігаються гроші.

Тим, кто має "сірі" заощадження, амністія дозволить вільно використовувати свої гроші. Тому що з минулого року в Україні посилили контроль при операціях на суму понад 400 тисяч гривень. Наприклад, під час придбання квартири у нотаріуса можуть виникнути питання.

"Коли ти просто купуєш щось в магазині, питань до тебе не виникає. Але коли збираєшся придбати будинок, земельну ділянку або той же автомобіль, можуть виникнути питання. Це вже цінна покупка, і ти маєш підтвердити, що у коштів легальне походження, за них сплачені всі податки", – пояснив директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський у новинах «Сьогодні» на каналі «Україна».

Ставки і терміни податкової амністії

Закон передбачає, що за майно, яке знаходиться в Україні, або гроші на рахунках у вітчизняних банках треба заплатити 5% відсотків, за закордонні активи – 9%.

При цьому і без декларації вважатимуть законними:

квартиру площею до 120 кв. метрів;

будинок до 240 кв. м;

автомобіль, дешевше 2,25 млн гривень;

заощадження до 400 тис. гривень.

Податкова амністія вводиться на рік – з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022-го.

Скористатися податковою амністією не зможуть чиновники – щоб не легалізувати корупційні статки. Заборона діє для всіх, хто працював на державних посадах останні 15 років.  

Оценка материала:

5.00 / 1
Сірі заощадження українців легалізують. Чи потрібно подавати декларації всім без винятку 5.00 5 1
Життя та Стиль / Особисті фінанси
17.06.2021 633
Еще материалы раздела «Особисті фінанси»