<
НОВИНИ ДНЯ: Портников назвав причини, чому США нарешті проголосували за допомогу Україні  Байден у розмові з Зеленським дав дві важливі обіцянки: чого чекати Україні  В Україну повертається тепло - 23 квітня вдень уже буде до +21°  Погодний апокаліпсис: Україну накрив потужний циклон, що це означає  Швидкісний режим на дорозі: поліція нагадала про штрафи та пояснила, як їх уникнути  Чи буде початок квітня теплішим за останній місяць весни: метеорологиня про погоду у травні  "Не хвилюйтесь, точно будуть": посол Данії сказав, коли Україна отримає F-16всі новини дня
Бізнес
Нерухомість
09.08.2021 907

Заміські будинки подорожчали на третину. На скільки ціни злетять до кінця року?

Заміські будинки подорожчали на третину. І це не межа, прогнозують ріелтори. Та попри подорожчання, попит величезний. Через затяжний ковідний карантин люди тікають із тісних квартир та купують будинки та дачі.

610c468d13f78_09.08.21

Наскільки ще може зрости в ціні заміська нерухомість, дізнались новини «Сьогодні» на каналі «Україна».

Таунхауси за 20 кілометрів від Києва нині найпопулярніші. Аби стати власником, доведеться викласти 95 тисяч доларів за 100 квадратів метрів. Гроші немалі, але охочих купити чимало, кажуть ріелтори.

Чим цікаві таунхауси та як купити дешевше

95 тисяч доларів – це ціна за готовий будинок із ремонтом. 3 кімнати та невеличка територія. Є електрокотел. Комуналка – не захмарна. Взимку на місяць виходить до тисячі гривень за опалення. Ще стільки ж – світло, вода, інтернет та охорона.

"Будинок побудований з керамоцегли. Утеплений мінеральною ватою. Вікна з дорогого профілю. Це дуже теплий будинок, тому комунальні витрати дуже маленькі", – зазначає ріелторка Ольга Соколова.

Киянці Анні будинок обійшовся у 56 тисяч доларів. Ще 15 віддали за ремонт. Але придбали рік тому – на стадії будівництва. Такі – з комунікаціями, інфраструктурою, неподалік міста – купують часто, кажуть рієлтори. За рік ціни зросли майже на третину. І це по всій Україні.

Дача як альтернатива таунхаусу

На околиці Івана-Франківська доведеться за таунхаус віддати 72 тисячі доларів.

"Дуплекс на дві сім'ї – 150 квадратів. Має велику кухню-студію, санвузол, гараж. Також ділянка 3,5 сотки. Тут є всі міські комунікації. Каналізація, вода, газ, світло. Всі комунації заведені і будинок зданий в експлуатацію", – каже ріелтор Нестор Слюсаренко.

Попитом користуються і, так би мовити, дачі. Без суперумов і ремонтів, де можна жити до холодів. Неподалік столиці такі коштують до 60 тисяч доларів. А от у передмісті Сум вже утричі дешевше.

"Три роки тому, до пандемії, ми дуже мало продавали в селах. Купували так самі селяни в селян. Мало купували, а того року вже був бум, щодо сіл багато запитів, дуже багато", – каже ріелторка Олена Шульга.

Чи зростатимуть ціни на заміську нерухомість

Бум на заміську нерухомість триватиме, прогнозують рієлтори. Через карантин усі намагаються втекти з квартир. Ціни до кінця року можуть зрости ще на 10 відсотків по усій країні. Та для багатьох українців – заміські будинки не по кишені.

А от у ті села, де хати продають за копійки або взагалі віддають задарма, – ніхто не їде, бо ані роботи, ані інфраструктури. Тож попит лишиться тільки на будинки у передмісті.

Нагадаємо, для власників квартир площею понад 60 квадратних метрів і будинків понад 120 настав час платити податок на нерухомість. Скільки коштує кожен зайвий метр, вирішує місцева влада. Головне, щоб сума не перевищувала 1,5% мінімальної зарплати, тобто десь 70 грн.

Раніше експерти ринку нерухомості розповіли "Сьогодні", що краще купувати "квадрати" за містом або невеликі квартири в районах з розвинутою інфраструктурою.

Оценка материала:

5.00 / 1
Заміські будинки подорожчали на третину. На скільки ціни злетять до кінця року? 5.00 5 1
Бізнес / Нерухомість
09.08.2021 907
Еще материалы раздела «Нерухомість»