<
НОВИНИ ДНЯ: Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять: роз'яснення МЗС  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло  Тихий співагресор Росії: чотири основні сценарії загроз з боку Лукашенка та Білорусі  Куди зник Путін: майор ЗСУ здивував прогнозом  Печиво з шоколадною крихтою: дуже простий рецепт  В Україні 24 квітня дощі та сильний вітер, на півдні до + 24°  В Україні можна отримати водійські права ще до повноліття, але є нюансвсі новини дня
Політика
Світ
04.08.2021 577

Похитне безпеку, вдарить по Україні. У 9 країнах засудили договір США про "Північний потік – 2"

Представники дев'яти країн виступили проти домовленості США і ФРН про "Північний потік – 2". Відповідна заява розміщена на сайті голови Комітету з міжнародних відносин Сенату Сполучених Штатів Америки Роберта Менендеса.

60f8a746496b5_04.08.21

Політик і його колеги з європейських країн підписали спільний документ, в якому виступили проти газопроводу "Північний потік – 2". Крім Менендеса заяву підписали голови комітетів парламентів:

  • Естонії;
  • Ірландії;
  • Латвії;
  • Литви;
  • України;
  • Великобританії;
  • Чехії;
  • Польщі.

"З жалем відзначаємо недавнє рішення Сполучених Штатів і Німеччини по "Північному потоку – 2", яке передбачає відновлення робіт по завершенню газопроводу", – йдеться в документі.

Про що йдеться в листі

"Північний потік – 2" – геополітичний проєкт, спрямований на розширення впливу Росії на Європу шляхом панування на енергетичному ринку, вважають глави міжнародних комітетів парламентів. Після завершення будівництва газопроводу вплив російського газу посилиться в європейській енергетичній системі.

Політики впевнені, така угода поставить під загрозу національну безпеку держав-членів ЄС і США.

Однак особливу увагу в листі приділено Україні, на якій домовленості позначаться найбільше.

"Завершення "Північного потоку – 2" дасть Росії ще один інструмент тиску і шантажу стосовно України. Вона продовжує стикатися з жорстокою агресією Росії і військовою окупацією її територій за свій проєвропейський вибір. В результаті загинули понад 14 тисяч українців, і щотижня все більше українських військових віддають своє життя, щоб захистити свою Батьківщину і всю Європу. ЄС і США повинні працювати разом, щоб посилити списком санкцій тиск на Кремль для протидії агресії в Україні ", – йдеться в тексті заяви.

Далі глави міжнародних комітетів парламентів звертаються до НАТО із закликом про посилення стримування. Особливу увагу просять звернути на Східний фланг від Балтійського до Чорного моря - зазначили в новинах «Сьогодні» на каналі «Україна».

Політики мають намір взяти на себе зобов'язання розробити дорожню карту на шляху України до вступу в НАТО. Однак Київ повинен провести необхідні реформи і відповідати стандартам членства в Північноатлантичному Альянсі.

"Для консолідації зусиль українського уряду щодо трансформації, а також демократії і прав людини в регіоні ми закликаємо ЄС узгодити перспективу членства для України", – також говориться в листі.

Що таке "Північний потік – 2"

Російський магістральний газопровід до Німеччини через Балтійське море (його довжина становить 1234 км в один бік і 2468 км в обидва) – це розширення "Північного потоку".

Трубопровід проходить через виняткові економічні зони і територіальні води п'яти країн. Серед них: вищезгадані Німеччина (85 км) і Росія (118 км), а також Данія (147 км), Фінляндія (374 км) і Швеція (510 км).

Як все було

21 липня США і Німеччина оголосили, що офіційно домовилися про завершення будівництва "Північного потоку-2". Країни опублікували спільну декларацію з обіцянками Києву, в яких рішуче підтримують суверенітет, територіальну цілісність, незалежність України і її європейський шлях.

В опублікованій заяві багаторазово підкреслюється необхідність вжити заходів проти російської агресії і деструктивних дій Росії в Україні і за її межами.

За даними ЗМІ, пізніше Адміністрація президента США закликала Україну утриматися від критики угоди з Німеччиною про "Північний потік – 2", оскільки це погано вплине на відносини Вашингтона і Києва. В Офісі президента спокійно поставилися до цих чуток, тому що це питання остаточно проясниться тільки після візиту президента Володимира Зеленського в Сполучені Штати Америки.

Як повідомлялося, Німеччина не планує зупиняти прокачування газу по трубопроводу "Північний потік – 2". Однак в разі агресивних дій з боку Росії ФРН має намір вибрати шлях складніше для заходів у відповідь.

У разі, якщо Росія буде використовувати "Північний потік – 2" проти України, Німеччина ініціює санкції на рівні Європейського Союзу, заявив кандидат у канцлери Німеччини від консервативного блоку ХДС / ХСС Армін Лашет. Політик вважає, що таким чином РФ не зможе перетворити газопровід в геополітичну зброю.

Оценка материала:

5.00 / 1
Похитне безпеку, вдарить по Україні. У 9 країнах засудили договір США про "Північний потік – 2" 5.00 5 1
Політика / Світ
04.08.2021 577
Еще материалы раздела «Світ»