<
НОВИНИ ДНЯ: Коли у школах Києва продзвенить останній дзвоник: названа дата  Україна може почати отримувати кредитні кошти від США вже у другій половині 2024 року  Коли до України знову повернеться тепло: відповідь метеорологині  Кримському мосту приготуватися? Експерт назвав мету удару ЗСУ по Джанкою  Крига скресла: у США знову згадали про допомогу Україні – коли буде результат  Естонський генерал впевнений, що його країна здобула б перемогу у війні з Росією  Найближча ніч буде найхолоднішою: синоптикиня дала прогноз погоди на вихідні всі новини дня
Політика
Україна
18.06.2021 636

Депутатам не вистачає грошей? Яку допомогу отримали народні обранці та навіщо вона їм

Майже 150 депутатів Верховної Ради щомісяця отримують допомогу від держави, тобто з наших податків. Зокрема, це компенсації за оренду квартир або номерів у готелях. Навіть депутати-мільйонери просять гроші з держбюджету. Виплати кожному нардепу, що не прописаний в столиці, становлять близько 20 тис. гривень на місяць. І це при зарплатах у кілька десятків тисяч гривень.

На компенсацію витрат на житло тільки в травні подали заяви 144 нардепи. З них 5 мільйонерів. Лише минулого місяця держава витратила на компенсацію за житло 3 млн гривень. Журналісти новин «Сьогодні» на каналі «Україна» запитали у нардепів, чи дійсно їм не вистачає зарплати.

Олександр Качура із «Слуги народу» пояснив, що йому оренда однокімнатної квартири в урядовому кварталі стає у 25 тис. гривень на місяць. Компенсацію депутат отримує частково, доплачує із зарплати.

Стандартний номер у готелі «Київ» коштує майже 1,5 тис. гривень за ніч. Саме тут живе чи не половина іногородніх нардепів – щоб дістатися з готелю до роботи, їм потрібно пройти всього пару десятків метрів.

Але мажоритарниця зі Львова Наталя Піпа знімає за державні кошти двокімнатну квартиру в центрі. У депутатський готель переїжджати не хоче. Каже, не ті умови.

«Там за ці гроші маленька кімната, без кухні, а я сама готую. І без пральної машини. Це ще більш неефективне використання коштів. Хочеш не хочеш – це фактично як зарплата», – пояснила Піпа.

А позафракційному нардепу Євгену Шевченку не вистачає на житло ні зарплати, ні доплати. Це той самий депутат, який задекларував 2 гектари землі і недавно літав у гості до Олександра Лукашенка. Скільки коштів йому потрібно, Шевченко не зізнається. Каже, це особиста справа. Хоча насправді гроші державні.

Фактично, нічого протизаконного депутати не роблять. Якщо вони не прописані в столиці і не мають особистого житла в передмісті, можуть претендувати на відшкодування.

«Так звані доплати за оренду житла є радянським пережитком. Сьогодні нардеп України отримує непогану заробітну плату, вона може становити 60-70 тисяч гривень. За ці кошти можна знімати якісне нове житло в самому центрі Києва. Але я не бачу перешкод, щоб депутат жив на метро «Лівобережна» або Оболоні. Чи орендував скромніше житло», – говорить голова комітету виборців України Олексій Кошель.

Втім, гроші депутати отримують не тільки на житло. Чималі суми йдуть на так звану матеріальну допомогу. У лідерах депутатка від ОПЗЖ Наталія Приходько. Їй за один місяць заплатили майже 169 тис. гривень. Щоправда, сама депутатка каже, що це не «матеріальна допомога», а виплата лікарняних у зв'язку з вагітністю та пологами. Аналогічна ситуація у Анни Скороход з партії «За майбутнє».

Понад 100 тис. гривень за непрацездатність отримав і Віктор Балога. Але ось за що саме, залишається таємницею. Цього тижня у Верховній Раді народний депутат не з'явився.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Депутатам не вистачає грошей? Яку допомогу отримали народні обранці та навіщо вона їм 5.00 5 1
Політика / Україна
18.06.2021 636
Еще материалы раздела «Україна»