<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні об'єднують університети. Навіщо це роблять і хто підпаде під укрупнення  Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літа  Перед вихідними в Україні будуть дощі та грози: де знадобиться парасолька   На 26 квітня в Україні прогнозують дощі та грози  В Україні 26 квітня дощі та грози, на південному сході прогріє до 26°  Частину областей накриють дощі, попереджають про грози й туман: погода на 26 квітня  Прогноз погоди на 26 квітня: де знову очікуються сильні заморозкивсі новини дня
Життя та Стиль
Особисті фінанси
23.06.2021 467

Всі покупки в борг, за готівкою – у місто. Як 24 села вже рік виживають без єдиного банкомату

24 села – і жодного банкомату. Так уже рік живе Суботцівська громада в Кіровоградській області. Людям доводиться їздити за готівкою за 20-40 кілометрів, до Знам'янки або Кропивницького, адже розрахуватися карткою просто ніде.

Місцеві магазини побутових товарів і одягу приймають тільки готівку, але у жителів сіл всі кошти – на картах. В результаті покупки роблять у борг, прізвища клієнтів заносять у список.

"Всі беруть у борг, тому що немає банкомату, нема де зняти гроші. Потім їдуть в Знам'янку, знімають і приносять гроші", – розповів продавець Максим Гівці.

Раніше в центрі села Суботці був робочий банкомат, але його прибрали. У банку пояснюють, що через загрози безпеки.

"Справа в тому, що цей банкомат знаходився в небезпечному місці на жвавій трасі. Тим самим він заохочував злочинців до скоєння злочинних дій", – сказала представниця банку Анжела Дзінзюра у новинах "Сьогодні" на каналі "Україна".

Але сільський голова Андрій Борідченко впевнений: в банку лукавлять. За його словами, загроза злочинів – це лише привід, а насправді банкомат прибрали через нерентабельність.

Борідченко вже звернувся до фінустанови з проханням повернути банкомат. Адже коли на картки переведуть всіх пенсіонерів, ситуація з готівкою стане ще гіршою. У банку ж радять інший вихід.

"Готівка на касі. Для цього підприємцю, який працює у селі, потрібно звернутися в банк з пропозицією підключити послугу "готівка на касі". Касир видає суму до 500 гривень", – розповіла Дзінзюра.

От тільки оплата комісій в такому випадку ляже на плечі підприємців. Тому вони не погоджуються на запропонований банком варіант.

Така ситуація в Україні – не рідкість. За даними Держстату, в країні катастрофічно мало банківських відділень і банкоматів. На сьогодні банки є в 3,9% населених пунктів, банкомати – в 4,3%. Очевидно, що насамперед вони відсутні в селах і невеликих містах, де проживає третина населення України, або майже 14 млн людей.

 

Оценка материала:

5.00 / 1
Всі покупки в борг, за готівкою – у місто. Як 24 села вже рік виживають без єдиного банкомату 5.00 5 1
Життя та Стиль / Особисті фінанси
23.06.2021 467
Еще материалы раздела «Особисті фінанси»