<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов анонсував нові атаки на РФ: Маємо показати, що Путін не може захистити росіян  Зеленський звернувся до лідерів країн ЄС: треба переграти Путіна в рішучості  Оладки з капустою: рецепт від Євгена Клопотенка  Розкрита одна з таємниць виникнення життя на Землі – дослідження  Виробник Iris-T анонсував передачу Україні ще однієї ЗРК найближчими тижнями  Російські кораблі створюють загрозу в Балтійському морі — очільник МЗС Швеції  Рецепт ніжного "Наполеону" з вишнеювсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
06.08.2021 2139

В Україні знесуть хрущовки – куди і на яких умовах розселять українців

Уряд має намір запустити процес масштабної реконструкції непридатних для життя багатоквартирних будинків. Для розселення достатньо буде згоди 75% мешканців. Людям одразу даватимуть постійні, а не тимчасові квартири, йдеться в новинах «Сьогодні» на каналі «Україна».

В Україні налічується близько 30 тисяч непридатних для життя багатоквартирних будинків. В основному, це так звані хрущовки, побудовані ще в середині минулого століття.

Як це працюватиме

Уряд пропонує реконструювати такі будівлі цілими кварталами. Які зносити, а які – ремонтувати, вирішуватимуть місцева влада. Вона буде шукати інвесторів і домовлятиметься з жителями. Останні, обіцяють чиновники, зможуть вибирати – гроші або нове житло.

"У власника повинен бути вибір цих альтернатив, це нормальний процес, нормальна робота. Безумовно, можуть виникнути виключення, і зі ста або тисячі жителів хтось відмовиться", – пояснює міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов.

Чого чекати власникам таких хрущовок:

  • для розселення старого будинку достатньо буде згоди 75% мешканців;
  • людям будуть відразу давати постійні, а не тимчасові квартири;
  • нові висотки будуватимуть поруч зі старими будинками;
  • житло надаватимуть аналогічне або більшої площі;
  • коефіцієнт обміну затверджуватимуть місцева влада.

"Якщо у тебе в хрущовці 40 метрів, то ти можеш розраховувати на 40 метрів, або з певними коефіцієнтами, тому що потрібно отримувати рівноцінне житло. А не так, що у тебе прописано 10 родичів, і кожен родич отримає по 20 метрів. Такого точно не буде ", – говорить народний депутат, заступник голови Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк.

Архітектори ж застерігають, реконструкцію старих кварталів потрібно проводити комплексно. І зводити заново не тільки вдома, а абсолютно все: каналізацію, електромережі, дороги, парки, магазини та дитсадки. Але головне – жорстко контролювати сам процес будівництва, щоб не перетворити місто в кам'яні джунглі.

Нагадаємо, восени 2020 року столична влада розповіла про плани реконструювати старий житловий фонд. Почати хотіли зі старих п'ятиповерхівок. Для цього передбачили розробку Програми комплексної реконструкції кварталів застарілого житлового фонду в Києві, якою буде визначено початок реконструкції.

Тільки в столиці в оновленні потребують три тисячі хрущовок і "сталінок". І більше ста потребують знесення або капітальної реконструкції.

Цікаво, що в сусідній Польщі оновлення житла відбулося у співпраці з жителями. Їм нічого не подарували. Певну суму за квадратні метри люди заплатили – тільки так відчули себе власниками майна.

Оценка материала:

5.00 / 1
В Україні знесуть хрущовки – куди і на яких умовах розселять українців 5.00 5 1
Бізнес / Нерухомість
06.08.2021 2139
Еще материалы раздела «Нерухомість»