НОВИНИ ДНЯ: Чому ІД вибрала Росію за ціль і чи є можливість нових терактів у РФ – відповідь Невзорова  Тост з авокадо та яйцем: корисний рецепт  У Польщі готуються скасувати виплати за розміщення українців: коли це буде  Перед вихідними в Україні пройдуть дощі та грози: прогноз на 29 березня  Зеленський про фронт: ситуацію стабілізували, але назріває новий наступ Росії  Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощівсі новини дня
Бізнес
Економіка
05.08.2021 932

Колоски побило градом, зерно змило водою. Чи подорожчає хліб цієї осені

Негода – град і зливи змінювалися посухою – знищила значну частину врожаю деяких українських фермерів.

h1wTL2T_05.08.21

Однак, за прогнозами експертів, істотного подорожчання хліба очікувати не варто, кажуть у новинах «Сьогодні» на каналі «Україна».

За 5 зерен у колоску і майже 16 тонн – на землі

У Чернігівській області через сильний град фермери зазнали збитків на сотні тисяч гривень. Крижані кульки завбільшки з вишню за якісь 15 хвилин розбили аграрію Владиславу Заровному аж 4 гектари пшениці. Каже, сотні тисяч гривень залишилися там – під соломою.

"Втрати у нас виходять з одного гектара – 4 тонни. Все залишається на полі, напевно, зимувати. Що збереться, що залишиться на полі – основна маса", – нарікає фермер.

В цілому в Чернігівській області постраждало від такої негоди найбільше півмільйона гектарів угідь. Фермери збираються знову засівати поля, щоб встигнути виростити новий урожай.

Не все так погано

Незважаючи на точкові втрати аграріїв, експерти прогнозують: цього року Україна повинна зібрати близько 70 мільйонів тонн зерна. А це навіть більше, ніж у 2020 році.

Для внутрішніх потреб достатньо 20 мільйонів тонн. Виходячи з цих підрахунків, ціни на хліб навряд чи злетять.

"Приблизно щомісяця у нас хліб дорожчає на 1,5%, що в цілому дасть десь 18% на рік, що натепер ми і маємо", – констатує економіст Олег Пендзин.

Гречка ж може навіть подешевшати

Поки що улюблена українцями крупа коштує приблизно 40 гривень і вище. Гречка в Україні дорожча, ніж в Білорусі, Росії чи Казахстані.

Ще три місяці тому на вітчизняні прилавки потрапляла крупа російських виробників. Однак Москва заборонила вивозити цей продукт з країни до кінця літа. Восени ж ситуація може помінятися.

"Якщо до цього моменту Росія відкриє свій ринок, то можна буде говорити про здешевлення гречки на території України", – говорить виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки в Києві Сергій Громовий.

Посіяли українські фермери гречки менше цього року, ніж минулого. Однак урожай повинен бути вдалим.

Нагадаємо, ціни на цукор в Україні різко злетіли: за кілограм білого золота споживач повинен викласти більше долара. Виробники нарікають на поганий урожай цукрових буряків минулоріч.

У переліку несприятливих погодних умов для солодкої культури називають посуху і пилові бурі. А експерти кажуть, що підстав для такого стрибка цін немає і пояснюють це картельною змовою.

Шокує українців і вартість фруктів цього року. Через погодні гойдалки ціни на картоплю також можуть злетіти, проте експерти поки що заспокоюють покупців.

Не настільки позитивні прогнози щодо цін на соняшникову олію. Вартість продукту, якого в Україні більш ніж достатньо, може зрости до 100 гривень за літр.

Оценка материала:

5.00 / 1
Колоски побило градом, зерно змило водою. Чи подорожчає хліб цієї осені 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
05.08.2021 932
Еще материалы раздела «Економіка»